Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Valdībai jāizšķiras, kā vienkāršot ES fondu administrēšanu

Eiropas Savienības fondu apguves administrēšana ir jāvienkāršo, pirmdien vienojās valdības koalīcijas padomē, tomēr vēl nav panākta politiska vienošanās par kādu no trim Finanšu ministrijas (FM) piedāvātajiem priekšlikumiem.

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) atbalsta radikālāko risinājumu un uzskata, ka ES fondu administrēšanu vajadzētu uzticēt vienai aģentūrai — FM pārraudzībā esošajai Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai (CFLA), kura pārņemtu pārējo septiņu ar ES fondu naudas apguves administrēšanu saistīto aģentūru funkcijas. Īstenojot E.Repšes atbalstīto variantu, darbavietu skaits ar ES fondu apguvi saistītajās aģentūrās saruktu par 142.

E.Repše šo vienkāršošanas variantu atbalsta, jo viņa skatījumā ES fondu administrēšanas sistēmas optimizācijas ieguvumi būs samazināts administratīvais aparāts, tādējādi tiks samazināts birokrātijas slogs fondu ieviešanai. Ministrs uzsver, ka optimizācijas rezultātā lietderīgāk tiks izmantota administrēšanā iesaistīto cilvēku resursi un nodrošināta efektīvāka administrēšana. "Šim procesam ir jābūt uz klientu orientētam ES fondu administrēšanā, turklāt tam jābūt vienotām administratīvām prasībām, lai nodrošinātu vienotu pieeju ES fondu ieviešanai," komentējot ES fondu aģentūru vienkāršošanas jēgu, norāda E.Repše.

Patlaban ES fondu administrēšanā kopumā iesaistītas 20 institūcijas ar 937 darbiniekiem. Fondu apguvi administrē astoņas valsts aģentūras. Bez radikālākā FM priekšlikuma, kas paredz par atbildīgo noteikt tikai FM pārraudzīto CFLA, otrs variants paredz, ka administrēšanu veic Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), CFLA, Valsts reģionālā attīstības aģentūra (VRAA) un Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA). Atbilstoši šim variantam LIAA administrētu uzņēmējdarbības programmas, CFLA — infrastruktūru, VRAA — pašvaldības, bet VIAA — Eiropas Sociālā fonda projektus un izglītības infrastruktūras projektus. Veicot šīs reformas, darbavietu skaits saruktu par 54. Savukārt trešais variants paredz saglabāt trīs aģentūras — LIAA, VIAA un CFLA. Šajā gadījumā nodarbināto skaits saruktu par 66 vietām.

Sociālie partneri atbalsta FM ieceri vienkāršot ES fondu administrēšanu. Tā Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) paudusi, ka FM piedāvātie priekšlikumi sniegs reālu iespēju samazināt birokrātijas slogu, radīt vienādus kritērijus un atskaitīšanās sistēmu ES fondu finansējuma saņemšanai nākamajam finansējuma periodam. "Latvija ir pārāk maza valsts, lai atļautos tērēt gan cilvēkresursus, gan finanšu resursus sarežģītam ES fondu administrācijas aparātam, kura funkcijas dublējas desmit nozaru ministrijās. Līdz šim ES fondu apgūšana bijusi smagnēja, un finansējuma saņēmēji saskaras ar sarežģītām procedūrām, lai administrētu projektu, tērējot tam papildu resursus," norādījusi LDDK ģenerāldirektore Elīna Egle. Līdzīgi kā E.Repše, arī LDDK atbalsta pirmo FM optimizācijas variantu, kas paredz atstāt tikai vienu sadarbības iestādi esošo astoņu aģentūru vietā.

Latvijai līdz 2013.gadam no ES fondiem piešķirti 4,5 miljardi eiro (ap 3,18 miljardi latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas