Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

papildināta - Zatleram nav pieņemami Mozaīkas iesniegtie likumprojekti

Valsts prezidentam Valdim Zatleram nav pieņemami biedrības Mozaīka iesniegtie likumprojekti par viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju, portālu Diena.lv informēja prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa.

Zatlers ceturtdien iepazinies ar Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības Mozaīka priekšlikumiem par 24 likumprojektiem un norāda, ka tie "faktiski paredz legalizēt viendzimuma attiecības, pielīdzinot tās likumiskai laulībai, kuru aizsargā Latvijas pamatlikums".

Prezidents to raksturo kā "slēptu mēģinājumu apiet Satversmē aizsargātās pamatvērtības un laulības institūta nozīmes vājināšanu". "Tāpēc man tas nav pieņemami, un tādā formā es to nevaru atbalstīt," paziņo Zatlers.

Valsts prezidents V.Zatlers norāda, ka Latvijā ar likumu netiek regulēta faktiskā kopdzīve nedz abu dzimumu, nedz viena dzimuma pāriem un uzsver, ka būtu jārisina ilgstošu un noturīgu partnerattiecību regulējums, paredzot partneru mantiskās attiecības, mantošanas tiesības un citas tiesības.

"Turklāt šie likumprojekti ir diskriminējoši pret heteroseksuāliem pāriem, jo neparedz iespēju reģistrēt partnerattiecības starp abu dzimumu personām, kas dzīvo kopīgās, ilgstošās un pastāvīgās attiecībās. Lai gan zināms, ka problēmas mantiskajās attiecībās un mantojuma tiesībās vai, piemēram, iespējās iegūt informāciju par sava partnera veselības stāvokli ārstniecības iestādē ir arī heteroseksuāliem pāriem, kas dzīvo nereģistrētās partnerattiecībās jeb tā saucamajā civillaulībā,", uzsver Valsts prezidents.

Viņš  uzskata, ka par viendzimuma partnerattiecībām  ir jābūt  argumentētai un uz savstarpējas cieņas balstītai diskusijai sabiedrībā, izvairoties no neiecietības un ievērojot gan indivīda tiesības, gan arī sabiedrības tradīcijas un vērtības.

Valsts prezidents uzsver, ka viendzimuma partnerattiecības nav saistāmas ar laulības institūtu. Neviens starptautisks cilvēktiesību akts neparedz valsts pienākumu legalizēt viendzimuma laulības. Satversmē ir stingri nostiprināta laulības definīcija: valsts aizsargā un atbalsta laulību - savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības. Valdis Zatlers arī norāda, ka ģimene ir viena no svarīgākajām vērtībām un tās stiprināšana ir būtisks nācijas attīstības priekšnosacījums.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas