Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Reformu partija nolēmusi kļūt agresīvāka un aktīvāka; Bondaram varētu būt liela loma

Tuvāko nedēļu laikā Reformu partija (RP) plāno izšķirties par būtiskām pārmaiņām partijas darbībā un arī vadībā. Šai sarunai nākamajā nedēļā plānots veltīt Saeimas frakcijas un valdes kopsēdi, Dienai atzina RP valdes locekle Sandra Sondore-Kukule.

Viņa apstiprināja, ka pērnā gada nogalē kā eksperts pārmaiņu sagatavošanā ir pieaicināts arī bijušais Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Mārtiņš Bondars, ar kuru kopā S. Sondore-Kukule ir strādājusi. «Ja Mārtiņš Bondars izšķirsies pievienoties mūsu komandai, tad viņš būs viens no tās līderiem,» uzsvēra RP priekšsēdētājs Valdis Zatlers, kurš M. Bondaru tajā bija aicinājis jau partijas veidošanas laikā.

«Mēs diezgan ilgu laiku esam bijuši ideālisti un naivi attiecībās ar partneriem, tāpēc ir pienācis laiks pārmaiņām partijā, tās stratēģijā un vadības komandā,» sacīja frakcijas vadītāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis un uzsvēra, ka tieši komandai būs liela loma tālākajā darbībā. Februāra beigās ir plānots RP kongress, kas būs veltīts pašvaldību vēlēšanām, bet valdes pārvēlēšana paredzēta kongresā augustā, kad būs pagājuši divi gadi kopš tās ievēlēšanas, paskaidroja V. Zatlers. Viņš tagad vada ne tikai partiju, bet arī Saeimas frakciju, taču no posteņa frakcijā varētu atteikties, jo efektīvāka pārvalde būšot, ja katram cilvēkam būs tikai viens amats. Arī V. Zatlers uzsvēra, ka RP nolēmusi kļūt agresīvāka attiecībās ar partneriem un aktīvāka komunikācijā ar sabiedrību, lai varētu īstenot reformas, kas bijis tās mērķis, ienākot politikā. Pateicoties bijušajam Valsts prezidentam un RP dibinātājam V. Zatleram, RP ieguva tik lielu pārstāvniecību Saeimā. Viņa īpašā loma partijā tiks saglabāta, apstiprināja priekšsēža kolēģi. Taču pārmaiņas esot nepieciešamas, jo RP vairākkārt ir bijusi bezspēcīga politisko konkurentu priekšā - arī tās pārstāvniecība Saeimā samazinājās no 22 līdz 16 deputātiem, kas nenotika bez citu partiju ziņas. Tāpat tā vairākkārt nav varējusi turēties pretim Vienotības aizkulišu spēlēm un tikusi apspēlēta.

No politiķu teiktā ir iespaids, ka M. Bondaram partijā paredzēta daudz lielāka loma nekā pirmais numurs kandidātu sarakstā Rīgas domes vēlēšanās, kā minēts medijos. Taču tai viņš varētu piekrist tikai tad, ja RP izrādīs vēlmi mainīties un atgūt zaudēto sabiedrības atbalstu. M. Bondara vārds vairākkārt ir minēts kontekstā ar valdības vadītāja amatu, un no politiskās loģikas viedokļa tas izklausās ticamāks mērķis, izšķiroties par atgriešanos politikā. Pastiprinoties minējumiem par tagadējā premjera Valda Dombrovska (Vienotība) izraudzīšanos kādam augstam amatam Eiropas institūcijās, tā varētu būt Reformu partijas iespēja, nākamajās Saeimas vēlēšanās 2014. gadā piesakot sevi ar cienīgu premjera kandidātu. Tagad RP premjera kandidāts ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs, kura darbība valdībā mazinājusi ticamību, ka viņam Ministru kabineta vadība būtu pa spēkam.

M. Bondars, kurš pārstāv Ekonomistu apvienību 2010, politikā jau bijis pirms vairāk nekā desmit gadiem, no apvienības Tēvzemei un brīvībai/LNNK startēja uz Rīgas domi, bet neguva iekļūšanai domē nepieciešamo atbalstu un pat noslīdēja uz saraksta beigām. Politisko rūdījumu viņš guvis, vadot Valsts prezidenta kanceleju Vairas Vīķes-Freibergas prezidentūras laikā. Lūgts komentēt iespēju, ka viņš varētu būt RP Rīgas mēra kandidāts, M. Bondars Dienaiatbildēja: «Man šobrīd nav nekādu paziņojumu presei un šis rīts ir sācies bez jebkādām pārmaiņām.» Viņš apstiprināja, ka ir ticies ar vairākiem RP politiķiem un kā privātpersona izteicis arī savas domas par partijas darbību, bet «par ekspertu jau mani aicina daudzi». Uz vaicāto, vai M. Bondars varētu pievienoties RP, S. Sondore-Kukule atbildēja, ka «šī saruna vēl nav beigusies». Taču pārmaiņas partijā šobrīd esot primārais jautājums, kam pakārtots starts Rīgas domes vēlēšanās, uzsvēra visi uzrunātie partijas pārstāvji, vēl neatklājot, kurš Rīgā būs saraksta līderis. Taču, visticamāk, tas nebūs ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, jo viņš nozarē sācis nopietnas reformas, kuras jāturpina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas