Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kas tie tādi lietuvieši?

Latvijai ir jāpamācās no Lietuvas aizstāvēt savas nacionālās ekonomiskās intereses. Mums par nelaimi, Lietuvas politiķi ir pilnīgs latviešu pretstats. Kamēr mūsu politiķi pacietīgi gaida, kādi būs nākamie starptautiskie norādījumi Latvijai, lietuvieši ar rokām un kājām virza uz priekšu savus biznesa projektus.

Lietuvas nostāja ir vienkārša - visu lietuviešiem! Visaginas AES - Lietuvā, Baltijas starpsavienojums ar Zviedriju - uz Lietuvu, gāzes vads uz Poliju - caur Lietuvu. Sašķidrinātās gāzes termināli lietuvieši, protams, redz tikai Klaipēdā, Lietuvā.

Lietuvieši bez kompleksiem komandē Eiropas Savienību un pamāca kaimiņvalstis. Lietuvieši izturas tā, it kā viņi noteiktu, ko būvēs un ko nebūvēs Latvijas teritorijā. Lietuviešiem nenāk ne prātā prasīt Latvijas prezidenta Valda Zatlera domas par sašķidrinātās gāzes termināļa būvi Klaipēdā. Turpretī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite dalās savās pārdomās par projektiem Latvijā. Mēs neatceramies, ka Lietuva, piemēram, būtu ņēmusi vērā Latvijas viedokli par bīstamo Būtiņģes naftas termināli, kas uzbūvēts uz pašas Latvijas robežas ar straumēm un vējiem Latvijas virzienā un tagad regulāri piesārņo mūsu Latvijas krastus Kurzemē.

Mūsu politiķi atšķirībā no lietuviešiem ir ārkārtīgi pasīvi Latvijas interešu aizstāvībā, šī naivā labticība visiem, kam nav slinkums latviešus pamācīt, robežojas ar nacionālo interešu nodevību. Man nav šaubu, ka Lietuva darīs visu, lai sašķidrinātās gāzes terminālis tiktu būvēts Lietuvā, nevis Latvijā, un man ir šaubas, ka Latvijas valdība aizstāvēs mūsu intereses tā, kā to dara lietuvieši.

Lietuvieši ir ieslēguši propagandas mašīnu. Kas ir lielākie ES ideju «patrioti»? Lietuvieši. Kas ir lielākie cīnītāji par ES direktīvu ieviešanu? Lietuvieši. Kas ir lielākie cīnītāji pret Gazprom, lielākie enerģētiskās neatkarības cīnītāji pasaulē? Lietuvieši. Kāds ir lietuviešu aprēķins? Lielākajiem ES aizstāvjiem ir jāsaņem lielākā ES nauda, un ES finansētie projekti jāīsteno Lietuvā, nevis Latvijā vai citur.

Lietuvieši nekaunas melot, lai diskreditētu konkurējošus projektus Latvijā. Melot visaugstākajā līmenī. Arī pēc tam, kad Latvijas prezidents Valdis Zatlers ir pateicis, ka Latvijas sašķidrinātās gāzes importa termināļa projekts nav saistīts ar Gazprom, Lietuvas Seima Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Česlovs Stankevičs, acis nemirkšķinot, paziņo, ka tieši Gazprom meitassabiedrība gatavojoties būvēt sašķidrinātās gāzes termināli - turklāt eksporta termināli - Latvijā.

Jebkurš tehniskās universitātes pirmā kursa students zina, kāda ir atšķirība starp eksporta un importa termināli. Futbola laukums un ledus halle, kaut abas, protams, ir sporta būves, tikai futbola laukumā nevar spēlēt hokeju, bet uz ledus nespēlē futbolu. Ja fakti neatbilst lietuviešu «patiesībai», jo sliktāk faktiem. Ja Latvijas sašķidrinātās gāzes termināļa projektam tiek klāt piesieta «krievu» kompānija, tad jāpievelk arī eksports, citādi zūd lietuviešu propagandas loģika. Man gan nav šaubu, ka lietuviešu politiķis faktus jauc Lietuvas interesēs.

Situācijā, kad sašķidrinātās gāzes termināli vēlas būvēt visas trīs Baltijas valstis, mums nav draugu, aptuveni miljardu eiro vērta investīciju projekta īstenošana interesē katru valsti. Kura no Baltijas valstīm negrib saņemt šim projektam līdzfinansējumu no ES? Trīs Baltijas valstis jau sen ir ekonomiski konkurenti, nevis sentimentāli draugi. Lietuvieši to saprot, nav vērojams, ka Lietuvā kāds aizrautos ar Latvijas viedokļa skaidrošanu attiecībā uz Lietuvas projektiem. Lietuviešu politiķiem lietuviešu intereses ir pašas par sevi saprotamas, mūsējiem - līdz tam tālu. Es aicinu latviešu politiķus beidzot sākt aizstāvēt Latvijas ekonomiskos projektus un Latvijai izdevīgus projektus tāpat, kā to dara lietuvieši. Latvijai ir savas nacionālās intereses enerģētikā un ekonomikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas