Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Reitingi: līderi paliek savās vietās; TP zaudē, nedaudz aug LPP/LC popularitāte

Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi partiju reitingu līderi palikuši nemainīgi, liecina aprīlī veiktā Latvijas faktu aptauja. Tai pat laikā Tautas partijas (TP) reitings noslīdējis, bet LPP/LC popularitāte nedaudz pieaugusi.

Par Vienotību aprīlī būtu gatavi balsot 17% aptaujāto pilsoņu, kas ir nedaudz mazāk par martā fiksētajiem 17,6%. Tālāk seko Saskaņas centrs (SC), par kuru balsotu 16,2%, bet trešā ir Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kuru atbalstītu 7,4%.

Latvijas faktu direktors Aigars Freimanis norāda, ka secība saglabājusies tāda pati kā iepriekšējā mēnesī - Vienotība saglabājusi lielāko atbalstu, otra populārākā ir SC, kas, viņaprāt, ir fenomens jau četru gadu garumā, trešā - ZZS, kas viņa vērtējumā ir fenomens "ar mistikas piedevu" - partija neuzstāda dienaskārtību, bet kā partneris tomēr spēj saglabāt lielu atbalstu.

Aptauja rāda, ka par TP aprīlī būtu gatavi balsot tikai 1,9% aptaujāto pilsoņu, pretēji 2,7% martā. Tikmēr LPP/LC popularitāte nedaudz augusi - martā to atbalstītu 2,6%, bet aprīlī - 3,3%.

A.Freimanis norāda, ka TP kritums turpinās, bet "vairs nav kur krist". Viņš izmaiņas skaidro ar to, ka acīmredzot pēc partijas mēģinājuma atjaunot savu ietekmi un tās līdera Andra Šķēles atgriešanās, kad izdevās gūt zināmu, niecīgu vēlētāju atbalstu, nebija revolucionāru pārmaiņu un šajā ziņā iestājās emocionāls atslābums. "Lojālo vēlētāju loks ir neliels, un tas varbūt izskaidro, kāpēc TP, kādreiz būdama varas partija, tagad gatava apvienot spēkus ar LPP/LC," teica A.Freimanis.

Savukārt LPP/LC atbalstītāju skaita pieaugumu viņš sliecas skaidrot ar to, ka partijai, atliekot lēmuma pieņemšanu par iesaistīšanos Valda Dombrovska (JL) valdībā, ar to izdevās vērienīgi piesātināt mediju dienaskārtību. "Tā bija partijas komunikācijas stratēģijas veiksme," vērtē sociologs.

Uz jautājumu, vai, viņaprāt, TP un LPP/LC atbalstītāju skaitu var rēķināt kopā, lai gan uz aptaujas brīdi partijas vēl nebija oficiāli paziņojušas par spēku apvienošanu pirms gaidāmajām vēlēšanām, viņš atzina, ka var mēģināt matemātiski skaitīt kopā. Saskaņā ar aprīļa aptauju abām partijām kopā būtu nedaudz vairāk nekā 5% piekritēju. Viņš arī izteica šaubas, ka šo partiju atbalstītāju skaits varētu būtiski mainīties, ja tās paziņo par kopīga saraksta veidošanu, jo to elektorāts ir mazs un lojāls, partiju atbalstītāji saglabājuši uzticību arī tik sliktos laikos un viņus neatgrūž partiju lēmumi. Politikā izmēram ir nozīme, un, ja viņiem izdodas radīt iespaidu, ka ir lieli, var vairāk vai mazāk iezīmēties 5% zonā, komentēja A.Freimanis.

Aptauja arī rāda, ka aprīlī nedaudz audzis to cilvēku īpatsvars, kas vēl nav izlēmuši vai nezina, kā balsos. Tādu bija 24,9% (martā - 22,3%). Savukārt 17,1% atbildējuši, ka nepiedalītos vēlēšanās.

Iedzīvotāji aptaujāti no 9.aprīļa līdz 19.aprīlim, kopumā aptaujāti 1012 Latvijas pilsoņi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SKATIES VĒL

Partiju reitingi aprīlī

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas