Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Premjers studentu protestu priekšvakarā atgādina par piešķirto papildfinansējumu

Ņemot vērā 1.decembrī plānotās studentu aktivitātes, kas vērstas pret jebkādu finansējuma samazinājumu augstākajai izglītībai un zinātnei, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) uzsver, ka, strādājot pie nākamā gada budžeta projekta, atšķirībā no sākotnējās situācijas, augstākajai izglītībai un zinātnei panākti gandrīz 9 miljoni latu papildus finansējums.

Zinātnes bāzes finansējums nodrošināts 93% apmērā no šī gada līmeņa apstākļos, kad atsevišķām citu ministriju pozīcijām atlikušā finansējuma apjoms veido teju trešo vai pat piekto daļu no esošā. Tiesa, Latvijas Universitātes (LU) rektors Mārcis Auziņš atgādina, ka salīdzinājumā ar 2008. gadu, šogad finansējums augstskolām ir gandrīz uz pusi mazāks.

V. Dombrovskis rosina augstākajā izglītībā iesaistītos, īpaši – studentus, efektīvi sekot līdzi tam, kā katrā augstskolā tiek nodrošināta studiju kvalitāte, vienlaikus aicinot racionālāk un efektīvāk izmantot pieejamo finansējumu. „Debates par finanšu izlietojumu un to piešķīrumu, arī par rezultātiem un sasniegumiem, tajā skaitā – augstākajā izglītībā un zinātnē, nedrīkst pazust no sabiedrības dienaskārtības. Svarīgi, lai galvenais kritērijs finanšu izlietojumam būtu kvalitāte, par kuru, diemžēl, viedokļi dalās. Arī studentiem savās augstskolās būtu jāprasa studiju kvalitāte, lai tādējādi stiprinātu izpratni par izglītības un zinātnes nozīmīgumu,” atzīst V.Dombrovskis.

LU rektors M. Auziņš, cienot Latvijas augstskolu studentu tiesības brīvi paust savu viedokli, aicina universitātes mācībspēkus nepiemērot sankcijas pret tiem LU studentiem, kas 1.decembrī neapmeklēs lekcijas un piedalīsies gājienā pret valsts budžeta finansējuma samazināšanu augstākajai izglītībai un zinātnei. Rektors arī lūdz iespēju robežās LU mācībspēkus šajā dienā nerīkot pārbaudes darbus.

Nākamā gada budžetā papildus augstākajai izglītībai ir piešķirti 5 929 629 lati. Papildus tam valdība ir pieņēmusi lēmumu vēl par papildus finansējumu piešķiršanu zinātnei 3 039 000 latu apmērā. Papildus valsts budžetā plānotajām finansējumam augstākajai izglītībai, ir pieejams nozīmīgs ES struktūrfondu finansējums, kas dod iespējas uzlabot situāciju augstākajā izglītībā un zinātnē.

Premjers uzsver, ka jau iepriekšējā periodā izdevies īstenot nozīmīgus projektus gan labiekārtojot auditorijas un laboratorijas, kā arī pilnveidotas augstākās izglītības programmas u.c. Eiropas Sociālā fonda atbalsts augstākajai izglītībai un zinātnei ir plānots četru aktivitāšu ietvaros. Trijās no šīm aktivitātēm, kurās ESF atbalsts tiek sniegts maģistrantiem, doktorantiem un cilvēkresursu piesaistei zinātnei, ir uzsākta projektu īstenošana. Kopējais šo triju aktivitāšu finansējums ir 89,9 miljoni latu un visās aktivitātēs ir nodrošināts valsts budžeta līdzfinansējums pilnā apmērā, kā arī nodrošināti avansa maksājumi projektu īstenošanai.

LU norāda, ka jau 2009.gadā valsts finansējums bija gandrīz uz pusi jeb 48% mazāks nekā 2008.gadā. Valdībā jau ir iesniegta vēstule ar 26 110 studentu un mācībspēku parakstiem, kurā tiek prasīts valsts budžeta finansējumu universitātēm saglabāt vismaz 2009.gada līmenī, pretējā gadījumā tiks būtiski apdraudēta studiju kvalitāte, kā arī tālāka valsts budžeta studentu uzņemšana un sagatavošana Latvijas augstskolās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas