Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Saeima konceptuāli atbalsta nākamā gada valsts budžeta projektu

Šodien Saeima ārkārtas sēdē konceptuāli atbalstīja nākamā gada valsts budžeta projektu.

Priekšlikumi nākamā gada valsts budžetā jāiesniedz līdz 9.novembrim, bet tā izskatīšana galīgajā lasījumā būs 1.decembrī. Par budžetu balsoja 64 deputāti, pret - 32, atturējās viens.

Jau vēstījām, ka Tautas partija (TP) ierosina nesamazināt ar nodokļiem neapliekamo minimumu, tā vietā paaugstinot iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi no pašreizējiem 23% līdz 25%.

TP frakcijas vadītāja Vineta Muižniece ceturtdien Saimes sēdē norādīja, ka šāds ierosinājums nav radies tādēļ, ka partija atbalstītu nodokļu paaugstināšanu, bet gan tādēļ, ka, pēc tās aprēķiniem, katrā procentpunktā slēpjas vairāk nekā 30 miljonu latu, tādējādi divos procentpunktos būtu vairāk nekā 60 miljoni latu, kas ļautu atteikties no neapliekamā minimuma samazinājuma.

Viņa aicināja rūpīgi vērtēt šo iespējamo risinājumu, kas, pēc TP domām, būtu solidārāks, mazāk sāpīgs un mazāk "sistu" pa mazaizsargātajām personām. TP aicina Finanšu ministriju vērtēt šo priekšlikumu. TP secinājusi, ka, realizējot pašreiz plānoto, vissliktāk klātos lielajām ģimenēm un personām, kas vienas audzina bērnus.

Pašreizējais nākamā gada budžeta projekts paredz samazināt neapliekamo  minimumu no 35 latiem līdz 25 latiem. Paredzēts, ka papildu ieņēmumi no tā veidos ap 50 miljoniem latu, taču neapliekamā minimuma samazināšana netīk aizdevējiem.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) ir atvērts diskusijām par TP priekšlikumu, vēsta BNS. Premjers gan nevarēja pateikt, vai IIN nodokļu likmes palielināšana varētu pilnībā aizstāt neapliekamā minimuma samazināšanu. FM būs jāveic aprēķini par priekšlikuma fiskālo ietekmi uz budžetu. V.Dombrovskis uzsvēra, ka principā šādu ideju par IIN likmes paaugstināšanu līdz 25% neizslēdz.

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) BNS sacījis, ka šis priekšlikums būtu ļoti rūpīgi jāizvērtē. Nākamā gada budžeta pakete sagatavota kopā ar sociālajiem partneriem, tāpēc jebkādas izmaiņas tajā būtu jāizdiskutē ar partneriem un tikai tad jāpieņem lēmums, atzinis finanšu ministrs. E.Repše klāstīja, ka pats svarīgākais ir, lai jebkuras izmaiņas nākamā gada budžetā būtu izdevumus nepalielinošas vai arī vērstas uz to, lai nodrošinātu vēl tālāku budžeta deficīta samazināšanu.

E.Repše arī ļoti priecātos, ja deputāti un nozaru ministri nāktu klajā arī priekšlikumiem par kādu valsts pārvaldes funkciju likvidēšanu, kas, viņuprāt, nav nepieciešamas.

TP gatavo virkni priekšlikumu arī par citām jomā, teica V.Muižniece, īpaši izceļot pašvaldības. Viņa arī teica, ka valsts funkciju vērtējuma rezultātā tomēr budžeta projektā nevar redzēt, ka no kādām funkcijām valsts atteiksies, tādēļ TP aicina arī tālāk vērtēt, vai valsts tomēr nevarētu atteikties no funkcijām, kuras visi novērtējuši zemāk.

(papildināta ar 1. un 2.rindkopu)



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas