Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Neziņa par premjera biroja nodokļu maksātājiem

Laikā, kad premjers Māris Kučinskis (ZZS) bija Eiropadomes sanāksmē, Saeimas opozīcijas deputāts Mārtiņš Bondars (LRA) saņēma atbildi no Valsts ieņēmumu dienesta (VID), kuram bija lūdzis informāciju par astoņu personu – premjera biroja darbinieku – nodokļu nomaksu. "Divus no astoņiem Ministru prezidenta biroja darbiniekiem VID nav varējis identificēt," pagājušajā nedēļā Dienai paziņoja Bondars, kurš par to informēja arī savus sekotājus tviterī. 

Savu interesi iegūt informāciju par astoņām personām Bondars nesen darīja zināmu VID vadītājai Inārai Pētersonei Saeimas Budžeta un finanšu komisijas sēdes laikā, publiski iesniedzot arī šo sarakstu. Opozīcijas deputātu bija iedvesmojis Latvijas Televīzijas raidījums Aizliegtais paņēmiens, kurš līdzīgā veidā VID bija lūdzis informāciju par to, cik nodokļos nomaksā Latvijā pazīstami advokāti. Kā tajā, tā arī šajā gadījumā Valsts ieņēmumu dienests nebija tiesīgs sniegt informāciju par trešajām personām bez šo personu piekrišanas. Tas nozīmē, ka atbildē cilvēki nav nosaukti, bet tikai numurēti un sakārtoti jauktā secībā. 

Saņemtajā atbildē ir informācija tikai par sešiem cilvēkiem. Piemēram, no vienas personas pērn ir ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis 10 568 eiro, bet pārējām piecām šī summa ir robežās no 4189 eiro līdz 6492 eiro. "Nav iekļauta informācija par divām iesniegumā minētajām personām, kuras nebija iespējams identificēt," teikts VID atbildē.  

Premjers Kučinskis piektdien Dienai pieļāva – tas, ka persona nav identificējama, var nozīmēt arī to, ka Latvijā ir vairāki cilvēki ar tādu pašu vārdu un uzvārdu. Premjers te saredz līdzības ar situāciju, kāda savulaik izveidojās ar Ojāru Grinbergu, kura lieta aizgāja līdz tiesai, jo dokumentā nebija norādīts personas kods. Premjers pieļāva, ka opozīcijas deputātam nav pieejami viņa biroja darbinieku personas kodi un tas varēja apgrūtināt arī viņu identificēšanu. Bondaru šāds skaidrojums neapmierina, jo vēstulē esot skaidri norādīts, ka runa ir par Ministru prezidenta biroja darbiniekiem. Viņš jau ir nosūtījis oficiālu vēstuli premjeram, lūdzot skaidrojumu. 

VID Sabiedrisko attiecību nodaļā Dienai paskaidroja, ka nodokļu maksātāji tiek identificēti pēc trim pazīmēm – vārda un uzvārda, personas koda un darbvietas. Iesniegumā ir jānorāda visi trīs parametri, kas acīmredzot neesot bijis izdarīts.

Visu Ināra Egles rakstu Nemierā ar atbildi par premjera biroja nodokļu maksātājiem lasiet pirmdienas, 21. marta laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas