Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Kazāks: No divriteņa bija jāpārsēžas auto, bet 10.Saeima turpināja uzlabot divriteni

Redzot, ka esošais ekonomikas modelis nav gana veiksmīgs, lai sekmētu strauju tautsaimniecības izaugsmi, bija nepieciešams lielāks dzinulis reformu īstenošanai - no divriteņa bija jāpārsēžas automašīnā, bet 10.Saeima turpināja uzlabot divriteni, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" teica "Swedbank" galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks, paužot cerību, ka 11.Saeimai būs lielāks ambīciju līmenis.

Viņaprāt, iepriekšējās Saeimas lielākās problēmas bija tās, ka, pirmkārt, atsevišķi indivīdi būtiski varēja ietekmēt lēmumu pieņemšanu, un, otrkārt, pēc vēlēšanām strauji saruka politiķu ambīciju līmenis.

"Sākotnēji bija daudz solīts, bet, lai arī 10.Saeimas darbības laiks bija īss, nebija redzamas straujas iestrādes tuvākai vai tālākai nākotnei. Ambīcijas noplaka, kas no ekonomikas viedokļa bija slikti," sacīja eksperts.

To, kāpēc 10.Saeima turpināja uzlabot divriteni, lai arī bija jāpārsēžas automašīnā, Kazāks skaidro tieši ar ambīciju apsīkumu, pieļaujot, ka, politiķi domāja, ka viņiem doti četri gadi un pamazām visu izdarīs. Tomēr, kā uzsvēra ekonomists, patlaban pasaules ekonomika nav tāda, lai varētu gaidīt. Iespēju logi esot ļoti nelieli, un, ja tos neizmanto, tad iespējas tiek palaistas garām.

"Pēc recesijas pasaulē izaugsme un optimisms samērā labs bija tikai gadu. Tā kā strukturālās problēmas pasaulē vēl nudien nav atrisinātas, problēmas ar jaunu vilni atgriežas, un vide reformām jau ir daudz nepateicīgāka. Kamēr vilnis nes uz augšu, kļūdiņas neredz, bet šādā nestabilā situācijā, kādā pasaules ekonomika ir pašlaik, katra kļūda uzreiz ir pamanāma," akcentēja eksperts.

Kazāks gan atzina, ka, salīdzinot jaunievēlēto Saeimu ar iepriekšējo, protams, nekādus secinājumus vēl izdarīt nevar. Tomēr viņš cer, ka 11.Saeimai ir lielāks ambīciju līmenis.

"Patlaban ar lielākajām ambīcijām nāk Zatlera reformu partija (ZRP), bet, cik liela būs tās ietekme Saeimā un vai tā spēs pieņemt un īstenot pašas rosinātos lēmumus, vēl ir grūti teikt. To redzēsim vēlāk. Taču tas, ka uz reformām ambiciozāki politiskie spēki guvuši salīdzinoši plašu pārstāvniecību Saeimā, vieš cerības, ka lietas notiks. Vai tā būs? Kas to lai zina!" teica Kazāks.

Taujāts, vai reformām vajadzīgi tikai jaunie un ambiciozie politiķi, Kazāks sacīja, ka vajadzīgi gan jaunie un ambiciozie, gan pieredzējušie.

"Redzējām, ka lielākajai daļai pieredzējušo politiķu iepriekšējā Saeimā nevajadzēja reformas. Kaut ko viņi darīja, lēnām knibinājās uz priekšu, bet iespēju logu pietiekami neizmantoja. Iespējams, vajadzīgs kāds no malas, kas viņus sapurina. Varbūt tie ir tie jaunie un ambiciozie, kuri ir speciālisti savās nozarēs un politika viņiem nav bijusi profesija. Izskatās, ka ar pieredzējušiem politiķiem vienkārši nepietika," rezumēja viņš.

Kā ziņots, kopš 18.septembra starp Saeimā iekļuvušajiem politiskajiem spēkiem notiek konsultācijas par koalīcijas veidošanu. Līdz šim notikuši vairāki sarunu raundi, un kā koalīcijas kodols iezīmējas ZRP un "Vienotība", kas plāno turpināt sarunas ar trešajiem iespējamiem partneriem - "Saskaņas centru" un nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas