Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

papildināta - Repše aicina strādāt kopā

Šodien notiek Tautas partijas iniciētā Saeimas ārkārtas sēde. Sēdē finanšu ministrs Einars Repše (JL) atskaitījās par Starptautiskā Valūtas fonda aizdevuma izmantošanu. Ministrs deputātiem nodeva arī ziņojumu par starptautisko aizdevēju piešķirtā finansējuma saņemtās daļas izlietojumu un atlikušās daļas izmantošanas nosacījumiem.


Muižniece kritizē Dombrovski un Repši par attieksmi pret koalīcijas partneriem

Sadarbība ar Starptautisko Valūtas fondu ir svarīga, taču stāsts šodien nav par viņiem, bet gan mums, teica Tautas partijas Saeimas frakcijas vadītāja Vineta Muižniece, kas debatēs runāja pirmā. Viņa atzina, ka SVF adresēto valdības nodomu vēstuli parakstīja arī Tautas partija, taču tas noticis pat šantāžas apstākļos.  “Bez diskusijām, rūpīgas izvērtēšanas, pārspīlētā steigā, un pat ar nepatiesu argumentu palīdzību, kurus es gribētu nosaukt pat par šantāžu.”

Viņa pārmeta, ka premjers 27.jūlijā aicināja parakstīt vēstuli, kas bijis jāizdara dienas laikā. Šajā dienā it kā notiekot SVF sēde, taču vēlāk TP secinājusi, ka sēde notiek mēnesi vēlāk. “Kāpēc šāda attieksme pret koalīcijas partneriem, no kuriem sagaida kopīgu atbildību par vēstulē rakstīto?” vaicāja V.Muižniece. Tautas partija esot saņēmusi “skarbus pārmetumus”, ka vēlējusies iepazīties ar vēstules saturu. Mēs nevaram atbalstīt veidu, kā ir rīkojies Ministru prezidents un finanšu ministrs, viņa uzsvēra.

Viņa vēlreiz teica, ka Tautas partija neatbalsta jaunu nodokļu ieviešanu.

"Domāju, ja valdības piedāvājums apjomīgai nodokļu palielināšanai vērtējams kā Starptautiskā Valūtas fonda ierosmes pārpīlējums. Nodokļi ir tikai instruments, nevis pašmērķis. Galvenais mērķis ir tautas labklājība, šobrīd – arī tās dzīvotspēja. To taču nav grūti saprast. Jābeidz putrot mērķi ar instrumentiem.”

Repše aicina strādāt kopā

“Esmu izbrīnīts par to, ko dzirdēju no tribīnes, kas atstāja lielu neskaidrību – Tautas partija grib strādāt vai negrib un vai partija ir galīgi aizmirsusi par tādu lietu kā atbildība un treknojos gados īstenoto politiku?” vaicāja finanšu ministrs Einars Repše (JL). Viņš teica, ka šībrīža situācija ir savtīgas politikas rezultāts, taču šis modelis nu ir piedzīvojis krahu, ko pastiprinājusi globālā ekonomikas krīze. Viņš jautāja, vai tiešām Tautas partija, kas savulaik pārraudzīja daudzas būtiskas jomas, tagad vēlas izvairīties no piedāvātās iespējas šos jautājumus risināt.

Viņš pauda, ka V.Muižniece maldina par vēstules parakstīšanas apstākļiem un norādīja, ka Tautas partijas uzvedība ir radījusi negatīvu iespaidu par Latviju ārvalstīs. “Piemēram, viens no pēdējiem reitingu pazemināšanas gadījumiem. Kad privāti runāju ar reitinga aģentūras vadību, viņi teica, ka viens no galvenajiem iemesliem ir Tautas partijas demaršs un publisks troksnis par tēmu – ies Tautas partija ārā no valdības vai neies. Domāju, ka vajadzētu rīkoties uzmanīgāk.”

Viņš aicināja strādāt kopā, jo tikai tā  krīzes pārvarēšanu varēs pasteidzināt. Tomēr E.Repšem nav pārliecības, ka “esam gatavi izlēmīgai rīcībai”. Tas attiecas uz visu partiju ministriem, viņš norādīja.

“Ministrs rīkojas kā savas nozares patriarhs un patrons, nedomājot, ka viņš ir valdības loceklis un uz visu ministru kopīgas atbildības gulsies jautājums par budžeta deficīta samazināšanu. Nu nevar uzskatīt, ka katrs ministrs cīnīsies tikai par savu nozri un visu līdzšinējo ielaisto budžeta deficītu atrisinās finanšu ministrs un premjers.”

Dombrovskis atgādina par Slakteri

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) deputātiem atgādināja par procedūru, kāda pastāv sarunās ar Starptautisko Valūtas fondu un dokumentu publiskošanu.

“Pirmkārt, kaut kā neatceros, ka laikā, kad tika parakstīta pirmā vēstule Starptautiskajam Valūtas fondam, ka Tautas partijas biedrs Atis Slakteris [toreizējais finanšu ministrs] būtu rīkojis kaut kādas plašas sabiedriskas apspriešanas. Taču negribu neko pārmest Slakterim, jo tieši tāds ir sarunu formāts, un Tautas partijas deputātiem tas ir labi zināms. Otrkārt, attiecībā uz publiskošanu, nodomu protokols ir publiskots pēc skatīšanas fonda valdē, precīzi, kā tas bija ar pirmo vēstuli, bet vietas, kas satur ierobežotas pieejamības informāciju, nav publicētas. Neatceros, ka toreiz Tautas partija būtu protestējusi. Šeit prasītos zināma konsekvence.”

Valdības vadītājs arī nolasīja dažus citātus no pirmās vēstules, kas tika parakstīta ar SVF, kad finanšu ministrs bija Tautas partijas pārstāvis. Tā apliecina valdības apņemšanos veikt izmaiņas nodokļu politikā.

“Mūsu valdības nodomu vēstule attiecībā uz nodokļiem dod daudz plašākas manevra iespējas nekā iepriekšējās valdības un Slaktera kunga parakstītais dokuments,” uzsvēra V.Dombrovskis.

(papildināta ar V.Dombrovska teikto, turpinājums sekos)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Valdības vēstule SVF

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas