Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

NA un JV vienprātīgi, ka koalīciju bez AS no jaunā Saeimas sasaukuma izveidot nevar

Partiju apvienību Nacionālā apvienība (NA) un Jaunā vienotība (JV) pārstāvju vidū ir vienprātība, ka no jaunā 14.Saeimas sasaukuma nav iespējams izveidot tādu koalīciju, kurā nebūtu visas trīs līdz šim valdības veidošanā iesaistītās partijas - NA, JV un Apvienotais saraksts (AS), pēc tikšanās ar JV pārstāvjiem žurnālistiem pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Politiķis uzskata, ka AS ar JV ir jāatrod savstarpējs kompromiss un jāvirzās uz priekšu.

Dzintars saredz divas situācijas atrisinājuma iespējas, taču neviena no tām neesot laba. Viena iespēja būtu rakties dziļāk ierakumos un "sakašķēties" tā, ka pēcāk būtu grūti strādāt, pauda parlamentārietis. Otrs ceļš esot nedaudz labāks par pirmo - veltīt vēl mazliet laika, lai izrunātu problēmas un atrastu kompromisu. Tādējādi valdības veidošana varēs virzīties uz priekšu, uzskata NA politiķis.

NA saprot gan JV, gan AS argumentus, norādīja Dzintars. Pēc viņa teiktā, rakstīt valdības deklarāciju, kad jau ir panākta vienošanās par atbildības jomu sadali, ir vieglāk. "Ne velti tāda struktūra vienmēr ir bijusi," sacīja politiķis. Tomēr pamatots esot arī AS arguments, ka valdībai būtu jāatrod mehānismi, kā ieviest horizontālo pārvaldību jeb ministriju spēju risināt tos jautājumus, kas attiecas uz vairākām ministrijām. Esošie ministriju sadarbības mehānismi ir nepietiekami, uzskata Dzintars. Savukārt NA viedoklis neesot tik principiāls.

Partija respektējot Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) kā sarunu vedēja piedāvāto secību - no sākuma vienoties par atbildības jomām un pēc tam rakstīt valdības deklarāciju, tomēr vienlaikus tā saprotot arī AS argumentus.

Parlamentārieša ieskatā, strauji būtu jāvirzās uz šādām trīspusējām sarunām, lai saprastu, kāda būtu Ministru kabineta struktūra un kā ministriju savstarpējā sadarbība īstenotos. Arī no JV Dzintars esot saklausījis vērtējumu, ka tā ir problēma, un visi būtu ieguvēji, ja izdotos atrast tai risinājumu.

"Visiem vajadzētu aizskaitīt līdz desmit," mudināja NA priekšsēdētājs, atzīmējot, ka nebūtu pieļaujama līdzīga situācija kā iepriekšējās valdības veidošanas procesā, kas ildzis vairākus mēnešus. Tajā pat laikā, ja ir domstarpības un pretrunas, tad tās ir jārisina tagad, uzskata Dzintars.

Vaicāts par iespējām veidot citu koalīcijas sastāvu, gadījumā, ja JV un AS neizdodas rast kompromisu, politiķis norādīja, ka NA nesaredz nekādas alternatīvas. "Visi ir pieredzējuši partneri - tas būtu apkaunojums mums visiem, ja mēs šajos apstākļos nespētu vienoties," pauda Dzintars.

Kā ziņots, ja AS šonedēļ nesniegs atbildi par JV līdera, Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa piedāvāto atbildības jomu dalījumu, koalīcijas veidošana varētu izgāzties.

Kariņš pēc trešdien notikušās tikšanās ar AS pauda cerību, ka AS atbildi uz viņa piedāvāto atbildības jomu piedāvājumu sniegs pirms nedēļas beigām.

Tomēr no Kariņa sacītā secināms, ka, ja šonedēļ atbilde no AS netiek saņemta, tad droši vien neizdosies tikt skaidrībā ar virzīšanos uz šāda veida koalīcijas izveidi.

Savukārt AS politiķi Edvards Smiltēns, Edgars Tavars un Uldis Pīlēns uzsvēra, ka sākumā ir nepieciešams strādāt pie valdības darāmajiem darbiem un vienoties, kas ir paveicams konkrētajās nozarēs.

JV politiķis Kariņš uzsvēra, ka pirms atbildes saņemšanas no AS par atbildības jomām premjers valdības veidošanas procesā tālāk nevirzīsies.

Vaicāts, vai tas varētu nozīmēt, ka trīs partiju koalīcija netiek izveidota un jāveido cita koalīcija, AS politiķis Smiltēns uzsvēra, ka ir spēkā trīs partiju noslēgtais memorands un ka "līgumi ir jāpilda". AS pārstāvji nekomentēja citu jautājumu, vai AS būtu gatava uzņemties iniciatīvu citas koalīcijas izveidošanai.

Kariņa un AS pretējais skatījums par to, kā tālāk rīkoties, ir iezīmējis šķērsli valdības koalīcijas izveidošanā.

Tāpat ziņots, ka Kariņam ir padomā arī citi koalīcijas modeļi, ja šodien gaidāmās sarunas ar AS Saeimas frakcijas deputātiem izgāzīsies, tā politiķis sacīja intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes".

Kariņš atklāja, ka no AS sagaida skaidru atbildi, vai tā ir vai nav gatava strādāt koalīcijā un veidot valdību kopā ar "Jauno vienotību" (JV) un Nacionālo apvienību (NA). Tādā gadījumā AS būtu jāpiekrīt piedāvātajam ministru portfeļu sadalījumam, kuru mainīt, pēc Kariņa teiktā, būtu ļoti grūti, jo, ja izmainītu vienu daļu, būtu nepieciešams mainīt arī citas.

Vaicāts, kā rīkosies tālāk, ja tikšanās ar AS tomēr nenesīs cerēto rezultātu, Kariņš atbildēja, ka tad viņš vērsīsies pie Valsts prezidenta. Uz jautājumu, vai tas nozīmētu, ka AS vairs nebūs potenciālais koalīcijas partneris, politiķis atbildēja noraidoši, taču vienlaikus sacīja, ka tad, visticamāk, būs jāatgriežas pie sākotnēji piedāvātā četru partiju koalīcijas modeļa.

Pievienota 8. rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas