Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pabalstu griesti dos 21 miljona latu ietaupījumu, rēķina LM

To, skaidrojot Labklājības ministrijas (LM) plānus nepieciešamā 39,1 miljona latu samazinājumam, aģentūrai BNS sacīja ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilona Jurševska.
Nosakot pabalstu griestus, nākamā gada budžetā tiks ietaupīts aptuveni 21 miljons latu, savukārt atlikušo samazinājumu iecerēts panākt uz pabalstu saņēmēju kontingenta izmaiņu rēķina.

Ministrijas pārstāve skaidroja, ka kontingenta izmaiņas ir saistītas ar vecuma pensiju saņēmēju skaita, kā arī pensiju apmēra izmaiņām, kas saistītas ar likumos noteikto vecuma pensiju samazinājumu strādājošajiem pensionāriem par 70%, bet nestrādājošajiem - par 10%. Papildu ietaupījumu dos jau pieņemtā likuma norma, kas paredz par 50% samazināt vecāku pabalsta apmēru strādājošajiem pensionāriem.

"Pret budžeta bāzes aprēķiniem, šis samazinājums ir aptuveni 19 miljoni latu," teica Jurševska.

Jau vēstīts, ka LM var nodrošināt ietaupījumu tikai 39,1 miljona latu apmērā, lai gan tai bija uzdots funkcijā "Sociālā apdrošināšana" samazināt izdevumus par 92,4 miljoniem latu.

Lai ietaupītu 39,1 miljonu latu, LM ierobežos visus sociālos pabalstus, nosakot tiem griestus. Plānots noteikt sociālā pabalsta griestus 350 latu apmērā. Savukārt, ja pabalsts pārsniegs griestus, iedzīvotājs saņems likumā noteikto maksimālo summu un pusi no pārsniegtā pabalsta apmēra.

Tāpat no nākamā gada iecerēts maternitātes pabalstu sievietēm, kuras dodas dekrēta atvaļinājumā, aprēķināt nevis no pilnas algas, bet gan no 80%. Šādi griesti paredzēti arī paternitātes pabalstam vīriešiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas