Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

papildināta - Lato Lapsa lūdz sākt kriminālprocesu pret Repši par viņa finanšu darījumiem

Žurnālists Lato Lapsa saistībā ar atklātībā nonākušajām ziņām par pašreizējā finanšu ministra Einara Repšes (JL) finanšu darījumiem ar iesniegumu vērsies pie ģenerālprokurora Jāņa Maizīša, lūdzot pret ministru "nekavējoties sākt kriminālprocesu" par iesniegumā minētajiem faktiem. Savukārt ministrs ir pārliecināts, ka deklarācija nav aizpildīta kļūdaini.

Prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks aģentūrai LETA sacīja, ka Lapsas iesniegums pēc piekritības nodots izskatīšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

L. Lapsa iesniegumā norāda, ka ir pamats uzskatīt, ka Repše savā amatpersonas deklarācijā, iespējams, nav uzrādījis visus savus īpašumus un veiktos darījumus, Repše, iespējams, ir pieņēmis faktisku dāvinājumu no uzņēmējsabiedrības vai tās lielākā līdzīpašnieka Valērija Belokoņa, un līdz ar to ir nonācis ietekmējamā stāvoklī, tā iesniegumā norāda Lapsa.

Kā aģentūru LETA informēja Repšes pārstāvis Aleksis Jarockis, ministrs ir izņēmis un pārdevis sev piederošās ieguldījuma fonda apliecības, kas ir līdzīgi depozīta izņemšanai no bankas. Repše tās iegādājās 2008.gadā un tajā pat gadā norādīja savā amatpersonas deklarācijā. Līdz 2009.gadam fonda sekmīgas darbības rezultātā šo apliecību vērtība ir pieaugusi, un tagad šīs daļas izņemtas un pārdotas. Vienlaikus tiek uzsvērts, ka šajā situācijā nedrīkst jaukt ieguldījumu pārvaldes sabiedrības un paša ieguldījumu fonda darbību un finanšu rezultātus.

L. Lapsa uzskata, ka informācija par Repšes darījumiem norāda uz iespējamu nonākšanu ietekmējamā stāvoklī, īpašumu un/vai darījumu neuzrādīšanu amatpersonas deklarācijā un nedeklarētu dāvinājumu pieņemšanu no uzņēmējdarbībā iesaistītām personām.

Iesniegumā Maizītim žurnālists atzīmē, ka savā amatpersonas deklarācijā par 2009.gadu Repše norāda, ka no viņa daļējā īpašumā esošās AS "Belokoņa un Repšes ieguldījumu pārvaldes sabiedrība" pērn kā ienākumu no īpašuma pārdošanas saņēmis 148 353 eiro (104 262 latus). Šajā pašā deklarācijā norādīts, ka tieši šādu summu amatpersona ieguvusi darījumā, pārdodot "B&R Global One fonda" daļas. Taču Repšes 2008.gada amatpersonas deklarācijā nav norādīts, ka viņa īpašumā 2008.gada beigās būtu šādas "B&R Global One fonda" daļas, atklājis Lapsa.

Savukārt Repšes 2009.gada amatpersonas deklarācijā nav norādīts, ka viņš 2009.gadā pirms šādu daļu pārdošanas tās būtu iegādājies. Lapsa, izpētot Repšes 2009.gada deklarāciju, secina, ka ministrs par viņam nepiederošu vai oficiāli nedeklarētu "B&R Global One fonda" daļu pārdošanu saņēmis iespaidīgu summu - 148 353 eiro.

Lapsa uzsver, ka šī summa neatbilst ne AS "Belokoņa un Repšes ieguldījumu pārvaldes sabiedrība" oficiālajam darbības pārskatam par 2009.gadu, ne oficiālajiem datiem par Repšes ieguldījumu šajā uzņēmumā. Kā rāda Uzņēmumu reģistra dati, Repšes ieguldījums šajā uzņēmējsabiedrībā ir bijis 90 000 latu. Pēdējos divos gados "Belokoņa un Repšes ieguldījumu pārvaldes sabiedrība" ir cietusi būtiskus zaudējumus - 71 622 latus 2008.gadā un 1706 latus 2009.gadā. Uzņēmuma kapitāls un rezerves 2009.gada beigās ir bijušas tikai 118 701 lats. Neraugoties uz šiem faktiem, Repše savā amatpersonas deklarācijā uzrāda 148 353 eiro, kas no šīs uzņēmējsabiedrības esot saņemti par pārdotu īpašumu - fonda daļām, iesniegumā norāda Lapsa.

No Repšes deklarācijām izriet, ka šādas daļas viņa īpašumā nemaz nav bijušas, vai arī viņš tās nav deklarējis. Savukārt no uzņēmuma 2009.gadā saņemtā summa - deklarētie 148 353 eiro - ievērojami pārsniedz Repšes daļu no uzņēmuma kapitāla un rezervēm 2009.gada beigās.

Tāpat Repšes amatpersonas deklarācijā par 2008 gadu uzrādīti "Belokoņa un Repšes ieguldījumu pārvaldes sabiedrības" vērtspapīri 124 849 eiro (87 743 latu) nominālvērtībā. Repšes amatpersonas deklarācijā par 2009.gadu šādi vērtspapīri vairs nav uzrādīti, taču nav uzrādīti arī darījumi ar tiem, atzīmē žurnālists.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas