Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Valdība lems par papildus 250 000 eiro piešķiršanu ĀM iemaksas veikšanai ES Ārkārtas trasta fondā Āfrikai

Valdība 17.oktobrī lems par papildus 250 000 eiro piešķiršanu no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" Ārlietu ministrijai (ĀM) iemaksas veikšanai Eiropas Savienības (ES) Ārkārtas trasta fondā Āfrikai, liecina informācija valdības dokumentu vietnē eportfelis.

Kā liecina valdībā iesniegtais ministrijas rīkojuma projekts ES ārkārtas Trasta fonds stabilitātei un nelegālās migrācijas un pārvietoto personu pamatcēloņu risināšanai Āfrikā ir viens no galvenajiem ārkārtas finansējuma avotiem ar migrāciju saistītu pasākumu ieviešanā Āfrikā, kas tika izveidots 2015.gada novembrī Valletas samita par migrāciju ietvaros.

Ministrija norādījusi, ka ES Trasta fonda Āfrikai mērķis ir uzlabot stabilitāti un risināt migrācijas pamatcēloņus trīs Āfrikas reģionos – lejpus Sahāras un Čadas ezera reģionā, Āfrikas raga reģionā un Ziemeļāfrikas reģionā. Atsaucoties uz aicinājumu sniegt ieguldījumu migrācijas pamatcēloņu risināšanā un lai palīdzētu bēgļiem Āfrikas valstīs uz vietas, Latvija jau 2015.gadā veica 50 000 eiro lielu iemaksu.

Šī gada 27.septembrī Eiropas Komisija (EK) nāca klajā ar paziņojumu par Eiropas programmas migrācijas jomā ieviešanu. Paziņojuma ietvaros EK aicina ES dalībvalstis līdz 2019. gada oktobrim pārmitināt vismaz 50 000 personas no Turcijas, Jordānas, Libānas, Lībijas, Ēģiptes, Nigēras, Sudānas, Čadas un Etiopijas. Ministrija uzsver, ka Latvijai nav iespējas veikt papildu patvēruma meklētāju pārmitināšanu, kā arī ņemot vērā nelegālās migrācijas plūsmu uz ES un bēgļu skaita pieaugumu no Āfrikas valstīm, Latvijai jāsniedz finansiāls atbalsts ES Trasta fondam Āfrikai 2017.gadā, veicot attiecīgo iemaksu.

Tādējādi Latvija stiprinās savu nostāju, ka solidaritāte var tikt īstenota dažādos veidos, solidāri piedaloties migrācijas plūsmas regulēšanā, sadarbības stiprināšanā ar galvenajām nelegālo migrantu izcelsmes un tranzīta valstīm un pamatcēloņu risināšanā, kā arī apliecinot atbildīgas valsts tēlu ES un starptautisko organizāciju ietvaros, skaidrots dokumentā.

Līdzšinējais finansējums ES Trasta fondā Āfrikai bija 2.9 miljardi eiro, bet 2017.gada 3.februāra Maltas neformālā ES samita un 2017. gada 22.jūnija un 23.jūnija Eiropadomes lēmumi paredz papildu aktivitātes nelegālās migrācijas plūsmas samazināšanai, kā rezultātā saskaņā ar EK 13.septembra pausto informāciju iztrūkums plānotajiem pasākumiem ES Trasta fondā Āfrikai sastāda 509 miljonus eiro 2017. un 2018.gadam, norādīts rīkojuma projektā.

Ņemot vērā, ka galvenā migrācijas plūsma uz Eiropu šobrīd ir Centrālās Vidusjūras migrācijas ceļā, kur galvenā nelegālo migrantu tranzīta valsts ir Lībija, fonda visneatliekamākās finanšu vajadzības ir saistītas ar pasākumu ieviešanu Lībijā un tās kaimiņvalstīs, tāpēc nepieciešams novirzīt iemaksu ES Trasta fonda Āfrikai tieši Ziemeļāfrikas reģionam.

No nepieciešamā papildus finansējuma ES Trasta fondā Āfrikai 509 miljoni eiro 2017. un 2018.gadam, EK īpaši izdala atbalstu Ziemeļāfrikas reģionam, kur iztrūkums ir 131 miljons eiro. EK norāda, ka palīdzība šim reģionam ir nepieciešama vissteidzamāk. Ņemot par pamatu Latvijas iemaksas ES budžetā proporcionālo daļu Latvijas ieguldījums, lai segtu minēto 131 miljonu eiro iztrūkumu, veido aptuveni 250 000 eiro, skaidroja ministrijā.

Apzinot jaunās nepieciešamības un lai segtu finanšu resursu iztrūkumu ES Trasta fondā Āfrikai, vairākas ES dalībvalstis jau ir veikušas papildu iemaksas.

Top komentāri

Abduls
A
Kaut nu pietiktu ar lāstu šo pēcpadomijas režīmu padzīt!
......
.
Āfrikai nauda sanāk, Latvijas latviešiem ne. Nu ir politika, kas ir galīgā trubā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas