Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Koalīciju kopā saturēt varētu jaunā prioritāte - nabadzības mazināšana

Ar diplomātisku paziņojumu, ka Aivaram Lembergam kā ikvienam Latvijas pilsonim ir saistošs gan Ģenerālprokuratūras noteiktais drošības līdzeklis, gan vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) lēmums par atstādināšanu no Ventspils domes priekšsēža amata, Vienotība cer izkļūt no visai neveiklas situācijas.

Tajā partijas līderi nonāca ar neizpratnes pilnajiem izteikumiem par E. Sprūdža rīcību. Vienotības valdes paziņojums pirmdien tapa pēc jauniešu nodaļas, kā arī vairāku reģionālo nodaļu aicinājuma Vienotības vadībai atbalstīt E. Sprūdžu un atcerēties iestāšanos par tiesiskumu, kas palīdzēja gūt panākumus vēlēšanās. To Dienai uzsvēra Kandavas novada domes deputāte Inga Priede, atsaucoties uz viņai izteikto iedzīvotāju viedokli.

Pēc Vienotības paziņojuma Reformu partijas (RP) frakcijas vadītāja vietnieka Vjačeslava Dombrovska attieksme palika rezervēta, jo viņš atceras, ka Vienotības vārdi ne vienmēr saskan ar darbiem. Pirms vēlēšanām tās pārstāvji iestājušies arī par valsts kapitālsabiedrību reformu, pirms vairākām nedēļām ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP) to pieteicis, taču valdībā tā vēl nav izkustējusies. RP pārstāvji sajutuši Vienotības un arī Klāva Olšteina vadītās sešu deputātu grupas pretestību. Pret reformu jau izteikušās arī pašvaldības, jo tā var skart pašvaldību kapitālsabiedrības. No Vienotības frakcijas vadītāja Dzintara Zaķa intervijas Dienā bija noprotams, ka premjera partija uzmanīgi vērtēs šo piedāvājumu. Taču uz kādu citu Dz. Zaķa vēstījumu intervijā RP reaģēja ar paziņojumu. Vienotības frakcijas vadītājs par Saeimas lēmumu pakāpeniski samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli līdz 20% triju gadu laikā līdz 2015. gadam sacīja: «Tas nav akmenī iecirsts.»

Dz. Zaķis uzskata, ka koalīcijā nepieciešama diskusija par nodokļu sistēmu, jo «pieaug apetīte uz tēriņiem, tāpēc būs jāmeklē papildu ienākumi». RP frakcijas vadītāja vietnieks V. Dombrovskis uzsvēra, ka te nekādi kompromisi nav iespējami un RP nepiekritīs Saeimā pieņemta lēmuma pārskatīšanai. Viņš Dienai teica: «Ja partija balsojot nesaprot finansiālās sekas, tad tas par kaut ko liecina.» Diskusijā par ekonomiski izdevīgāku nodokļu sistēmu RP piedāvā pārnest nodokļu slogu no darbaspēka uz nekustamo īpašumu. Sarunu par taisnīgāku nekustamā īpašuma nodokļa sistēmu Dz. Zaķis atbalsta, jo uzskata «nekustamā īpašuma nodokli par efektīvu rīku, kā panākt vienmērīgu teritorijas attīstību». Par nekustamā īpašuma nodokļa reformu pēc RP iniciatīvas jau izveidota starpministriju darba grupa.

Partiju savstarpējā apmainīšanās ar paziņojumiem nolūkā parādīt sevi tīkamākā gaismā vēlētājiem varbūt sasniegtu vēl lielākus apmērus, ja mediji nebūtu politiķiem atvēruši acis un parādījuši, cik attālināti viņi atrodas no patiesās dzīves, kur daļa dzīvo lielā nabadzībā. Mediju spiediena iespaidā partiju darba kārtībā notiks izmaiņas un par vienu no prioritātēm kļūs nevienlīdzības mazināšana sabiedrībā, Dienai atzina gan Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (Vienotība), gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs un Visu Latvijai!-TB/LNNK frakcijas vadītājs Einars Cilinskis. Viņš pastāstīja, ka koalīcija jau vienojusies veidot darba grupu, lai meklētu kompleksus risinājumus, «skatoties arī uz nodokļu sistēmu». E. Cilinskis domā, ka šī saruna varētu būt tikpat rezultatīva kā diskusija par papildu finansējumu demogrāfijas veicināšanas pasākumiem, uz ko uzstāja Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK.

Nacionālā apvienība atbalsta arī ekonomikas ministra D. Pavļuta rosināto valsts kapitālsabiedrību reformu un jau saņēmusi papildu informāciju no kolēģa par finansiālajiem ieguvumiem valsts budžetā. «Visi nekad nebūs apmierināti, tāpēc šī diskusija ir jāvirza uz Saeimu,» sacīja E. Cilinskis par iespējām panākt ātrāku iniciatīvas virzību. Savukārt Vienotības reakcijā uz A. Lemberga un E. Sprūdža dueli E. Cilinskis saskata Vienotības mēģinājumu kaut ko glābt pēc neveiksmīgajiem paziņojumiem. Tas ir juridisks jautājums, uzsvēra ministrijas pārstāvis. Tāpat uzskata arī Lolita Čigāne (Vienotība), kura vēl pirms E. Sprūdža centās par Ventspils mēru ievēlētajam A. Lembergam norādīt, ka piemērotais drošības līdzeklis liedz viņam veikt domes priekšsēža pienākumus. L. Čigāne uzskata, ka viņas kolēģi nav nostājušies A. Lemberga pusē, bet tobrīd viņu rīcībā nav bijis juridiskā skaidrojuma par šo specifisko situāciju - domes priekšsēdētāju var atstādināt par pienākumu nepildīšanu, bet drošības līdzeklis jau liedza viņam tos pildīt. Tāpēc Vienotība iesniegusi grozījumus Saeimā jau atvērtajā pašvaldību likumā, lai precizētu domes priekšsēža atstādināšanas kārtību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas