Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

papildināta - KNAB priekšnieka vietnieks Vilks atbrīvots no amata

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieks Alvis Vilks atbrīvots no amata, un arī piektdien tiesas lēmums par atjaunošanu amatā Vilkam izrādījies nelabvēlīgs.

Viņš aģentūrai BNS apstiprināja, ka KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis viņu atbrīvojis no amata pēc disciplinārlietas izskatīšanas.

Vilks, kurš patlaban iepazīstas ar Vilnīša lēmumu, lēmuma argumentus vēl nevarēja sniegt, taču šo lēmumu viņš saista ar Vilnīša vēlmi atbrīvoties no nevēlamiem darbiniekiem.

"Nekādu pārsteigumu. Tieši tāpat kā manis atstādināšana bija prettiesiska, tāpat lēmums par atbrīvošanu no amata nekādu izbrīnu neizraisa. Manā uztverē tā vienkārši ir vēlēšanās atbrīvoties no nevēlamiem darbiniekiem un uzvelt vainu par neizdarītiem darbiem uz citiem," sacīja Vilks.

Viņš neslēpa, ka šādu lēmumu bija gaidījis, jo tajā pašā dienā, kad tika ierosināta disciplinārlieta un viņš atstādināts no amata, Vilnītis paziņojis, ka sankcijas būs bargas. Līdz ar to Vilks domā, ka disciplinārlietas izmeklēšana bija tikai formalitāte.

"Tas lēmums bija tapis jau labu laiciņu pirms disciplinārlietas ierosināšanas," piebilda Vilks.

"Tik traki negribētu teikt, ka mana atbrīvošana izraisītu KNAB likvidāciju. Tomēr mans amats ir zīmīgs ar to, ka šis vietnieks saskaņā ar biroja nolikumu pilda biroja priekšnieka pienākumus KNAB priekšnieka prombūtnes laikā. Vietnieka amats ir nozīmīgs amats, un es pieļauju iespēju, ka tas daļēji izskaidro Vilnīša lielo ieinteresētību šajā lietā," klāstīja Vilks.

No amata atbrīvotais KNAB priekšnieka vietnieks Vilnīša lēmumu pārsūdzēšot tiesā, kaut arī viņš apzinās, ka tiesāšanās var ieilgt gadiem. Viņš domā, ka tiesa Vilnīša lēmumu atcels un atjaunos viņu amatā. Pie premjera Valda Dombrovska ("Vienotība") par savu atbrīvošanu Vilks neplāno vērsties, jo KNAB priekšnieks ignorējot premjera rezolūcijas un rīkojumus.

"Kāda būs situācija pēc tam ap biroju un kādi lēmumi tiks pieņemti attiecībā uz biroju, to man ir grūti prognozēt. Protams, es neesmu slēpis, ka ilgstoši negrasos ar Vilnīti kopā strādāt. Manas turpmākās darba gaitas ir atkarīgas no daudziem apstākļiem," par saviem nākotnes plāniem pagaidām izvairīgi runāja Vilks.

Savukārt Vilnītis aģentūrai BNS uz tālruņa zvaniem neatbildēja, bet KNAB pārstāve Ieva Karlsberga aģentūrai BNS teica, ka KNAB priekšnieka lēmumu mēneša laikā ir iespējams pārsūdzēt tiesā, līdz ar to, kamēr nav stājies spēkā tiesas galīgais nolēmums šajā lietā, KNAB informāciju par lēmumu nesniedz.

Vilkam nelabvēlīgs izrādījies arī Administratīvās rajona tiesas lēmums, kas pieņemts piektdien.

Tiesā iesniegtais lūgums bija par pagaidu atrisinājumu, proti, Vilks lūdza apturēt rīkojumu par atstādināšanu uz laiku, kamēr notiek tiesvedība. Ņemot vērā to, viņš līdz lietas izlemšanai pēc būtības lūdza atjaunot viņu amatā.

Administratīvajā rajona tiesā aģentūrai BNS teica, ka Vilka lūgums ir noraidīts.

Tiesa atzinusi, ka konkrētajā gadījumā vairs nav iespējams izlemt jautājumu par izpildīta administratīvā akta radīto seku novēršanu, jo disciplinārlietā jau ir pieņemts galīgais lēmums, ar kuru Vilkam ir piemērots disciplinārsods.

Vilks arī nesen iesniedza pieteikumu Administratīvajā rajona tiesā, kurā apstrīdējis rīkojumu par viņa atstādināšanu no amata. Pagaidām nav zināms, kad šo lietu skatīs.

Jau vēstīts, ka KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis marta sākumā ierosināja disciplinārlietu, lai izvērtētu iespējamos disciplinārpārkāpumus Vilka rīcībā saistībā ar nolaidīgu darba pienākumu izpildi, ilgstošu bezdarbību, maldinošas informācijas sniegšanu, veicot pienākumus projekta "KNAB attīstība un nostiprināšana" īstenošanā, kā arī neizpildot Finanšu ministrijas rīkojumu, KNAB priekšnieka rīkojumus un rezolūcijas, premjera rezolūcijas, kā arī apzināti dezinformējot premjeru par projekta faktisko stāvokli un nepildot vecākās nozares amatpersonas pienākumus.

Šīs disciplinārlietas ietvaros Vilks bija atstādināts no amata. Disciplinārlietas izmeklēšana šonedēļ pret Vilku bija pabeigta, un KNAB priekšniekam bija jāizlemj, vai sodīt savu vietnieku. Vilnītis no 16. līdz 29.maijam iecerējis doties atvaļinājumā.

Pērn novembra beigās Vilnītis ierosināja citu disciplinārlietu pret Vilku par biroja iekšējās kārtības noteikumu pārkāpšanu saistībā ar interviju sniegšanu plašsaziņas līdzekļiem. Disciplinārlieta beidzās ar disciplinārsoda piemērošanu Vilkam, un, pēc presē izskanējušās informācijas, tas bijis rājiens. Viņš arī šo lēmumu gatavojas pārsūdzēt tiesā.

Ziņots arī, ka aprīlī otrai KNAB priekšnieka vietniecei Jutai Strīķei piemērots disciplinārsods – rājiens. Disciplinārlieta pret Strīķi bija ierosināta par interviju sniegšanu vairākiem medijiem bez saskaņošanas ar KNAB priekšnieku. Strīķei tiekot pārmesta biroja iekšējās darba kārtības noteikumu pārkāpšana attiecībā uz KNAB oficiālo viedokli.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas