Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Pabalstu ierobežojumus plāno pagarināt līdz 2014.gada beigām

Ierobežojumus sociālajiem pabalstiem iecerēts saglabāt līdz 2014.gada beigām, nevis līdz nākamā gada beigām, kā bija nolemts iepriekš, liecina Labklājības ministrijas (LM) sagatavotie grozījumi likumā "Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam", kurus otrdien plānots izskatīt valdībā.

Pagarinot ierobežojumu termiņu, speciālajā budžetā paredzēts iegūt papildu 25,83 miljonus latu 2013.gadā un 26,42 miljonus latu 2014.gadā.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka tā mērķis ir "veicināt valsts sociālās apdrošināšanas budžeta stabilitāti īstermiņā, saskaņojot valsts pabalstu sistēmu ar pašreizējās ekonomiskās situācijas iespējām". Grozījumi izstrādāti saskaņā ar Ministru kabineta 1.marta sēdē doto uzdevumu.

LM norāda, ka atbilstoši prognozēm tuvākajos gados tiek plānots būtisks valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta deficīts - pērn tas sasniedza 335,8 miljonus latu, šogad iecerēts 237,4 miljonu latu apmērā, bet 2012.gadā – 210,9 miljonu latu apmērā. Tāpat tiek prognozēts, ka arī 2013. un 2014.gadā situācija valsts sociālās apdrošināšanas budžetā būtiski neuzlabosies.

Sociālās apdrošinās speciālā budžeta ilgtermiņa stabilizēšanas pasākumu īstenošana atgriezīs speciālā budžeta finansiālo stabilitāti 2026.gadā, bet jau īstenotie speciālā budžeta ieņēmumu un izdevumu īstermiņa līdzsvarošanas pasākumi nav pietiekami šā mērķa sasniegšanai, paskaidroja ministrijā. Tādēļ likumā "Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam" noteiktos izmaksājamo maternitātes, paternitātes, vecāku un slimības pabalstu un piešķiramā bezdarbnieka pabalsta ierobežojumus būtu lietderīgi saglabāt līdz 2014.gada beigām.

Proti, arī turpmāk slimības pabalstus, maternitātes un paternitātes pabalstus, kā arī vecāku pabalstus par bērniem, kuri dzimuši pēc 2010.gada 2.novembra, piešķirs pilnā apmērā, ja to apmērs ir līdz 11,51 latam dienā jeb vidēji 350 latiem mēnesī. Savukārt, ja piešķirtais pabalsts ir lielāks par 11,51 latu vienā kalendārā dienā, tiks piešķirta šī summa plus 50% no summas, kas pārsniedz šo limitu.

Tāds pats ierobežojums attiecas arī uz bezdarbnieku pabalstiem.

LM norāda, ka šādi likumā noteikti ierobežojumi ir leģitīmi, jo Satversmes tiesa jau iepriekš atzinusi - Satversmes 109.pantā garantētās tiesības uz sociālo nodrošinājumu var ierobežot, ja ierobežojums ir noteikts ar likumu, ir attaisnots ar leģitīmu mērķi un atbilst samērīguma principam.

Ministrijā piebilst, ka apsvērtas arī citas alternatīvas sociālās apdrošināšanas ieņēmumu un izdevumu līdzsvarošanai - papildu sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes paaugstināšana un valsts vecuma pensiju samazināšana -, taču secināts, ka tās ir "personu tiesībām un interesēm mazāk labvēlīgas".

Saskaņā ar LM apkopoto informāciju 2010.gadā vidēji mēnesī maternitātes pabalstu saņēma 1215 cilvēku, paternitātes pabalstu – 591, vecāku pabalstu – 12 945, slimības pabalstu – 15 789, bet bezdarbnieka pabalstu - 60 316 cilvēku.

Jau vēstīts, ka valdība 22.februārī pēc LM ierosinājuma nolēma saglabāt pēdējos gados noteiktos sociālo pabalstu ierobežojumus līdz 2012.gada beigām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas