Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

JV Siliņa uz valdības veidošanas sarunām aicinājusi ZZS, Progresīvos un AS, kas gan uz tām doties neplāno

Jaunās vienotības (JV) virzītā Ministru prezidenta amata kandidāte Evika Siliņa (JV) šodien uz četru partiju koalīcijas izveidošanas sarunām aicinājusi Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Apvienotā saraksta (AS) un Progresīvo pārstāvjus.

Oficiālās sarunas plānotas plkst.13 Ministru kabinetā, aģentūru LETA informēja Siliņas pārstāve Ilze Čikule.

AS uz šodien paredzētajām četru partiju sarunām doties neplāno. AS Saeimas deputāts Igors Rajevs ceturtdienas rītā Latvijas Radio atzina, ka ir ļoti iespējams, ka AS paliks opozīcijā, jo nevarot būt tādā valdībā, "kur mūsu vēlmes neņem vērā".

Pēc viņa vārdiem, nepieciešams izveidot tādu valdību, kurā starp politiskajiem spēkiem būtu savstarpēja saskaņa un spēja sadarboties. AS piedāvājis savu redzējumu par valdības izveidi, bet "valdību veido Siliņa un tas būs viņas lēmums", vai AS ierosinājumiem piekrist.

AS frakcijā vēl būšot tikšanās, lai vēlreiz lemtu par iespējām iekļauties Siliņas valdībā, taču ticams, ka šoreiz AS valdošajā koalīcijā nebūs, stāstīja Rajevs. Viņš lēsa, ka gala lēmums būs šonedēļ, jo ar valdības veidošanu garumā vilkt nevar.

Taujāts, kāpēc pati AS nepiedāvāja savu premjera amata kandidātu, Rajevs atzina, ka AS līdzšinējais premjera amata kandidāts Uldis Pīlēns neesot bijis gatavs to darīt esošajos apstākļos, taču, ja Siliņai neizdotos izveidot valdību, tad gan arī no AS puses kandidāts atbildīgajam amatam tikšot piedāvāts.

Kā ziņots, premjera amatam nominētā Siliņa vēl runās un gaidīs AS gala izšķiršanos par piedāvājumu strādāt četru partiju koalīciju kopā ar JV, ZZS un "Progresīvajiem".

Siliņa ir gatava uzklausīt AS pārstāvjus, reizē politiķe "ies uz priekšu" ar valdības veidošanu, un AS šajā situācijā ir jāizšķiras, kā rīkoties.

Ierakstā tviterī Siliņa pauž, ka piedāvājums iesaistīties JV veidotā plašā koalīcijā izteikts AS, "Progresīvajiem", ZZS un Nacionālajai apvienībai (NA).

NA esot apliecinājusi, ka šādā piecu partiju valdībā sev vietu neredz, "tādējādi sevi izslēdzot no sarunām", skaidro premjera amata kandidāte.

Tikmēr NA politiķis Jānis Dombrava aģentūrai LETA uzsvēra, ka Siliņas publiski paustais, ka NA nevēlas iesaistīties valdībā, neatbilst patiesībai.

Ierakstā tviterī NA politiķis aicina Siliņai būt korektai un, ja gadījumā politiķe būtu pieņēmusi tādu lēmumu, ka labāk vēlas redzēt valdībā "Progresīvos", nevis NA, "tad to arī atklāti vajag pateikt".

Siliņa tviterī pauž, ka topošajai valdībai nav "kodola" un to neveido kāds "bloks" - visi potenciālie partneri ir līdzvērtīgi. Atšķirība starp "Progresīvajiem", ZZS un AS ir tikai tāda, ka "Progresīvie" un ZZS jau ir piekrituši strādāt jaunajā valdībā, savukārt no AS vēl nav izskanējusi skaidra atbilde, atzīmē premjera amata kandidāte.

JV politiķe secina, ka ir frakcijas, kas lēmumus pieņem ātrāk, kamēr no citiem redzama kavēšanās. "Vienlaikus pašlaik ir jāvirzās uz priekšu, lai risinātu aktuālos jautājumus par valsts drošību, budžetu un mājsaimniecību rēķiniem," pauž Siliņa.

AS pašiem jāsaprot, vai viņi spēj būt konsekventi ar savu piedāvājumu partneriem vai arī AS "katru dienu izdomās kādu jaunu piedāvājumu", norādīja Ministru prezidenta amata kandidāte.

Šodien Siliņa un JV plāno diskusijas ar AS, ZZS un "Progresīvajiem" par to, kura partija uzņemsies atbildību par kurām no nozaru ministrijām, pauda premjera amata kandidāte.

Vaicāta, vai izšķiršanās no AS tiks gaidīta šonedēļ, JV politiķe atbildēja: "Ejam uz priekšu šonedēļ. Mēs virzāmies noteikti uz priekšu raitiem soļiem jau šonedēļ." "Tie partneri, kuriem ir bažas par to, ka viņi zaudēs kontroli, iespējams, kādās varas pozīcijās, viņiem ir jāizšķiras, vai viņi ir gatavi parādīt saviem vēlētājiem, vai spēj izpildīt vēlētājiem dotos solījumus, vai arī viņi turpinās meklēt "dažādus modeļus", lai atrastu sev ērtāku varas pozīciju," izteicās premjera kandidāte.

Ceturtdien JV oficiāli tiekoties ar AS, ZZS un "Progresīvajiem", ar topošās koalīcijas partneriem tikšot diskutēts par atbildības jomām, tomēr portfeļi vēl netikšot dalīti. Iespējams, neformālās konsultācijās tas varētu tikt apspriests arī šodien.

Tikmēr AS trešdienas darba dienas beigās pavēstīja, ka viņu piedāvājums paredz, ka jaunās koalīcijas kodolu veidotu pašreizējās valdības partijas JV AS un NA, reizē nosakot garantijas pret Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij"/ZZS) ietekmi.

Vaicāti, kā atrisināt pretrunu starp viņu piedāvāto NA ņemšanu valdībā, ko savukārt NA nostājas dēļ pret "Progresīvo" dalību vairs nepiedāvā premjera kandidāte, Smiltēns pauda, ka to var atrisināt sarunās.

Saeimas priekšsēdētājs arī nepiekrīt vērtējumam, ka NA būtu "atstatīta" no koalīcijas sarunām - AS politiķis atsaucās uz NA pārstāvju publiski pausto par situāciju.

Kā ziņots, Siliņa šodien Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam ziņoja par valdības veidošanas sarunu virzību.

Pēc Krišjāņa Kariņa (JV) demisijas Valsts prezidents nākamās valdības veidošanu uzticēja Siliņai, kura publiski pauda, ka grib panākt plašu piecu partiju koalīciju, tomēr politiķi faktiski uz reiz atzina, ka tik plašu koalīciju uzveidot neizdosies.

JV virzītā premjera amata kandidāte Evika Siliņa otrdien piedāvāja AS iekļauties koalīcijā ar JV, ZZS un "Progresīvajiem". Viņas skatījumā, Nacionālā apvienība (NA) sevi no iekļaušanās valdošajā koalīcijā esot atstatījusi, novelkot "sarkano līniju" kopīgam darbam ar "Progresīvajiem". NA gan šādai pozīcijai nepiekrīt un uzstāj, ka esot gatavi iekļauties valdībā, tikai "aiz borta" esot jāatstāj "Progresīvie".

AS šādam koalīcijas variantam nav piekritis, solot piedāvāt savu valdības modeli, kuru vadītu Siliņa, taču pagaidām tas publiski nav darīts zināms. Līdz šim AS aizstāvēja līdzšinējā koalīcijas modeļa, kurā strādāja JV, AS un NA, saglabāšanu, un arī plašākas koalīcijas gadījumā tās politiķi pauduši simpātijas sadarbības turpināšanai ar NA.

Kā ziņots, vēl iepriekšējā nedēļā pamatā tika diskutēts par diviem iespējamiem četru partiju koalīcijas modeļiem, kuros abos būtu JV, ZZS un AS, bet izšķiršanās būtu, kuru politisko spēku - "Progresīvos" vai NA - iesaistīt koalīcijā kā ceturto partiju.

AS līdz šim ir uzsvērusi, ka vēlas turpināt strādāt valdošajā koalīcijā, taču ne par katru cenu. AS politiķi pārsvarā ir uzsvēruši, ka vēlas saglabāt esošo koalīciju, kurā strādā JV, AS un NA, taču nav snieguši ļoti skaidru atbildi, vai iekļautos tādā koalīcijā, kurā nav NA.

Saeimā JV ir 26 deputātu vietas, ZZS - 16, bet "Progresīvajiem" - 10 mandāti, kas kopā iespējamās jaunās valdības tā dēvētajam kodolam dod 52 balsis jeb minimālu vairākumu. AS ir 15 parlamentārieši un NA - 13 deputātu vietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas