Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Sudraba: man nebija šaubu, ka Vīķes-Freibergas uzturēšana bija ļoti dārga

"Es redzēju Vairas Vīķes-Freibergas dzīvesveidu, un man nebija šaubu, ka prezidentes uzturēšana ir ļoti dārga. Bet vai valsts kontrolierim ir tiesības pateikt, ka tā ir par dārgu?" tā, komentējot, kāpēc Valsts kontroles revīzijās nav fiksēti bijušās Valsts prezidentes tēriņi, kas atklātībā nākuši Lato Lapsas grāmatā Va(i)ras virtuve, norāda valsts kontroliere Inguna Sudraba.

Viņai neesot šaubu, ka tas tūlīt tiktu uzskatīts par prezidenta tēla un labās reputācijas graušanu.I.Sudraba laikrakstam _Latvijas Avīze_ (LA) stāstījusi, ka Valsts prezidenta kanceleja tika revidēta katru gadu, un viņa redzējusi visus izdevumus, arī to, "cik daudz naudas tērēts mielastiem, frizieriem, cik bieži pirkti mobilie tālruņi, grilpannas un citas lietas". Tomēr, lai pateiktu, ka tā ir izšķērdība, ka jāēd lētāk, ka Valsts prezidentam tik bieži nav jāizmanto friziera pakalpojumi, jo tie ir pārāk dārgi, ka tik bieži nav jāšuj jauni tērpi un nav jāietur maltītes _Vincentā_, ir jāzina, pret ko šos izdevumus salīdzināt, norādīja valsts kontroliere.Pēc I.Sudrabas domām, valstī būtu vajadzīgs precīzāk izstrādāts likums _Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu_, kas patlaban esot ļoti vispārīgs. Viņasprāt, tieši Valsts prezidenta kancelejai vajadzētu būt ieinteresētai radīt tādu likumu, kur būtu ļoti precīzi noteikts, kas pienākas prezidentam un kas – viņa dzīvesbiedrei. Tas būtu atskaites punkts precīzai tēriņu kontrolei, un Valsts kontrolei būtu dokuments, pēc kura vadīties, lai varētu pamatoti pārmest valsts naudas izšķērdēšanu.Valsts kontroliere stāstījusi, ka revidenti ne reizi vien norādījuši Valsts prezidenta kancelejai, ko tolaik vadīja Mārtiņš Bondars, ka pirms valsts un darba vizītēm ir jāizstrādā izdevumu tāme, lai var saprātīgi plānot tēriņus. Revidentu norādījumi gan neesot ņemti vērā un izdevumi nav plānoti. Tikai 2008.gadā prezidenta kanceleja izstrādājusi kārtību, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem un darba braucieniem saistītie izdevumi Rīgas pilī.I.Sudraba vēl neesot paspējusi izlasīt L.Lapsas un viņa kolēģu grāmatu. Viņa gan piebildusi, ka publicistiskā darbā tas viss ir parādāms daudz brīvāk nekā revidentu ziņojumos, kur konstatējumus un secinājumus nevar uzrakstīt, neatsaucoties uz konkrētiem normatīvajiem aktiem.Kā norāda LA, Valsts kontrole regulāri par saviem atklājumiem ziņo Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai, tomēr Rīgas pils gada griezumā no amatpersonu puses ne reizi neesot vētīta. "Vienlīdzīgai attieksmei jābūt pret visām augstajām amatpersonām," atzinis komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS), nevarēdams gan pateikt, vai komisija aicinās valsts kontrolieri, lai pārrunātu, kas īsti noticis un notiek Rīgas pils virtuvē. Komisijas priekšsēdētājs bijis arī visai skeptisks par _Valsts prezidenta darbības nodrošināšanas likuma_ uzlabošanu. Viņaprāt, šis jautājums aktualizēšoties īsi pirms pašreizējā prezidenta termiņa beigām 2011.gada jūlijā.

Minētajā grāmatā, piemēram, norādīts, ka V.Vīķes-Freibergas frizūra vien pēdējos piecarpus prezidentūras gados nevis viņai, bet tieši nodokļu maksātājiem kopā izmaksāja nepilnu 41 000 latu. V.Freiberga pati paudusi viedokli, ka šī grāmata ir pasūtījuma darbs, tēmēta priekšvēlēšanu laikam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas