Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Ministriem būs jāstrādā kopā

"Būs jāstrādā! Tā ir pirmā ziņa," jaunās valdības pirmajā sēdē pēc tās apstiprināšanas sacīja premjers Māris Kučinskis (ZZS). Viņš neskaitāmas reizes ceturtdien atkārtoja, ka būs jāstrādā komandā, un tā būšot principiāli jauna pieeja. Tas neesot pārmetums aizejošajai Laimdotas Straujumas (Vienotība) valdībai, jo aizsākumi šai parādībai, kad koalīcijas partijas sadalīja un izolēja ministrijas citu no citas, meklējami senākā pagātnē vairāk nekā pirms desmit gadiem.

"Līdz ar to valdības kopējie mērķi palika nesasniedzami. Augstākais punkts šajā feodālajā modelī bija aicinājums partijām pamodināt savos ministros zvērus, kas cīnītos par budžetu," uzrunājot Saeimu pirms uzticības balsojuma, sacīja Kučinskis. Tiem, kuri tolaik nesekoja līdzi politikai, var atgādināt, ka doma atmodināt ministros zvērus izskanēja Jaunā laika līdera Einara Repšes valdībā. "Valdībai jābūt komandai, kas strādā visas sabiedrības, nevis dažādu politiskajai elitei vairāk vai mazāk pietuvinātu interešu grupu labā," ir apņēmies jaunais premjers. Viņaprāt, apkarojot citam citu, politiskie spēki zaudē savu jaudu un vairo vēlētāju nihilismu attieksmē pret partijām. Jau līdz uzticības balsojumam Kučinskis bija ticies gandrīz ar visiem ministru amata kandidātiem. Par valdību nobalsoja 60 koalīcijas deputātu, pret - 32 opozīcijas pārstāvji. Viens koalīcijas politiķis sēdē nepiedalījās.

Prezidenta videosveiciens

Dienu pirms valdības apstiprināšanas Kučinskis stundu bija pavadījis pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, kurš turpina ārstēties un jauno valdību sveica videouzrunā. "Mūsu tautai ir vajadzīga spēcīga un izlēmīga valdība. Es ticu, ka jūs esat politikā, jo mīlat mūsu valsti," sacīja Vējonis. Pirmā valdības sēde atšķīrās ar to, ka prezidents neatklāja to klātienē, tāpēc sēdē piedalījās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), kura daļēji pilda prezidenta pienākumus. Arī viņa uzrunāja jaunos ministrus.

Pirms šī svinīgā notikuma aizejošā premjere Straujuma nodeva amata pienākumus Kučinskim. Abas amatpersonas apmainījās abpusējiem sirsnības apliecinājumiem. Aģentūra LETA ziņo, ka Straujuma gan vieglas dienas jaunajā amatā savam pēctecim nav solījusi, jo atpūsties nebūs laika, - viņa novēlējusi naktī piecas stundas miega, kā arī drosmi pieņemt lēmumus, kurus dažkārt grūti saskaņot starp koalīcijas partneriem. Vienlaikus viņa paudusi pārliecību, ka premjeram drosmes netrūks. Kučinskis pateicās Straujumai Saeimas sēdē, kurā sacīja: "Parasti Latvijas politikā nav bijusi tradīcija pateikties aizejošajai valdībai, bet es šobrīd godīgi gribu pateikt paldies Laimdotai Straujumai. Paldies par viņas drosmi, gatavību uzņemties atbildību! Paldies par cilvēcību un pienākuma apziņu! No viņas var mācīties."

Piedod cilvēcības dēļ

Vienas dienas laikā Kučinskis piedzīvojis būtiskas pārmaiņas. Viņam jāsāk atradināties arī no automašīnas vadīšanas ikdienā un aprast ar apsardzes klātbūtni. Taču vēl no rīta viņš veda dēlu uz skolu, un ceļā nācās mierināt atvasi, jo tajā brīdī Latvijas Radio intervēja opozīcijas deputātu Mārtiņu Bondaru (LRA), kurš bija apkopojis visu slikto, ko par topošo premjeru zināja pateikt. Vēlāk Bondars to pašu atkārtoja arī Saeimas tribīnē, aizrunājoties līdz tam, ka "politiskajā kapsētā ir sākusies rosība". Taču ne visiem opozīcijas deputātiem bija šāda attieksme.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (Saskaņa) ar Kučinski ir strādājis kopā komisijā un viņu augstu vērtējot kā kolēģi. Cita lieta, ka opozīcijai neesot ticības, vai viņš patiešām spēs izveidot komandu, kā arī labu sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām un opozīciju. "Ja viņam tas izdosies, tad atbalsts valdībai var būt arī plašāks," pieļāva Dolgopolovs. Nellija Kleinberga (LRA) valdības deklarācijā pamanījusi vairākas cerīgas apņemšanās, piemēram, vēlmi dot pašvaldībām lielākas iespējas, lai radītu savā teritorijā uzņēmējiem labvēlīgu vidi. Taču arī viņu sarūgtinājusi koalīcijas augstprātīgā attieksme pret opozīciju, ar to pat neparunājoties.

Visu Ināras Egles rakstu lasiet piektdienas, 12. decembra laikrakstā Dienā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas