Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Jurševska: sociālajai palīdzībai jākļūst mūsdienīgākai

Sociālai palīdzībai jākļūst demokrātiskai, decentralizētai un vērstai uz katra cilvēka individuālajām vajadzībām -  par to trešdien Labklājības ministrijā (LM) notikušajās ikgadējās sarunās vienojās LM un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvji, portālu Diena.lv informēja LM pārstāve Marika Kupče.

"Nevis garantēti minimāli ienākumi GMI pabalsta veidā ikvienam, bet garantēta profesionāla palīdzība un atbalsts," uzsvēra labklājības ministre Ilona Jurševska.

LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis norādīja, ka "sociālajai politikai pašvaldībās ir jākļūst vienkāršākai un sabiedrībai saprotamākai, padarot to pēc iespējas efektīvu un atbildīgu."

Tikšanās laikā klātesošie diskutēja par pabalsta garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai un dzīvokļa pabalsta līdzfinansēšanas pārtraukšanu. Tāpat pārrunāja vairākas iespējamās izmaiņas sociālās palīdzības sistēmā ar 2012.gadu, t.sk., iespēju paplašināt tiesības pašvaldībām pašām izlemt par sociālās palīdzības veidiem, saglabāt trūcīgas personas statusu un reģistru, vienlaikus pārskatot statusa piešķiršanas nosacījumus, u.c.

Lai risinātu konstatētās problēmas ar sociālo pakalpojumu sniedzēju, t.sk., pašvaldību sociālo dienestu, reģistrāciju, LM tuvākajā laikā plāno izveidot darba grupu LM valsts sekretāra vadībā, iesaistot arī LPS pārstāvjus. Vienlaikus darba grupā plānots diskutēt arī par nereģistrētiem sociālo pakalpojumu sniedzējiem, sociālo pakalpojumu kvalitātes kontroli un iespējām nākotnē sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrāciju deleģēt pašvaldībām, bet pakalpojumu kvalitātes kontroli - nevalstiskajam sektoram.

LPS pārstāvji vērsa uzmanību uz nevienlīdzīgo situāciju, kas rodas invalīdiem, kuriem nepieciešama kopšana, ja viņi tiek ievietoti aprūpes institūcijās. Gadījumā, ja šāds invalīds nonāk valsts vai pašvaldības ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, pabalsta izmaksa tiek pārtraukta. Šāds nosacījums neattiecas uz gadījumiem, kad aprūpi nodrošina privāta sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcija.

LPS uzskata, ka invalīdam pašam jādod tiesības izlemt vai pabalsts izmantojams pakalpojumu apmaksai valsts vai pašvaldības ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, kas saskaņā ar pašlaik spēkā esošo tiesisko regulējumu, viņam ir liegts, jo esot institūcijā, viņš pabalstu nesaņem.

Labklājības ministre I.Jurševska klātesošos iepazīstināja arī ar plānoto ģimenes valsts pabalsta reformu, kuru plānots ieviest ar 2012.gada 1.janvāri.

"Plānots, ka pabalsta ekvivalentu ekonomiski aktīvās ģimenes ar bērniem saņems, izmantojot iedzīvotāja ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojuma paaugstināšanu par apgādībā esošu bērnu. Savukārt, tās ģimenes, kuras nevarēs saņemt pabalstu caur nodokļa atvieglojumu, ģimenes valsts pabalstu astoņu latu apmērā varētu turpināt saņemt kā līdz šim," uzsvēra labklājības ministre I.Jurševska.

LPS pārstāvji konceptuāli atbalstīja plānoto ģimenes valsts pabalsta reformu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas