Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Politoloģe: JV jāuzņemas jaunās valdības veidošanas process

Būtu loģiski, ja partiju apvienība Jaunā vienotība (JV) uzņemtos jaunās valdības veidošanas procesu, un būtu arī grūti atrast pamatotus argumentus, kāpēc tai nevirzīts nākamā premjera kandidatūru, aģentūrai LETA atzina Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle.

"Vērtējot no tradīcijām un skatoties uz to, kādi ir vēlēšanu rezultāti, būtu grūti (..) pateikt, kāpēc JV nevajadzētu virzīt savu kandidātu jeb kāpēc no JV nevarētu būt kandidāts jaunā Ministra kabineta vadītāja postenī," teica eksperte, norādot, ka JV ir vēlēšanu uzvarētājs un tā ir politiskā loģika. Viņa gan piebilda, ka jāņem  vērā, kas ir JV sadarbības partneri.

Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) lēmums atkāpties no amata bija likumsakarīgs solis, lai varētu virzīties uz priekšu un veidot jaunu valdību, jo nevar eksistēt divas paralēlās realitātes, sacīja Metla-Rozentāle, komentējot premjera lēmumu demisionēt.

Viņas ieskatā nebija pieņemami, ka Nacionālā apvienība (NA) un "Apvienotais saraksts" (AS) centās noliegt problēmas esošajā valdībā, apgalvojot, ka tā var turpināt sekmīgi strādāt bez izmaiņām, kamēr Kariņš jau konsultējās par jaunas valdības veidošanu ar "Progresīvajiem" un Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).

Metla-Rozentāle uzskata, ka potenciālais premjera amata kandidāts tiks meklēts bijušo vai esošo ministru virzienā. Viņa piebilda, ka Arvila Ašeradena (JV) kandidatūras nominēšana premjera amatam kuluāros jau ir izskanējusi. Eksperte apšauba, ka premjera amatam varētu virzīt labklājības ministri Eviku Siliņu (JV), jo premjera postenis tomēr prasa lielāku politisko rūdījumu.

Komentējot Kariņa paveikto premjera amatā, Metla-Rozentāle atzīmēja, ka Kariņa stiprā puse bijusi tolerance, stabils viedoklis un prognozējamība, ko novērtējuši arī JV vēlētāji. Savukārt patlaban viņu paklupināja ļoti spēcīgi koalīcijas partneri, kuri nepiekāpās un stingri pastāvēja uz savu viedokli.

Kā ziņots, Kariņš pirmdien paziņoja, ka atkāpsies no premjera amata un vairs atkārtoti nepretendēs uz šo amatu.

Viņš preses konferencē informēja, ka ceturtdien Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam iesniegs dokumentu par valdības demisiju.

Kariņš sacīja, ka valsts attīstībai ir vajadzīgs daudz kas, bet pamatā spēcīga un dinamiska valdība, kas var pieņemt grūtus lēmumus. Kā apgalvoja premjers, pēc ilgstošām sarunām esot skaidrs, ka AS un NA dara visu, lai bremzētu jebkuru mēģinājumu, lai ieviestu valdībā dinamiskāku darbu. Ja nevar rast dinamismu šajā valdībā, tad ir nepieciešama jauna valdība, uzsvēra politiķis.

Kariņš arī norādīja, ka aicināja JV valdi un frakciju izvirzīt jaunu nākamo premjera amata kandidātu. Kariņš vairs nepretendēšot uz Ministra prezidenta amatu.

Līdz ar Kariņu demisionēšanu būs kritis viss Ministru kabinets, tādējādi paverot ceļu jaunas valdības izveidošanai ar JV, ZZS un "Progresīvajiem" kā tās potenciālo kodolu. 

Pašlaik nav zināms, kā sarunas sekmēsies ar AS un NA, kuras piektdien atteicās nākt uz sarunām.

Jau vēstīts, ka, lai valdība strādātu dinamiskāk, Kariņš iepriekš rosināja veikt vairāku amatu rotācijas, taču AS un NA piektdien šo piedāvājumu noraidīja. Tāpēc piektdien premjers paziņoja par jaunas valdības veidošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas