Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Vēlētāji lielāko atbalstu vēlēšanās paredz reitingu līderiem, cerīgākas prognozes TP un LPP/LC

Latvijas faktu maijā veiktajā aptaujā, kurā respondenti bija aicināti nevis pateikt savu izvēli vēlēšanās, bet gan prognozēt, ar kādu rezultātu katrs politiskais spēks startēs Saeimas vēlēšanās, Saskaņas centram (SC) prognozē 33%. Arī šajā aptaujā Vienotība ir otrajā vietā ar 22,7% un Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) trešā - tai prognozē 14,3%.

Taču, ja Tautas partija (TP) un LPP/LC aptaujās, kur pilsoņi aicināti pateikt savu izvēli, atrodas uz 3% robežas vai pat zemāk, tad vēlēšanās abu politisko spēku apvienībai tiek prognozēti 11,9%, PCTVL - 9%, bet TB/LNNK un _Visu Latvijai_ - katrai nedaudz vairāk par 4%.

Šie arī ir politiskie spēki, kuriem aptaujātie paredz pārstāvniecību nākamajā Saeimā. SC iekļūšanu 10. Saeimā ir prognozējuši 92,6% aptaujāto, Vienotības - 82,1%, ZZS - 75,3%, LPP/LC un TP apvienības - 64,1%, PCTVL - 54,5%, TB/LNNK - 38,2%, Visu Latvijai! - 30,6%. Savukārt 3,3% uzskata, ka Saeimā iekļūs vēl kāda cita partija.

Latvijas faktu maijā veiktajā aptaujā par SC bija gatavi balsot 18,1%, par Vienotību - 17%, ZZS - 9,5%, LPP/LC - 3,2%, PCTVL - 3,1%, Visu Latvijai! - 3%, TB/LNNK - 2,9%, TP - 2%, LSDSP - 1,4%. Taču diezgan liela ir neizlēmušo daļa - 22,3%, bet vēl 15% atbildējuši, ka vēlēšanās nepiedalītos.

Latvijas faktu aptaujā bija arī aicināts norādīt politisko spēku, par kuru cilvēki balsotu kā par savu otro izvēli. Šī tabula parādījusi potenciālu, no kuriem spēkiem katra partija var pārvilināt vēlētājus. Latvijas faktu direktors Aigars Freimanis atzina, ka PCTVL var atņemt balsotājus SC un otrādi, bet Vienotības galvenais konkurents, izrādās, ir ZZS. Aptauja parāda, ka LPP/LC un Tautas partijas gadījumā tas nav skaidri pasakāms, jo otrās izvēles ir no dažādiem politiskajiem spēkiem.

Vēl vienā Latvijas faktu veiktās aptaujas tabulā redzams, kā katras partijas vēlētāji prognozē vēlēšanu iznākumu. SC - tāpat kā Vienotības, ZZS un LPP/LC vēlētāji prognozē, ka uzvarēs tieši viņu izvēlētās partijas. SC elektorāts savai partijai paredz 41,1%, Vienotības - 35%, ZZS - 24,1%, LPP/LC ar TP kopā veidotajai apvienībai prognozē 26,4%, bet TP - 20,9%. Savukārt PCTVL vēlētājs paredz, ka uzvarēs SC ar 32,1% balsu, bet sev PCTVL prognozē 22,4%. Arī citi politisko spēku vēlētāji, kas savu partiju redz kā pirmo, prognozē SC augsto otro vietu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SKATIES VĒL

Vēlētāju aptaujas rezultāti

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas