Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Koķe uzskata, ka Pasaules Bankai sniegusi pārliecinošus argumentus par nozares politiku

Izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS) ieskatā Pasaules bankas pārstāvji saņēmuši "kopumā pārliecinošus" argumentus par sporta nozares politiku, kā arī pārstāvji esot "kopumā" piekrituši nostājai par turpmāku līdzekļu nesamazināšanu izglīības nozarei.

PB atzinusi, ka izglītībā īsā laikā uzsāktas un arī īstenotas nozīmīgas pārmaiņas, kas ir turpināmas. Līdz šim paveiktais sekmējis gan efektīvāku finanšu līdzekļu izmantošanu, gan izglītības kvalitātes paaugstināšanos.
Lai atbilstoši īstenotu ilgtermiņa izglītības politikas mērķus, turpmāki līdzekļu samazinājumi nav pieļaujami. Šai pozīcijai kopumā piekrita arī PB, teikts ministres preses paziņojumā.

Laikraksts Diena vēstījis par dažiem PB ieteikumiem izglītības jomā. Tā ietvaros radikāls budžeta vietu skaita samazinājums, uz kādu rosinājuši PB eksperti, Latvijas augstskolās nav gaidāms, taču nav izslēgts, ka varētu notikt pakāpeniska pāreja uz augstāko izglītību tikai par maksu. Tāpat PB iebildusi pret stipendijām arodskolu audzēkņiem.

„Neskatoties uz būtisku finansējuma samazinājumu, IZM gan spējusi no 2010.gada 1.janvāra nodrošināt vidēji par 37% pedagogu atalgojuma palielinājumu, gan nodrošināt finansējumu skolotājiem, kuri strādā ar 5 un 6 gadu veciem bērniem,” uzsvēra T.Koķe, piebilstot, ka IZM turpinās aizstāvēt savu mērķa grupu intereses, vienlaikus turpinot īstenot uzsāktās pārmaiņas.

Sarunas gaitā PB pārstāvjiem tika sniegts detalizēts skaidrojums par sporta budžeta pozīcijām (piemēram, sporta treneru algas, augstu sasniegumu sports), kuru sadalē nodrošināta partneru iesaiste un caurskatāmība. 2010.gadā sporta budžets ir 13,9 miljoni latu, kas ir uz pusi mazāks, salīdzinot ar 2008.gadu.

Aģentūra BNS vēsta, ka PB izstrādātie ieteikumi paredz valstij atteikties no sporta finansēšanas un tādējādi ietaupīt budžetā 14 miljonus latu. Faktiski ieteikumi nozīmē sportam no valsts budžeta naudu neatvēlēt. "Pie samazināta finansējuma mūsu sportisti sevi izcili parādīja Vankūveras olimpiādē. Tādēļ arī turpmāk IZM aizstāvēs sporta budžetu, par ko sarunas gaitā kopumā tika sniegti pārliecinoši argumenti PB," norāda ministre.

IZM ar Finanšu ministriju saskaņojusi gan 2011.gada, gan 2012.gada valsts budžeta projekta bāzes izdevumus, kas neparedz būtiskas izmaiņas IZM pārziņā esošajās jomā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas