Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Latvija uzvar ES tiesā par iedalītajām pārāk mazajām emisijas kvotām

Latvija uzvarējusi Eiropas Savienības (ES) tiesā pret Eiropas Komisiju (EK), apstrīdot valsts enerģētikas un ražošanas kompānijām iedalītās pārāk mazās siltumnīcefekta emisijas kvotas.

ES Vispārējā tiesa otrdien anulēja EK 2007.gada lēmumu par kvotu iedali, jo komisija par vienu dienu nokavēja noteikto trīs mēnešu termiņu, kurā tai bija jāsniedz atbilde Latvijas piedāvātajam kvotu plānam.

Komisijas trīs mēnešus un vienu dienu pēc Latvijas iesnieguma izteiktā prasība pēc papildus informācijas bija novēlota, un līdz ar to 2007.gada 30.martā spēkā stājies nacionālais kvotu sadales plāns.

Latvija apstrīdēja EK lēmumu samazināt Latvijai uz 2008.-2012.gadu iedalītās ikgadējās siltumnīcefekta emisiju kvotas līdz 3,43 miljoniem metrisko tonnu gadā, salīdzinot ar Latvijas valdības ierosinātajiem 6,25 miljoniem tonnu.

EK Latvijai noteiktā emisijas kvota 3,43 miljonu metrisko tonnu apmērā bija viena no mazākajām ES emisijas tirdzniecības sistēmā.

Pērn Latvijas emisiju daudzums sasniedza 2,5 miljonus tonnu ogļskābās gāzes ekvivalenta, līdz ar to atlikušo kvotu viena miljona tonnu apmērā Rīga var pārdot.

ES Vispārējā tiesa 2009.gada septembrī līdzīgās apelācijas prasībās nolēma par labu Polijai un Igaunijai, izskatot valstu iesniegto apstrīdējumu EK kvotu sadalei.

Tiesa savā spriedumā norāda, ka EK ir ļoti ierobežotas pilnvaras pārskatīt nacionālos plānus par siltumnīcefekta gāzu emisiju kvotu sadali ES emisijas tirdzniecības sistēmā, kas ir pasaulē lielākais siltumnīcefekta emisijas kvotu tirgus.

EK Polijai kvotu noteica 73% apmērā no prasītā apjoma, bet Igaunijas piedāvāto kvotu samazināja uz pusi.

Tiesas lēmumu par emisijas kvotām vēl gaida Čehija, Lietuva un Rumānija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas