Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Martā reģistrēts rekordliels trūcīgo personu skaits

Šogad martā Latvijā reģistrēts rekordliels trūcīgo skaits, turklāt tas audzis nevis pakāpeniski, bet lēcienveidīgi, svētdien ziņoja Latvijas televīzijas raidījums De facto.

Saskaņā ar Labklājības ministrijas datiem, pērnā gada laikā tas audzis no 103 000 līdz 180 000 septembrī, tad tas krities līdz 172 000. Trūcīgo skaits ar jaunu sparu atsācis augt šogad. Janvārī par trūcīgiem atzīti 178 251 cilvēks, februārī 184 236, bet martā jau 190 825 cilvēki. Un tie ir 8,57% no visiem Latvijas iedzīvotājiem. Tik liels skaits trūcīgo pēdējo gadu laikā nekad nav reģistrēts, vēstīja raidījums.

Pabalsti izsniegti 156 681 cilvēkam, un pašvaldību sociālās palīdzības pabalstiem izlietoti 6 268 563 latu. Nav gan izslēgts, ka aug arī to cilvēku skaits, kuriem dzīvošana uz pabalstiem ir paša izvēlēts specifisks dzīvesveids, norādīja De facto.

Labklājības ministrija sola, ka tā ir uzsākusi pārveidot sociālo pabalstu sistēmu. ”Lai to sociālo sistēmu, kas ir izveidojusies, veidotu par ļoti mērķtiecīgu, lai tā pēc būtības pienāktos tiem, kam tā ir ļoti nepieciešama, un lai tā tiešām vienu otru cilvēku nedemotivētu mēģināt uz priekšu raugoties, nodrošināt savai eksistencei nepieciešamos līdzekļus meklēt pašam,” raidījumam norādīja labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS).

Viens no pabalstu veidiem, kur nepieciešams līdzdarboties, ir darba praktizēšana pašvaldībās jeb tā sauktā simtlatu programma.

Šobrīd paredzēts, ka nākamgad būs citu palīdzības forma – algotie pagaidu darbi, pēc satura līdzīgi kā esošie. Toties pašvaldību sociālie darbinieki varēs izvēlēties, kam šāda veida darbi būtu efektīvākais palīdzības veids, lai palīdzība būtu mērķtiecīga. Šobrīd tas notiek vienkārši rindas kārtībā. Iesaistīto skaits būs par trešdaļu mazāks un arī iespēju strādāt dos tikai uz četriem mēnešiem. Toties ar darba līgumu un atsevišķām sociālajām garantijām, piemēram, slimības gadījumā. Alga "uz rokas" gan varētu būt simts lati, skaidroja raidījums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas