Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis
Vienotības priekšsēdētājs Andris Piebalgs uzskata, ka ar vēlēšanām iniciatīvai izveidot izmeklēšanas komisiju nav nekāda sakara

Grib vērtēt oligarhu sarunas

Pēc žurnālā Ir publicētajām ietekmīgu cilvēku sarunām, kas vairākus gadus noklausītas tā dēvētās oligarhu lietas ietvaros, pagājušajā nedēļā izskanēja arī politiski paziņojumi. "Šīs publikācijas parāda, ka varas centrs valstī ir nevis parlamentārā demokrātija, bet viesnīca Rīdzene. Tā nedrīkst būt. Mēs varam pieņemt, ka kādreiz tā ir bijis, bet ir svarīgi pateikt, ka nekad tā vairs nebūs," žurnālistiem uzsvēra Vienotības priekšsēdētājs Andris Piebalgs. Vienotība pirmdien aicinās partnerus veidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju, lai izvērtētu šīs sarunas. Sabiedrotie gan pagaidām nav gatavi par iniciatīvu parakstīties.

Vairākos žurnāla Ir numuros jūnijā bija publicētas oligarhu lietas ietvaros noklausītās politiķu – galvenokārt Aināra Šlesera un Aivara Lemberga – sarunas ar pazīstamiem uzņēmējiem un politiķiem laikā no 2009. līdz 2011. gadam. Diena jau rakstīja, ka uz to pamata 2011. gadā tika ierosināta krimināllieta. Pērn Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) tā dēvēto oligarhu lietu izbeidza, nekonstatējot noziedzīga nodarījuma sastāvu pierādījumu trūkuma dēļ. No žurnālā Ir publicētajām sarunām izriet, ka tajās apspriesta iespējamā valsts varas izmantošana savās biznesa interesēs, ietekmes nostiprināšana medijos, kā arī izlemta augstu amatpersonu nomaiņa un citi politiskie procesi. Piemēram, Šlesers saka, ka "Aivars ir nodemonstrējis spēku un iedevis pa rīkli ģenerālprokuroram". Ar to varētu būt domāts Saeimas lēmums noraidīt Jāņa Maizīša apstiprināšanu šajā amatā. Politikas veidotāji apspriež arī 2011. gadā gaidāmās Valsts prezidenta vēlēšanas, lai ieliktu "pareizo prezidentu", kas nebūtu otrs Valdis Zatlers.

Atzīstot, ka līdzšinējo parlamentāro izmeklēšanas komisiju darbība nav bijusi rezultatīva, Piebalgs uzskata, ka tagad varētu būt citādi, ja tās vadību uzticētu Andrejam Judinam (Vienotība), par kura godaprātu neviens nešauboties.

Komisijai arī būtu svarīgi sagatavot priekšlikumus, ko darīt, lai nekas tāds vairs nebūtu iespējams. Tāpat Vienotība rosinās Valsts prezidentu turpmāk vēlēt atklāti. Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis un Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš gan domā, ka ar minētās lietas apstākļu izvērtēšanu vajadzētu nodarboties Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijai, kā arī Nacionālās drošības komisijai. "Tas ir tikai Vienotības priekšvēlēšanu kampaņas elements," piebilda Brigmanis.

Komisijas izveidei nepieciešamos 34 parakstus varētu savākt arī ar Latvijas Reģionu apvienības, kas gatava parakstīties, un partijas No sirds Latvijai (NSL) atbalstu. NSL vēl par to lems. Taču Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdis Ainars Latkovskis (Vienotība) uzskata, ka bez ZZS un NA atbalsta šai komisijai būs grūti strādāt. "Komisijas darbs būs rezultatīvs, ja visi koalīcijā gribēs noskaidrot patiesību." Piemēram, viens no jautājumiem, uz kuru sabiedrība gaidot atbildi, ir par zemkopības ministram Jānim Dūklavam (ZZS) piederošajiem īpašumiem ostas teritorijā. Tāpat svarīgi saprast, kādas ir slēptās īpašnieku tiesības medijos un kā tās atsaucas uz Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma ievērošanu. Latkovska vadītajai komisijai nav tik plašu pilnvaru kā parlamentārās izmeklēšanas komisijai, kura var iesaistīt arī policiju, lai nodrošinātu uzaicināto ierašanos uz sēdēm.

Nacionālās drošības komisija, kuru vada Solvita Āboltiņa (Vienotība), jau uzklausījusi KNAB vadītāju Jēkabu Straumi un ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru, kurš iepriekš intervijā Latvijas Televīzijā paziņoja, ka prokuratūras rīcībā nav bijis tik plašs sarunu materiāls, kā publicēts žurnālā. Straume savukārt preses brīfingā lika uzsvaru uz nepieciešamību noskaidrot, vai nav publiskota valsts noslēpumu saturoša informācija, kā arī pārbaudīt sarunu autentiskumu. Nacionālā drošības komisija uzdevusi abu institūciju vadītājiem jautājumus, uz kuriem gaidīs atbildes. Tāda tikšanās ar tiesībsargājošo iestāžu vadītājiem 20. jūlijā paredzēta arī Aizsardzības un iekšlietu komisijā. Tāpat par oligarhu lietu plānots runāt Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa vadītajā Nacionālās drošības padomē.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 10.jūnija laikrakstā Diena!

Top komentāri

Olivers
O
Lemberga suņi nesnauž. Viens klabina kompi, otrs piepluso. Kauls no barona jānopelna, un barona nahujs un bļeda jāatpelna.
ZZS
Z
Prese pieder mums. Un KP.
Odrija
O
Lasot komentārus, rodas iespaids, ka valstī ir tādi spēki, kas grib padarīt oligarhu sarunas par nebijušām, un pašus oligarhus par fikciju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas