Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Freimanis: vēlēšanas Rīgā uztver kā mēra kandidātu sacensību

Jaunākajā Latvijas faktu veiktajā aptaujā par iespējamo vēlētāju izvēli Rīgas domes vēlēšanās Jaunā laika un Saskaņas centra popularitāti var saistīt ar vēlētāju attieksmi pret šīm partijām, bet "pamatā tā tomēr ir mēru kandidātu sacensība," uzskata Latvijas faktu direktors Aigars Freimanis. LPP/LC un Pilsoniskās savienības gadījumā redzams, ka šo sarakstu līderiem Aināram Šleseram (LPP/LC), kurš ir populārākais mēra kandidāts, un Ģirtam Valdim Kristovskim (PS), kurā ir trešais atzītākais pēc Nila Ušakova (SC), izdevies palielināt arī partijas atbalstītāju loku, norāda sociologs.

A.Freimanis tomēr uzsver, ka vēlētāji A.Šleseru izvēlējušies atbalstīt kā labāko no piedāvātājiem kandidātiem, bet tas neuzliek viņiem saistības par viņu balsot. Jāatgādina, ka vēlētāji balso nevis par nākamo domes priekšsēdi, bet par partijām, kuras pēc tam vienojas par koalīciju, un tā no sava vidus izvirza nākamo mēra kandidātu. Tam būtu jānāk no partijas, kas ieguvusi lielāko balsu skaitu domes koalīcijā. Sociologs teica, ka A.Šlesers ir ielauzies krievvalodīgo elektorātā, bet viņam nav izdevies samazināt SC atbalstītājus. Aptauja arī parādot — šis ir viens no retajiem gadījumiem, ka cittautiešu vēlētāji savā izvēlē ir drošāki, nekā latviešu vēlētāji, kuru vidū ir vairāk neizlēmušo.

LF aptauja rāda, ka domē varētu neiekļūt vairākas tagad tajā pārstāvētas labējās partijas. Tautas partijai, kuru atbalsta 1,5%, ir zemāks reitings nekā Visu Latvijai!. Par tagadējā domes priekšsēža Jāņa Birka pārstāvētajiem tēvzemiešiem būtu gatavi balsot 3,2%. A.Freimanis teica, ka par TB/LNNK iekļūšanu domē "es gandrīz nešaubītos un kaut kādas iespējas vēl ir arī Tautas partijai, ja skatās uz pirmās un otrās izvēles kopsummu". Tās parādot, ka SC galvenais konkurents ir PCTVL un LPP/LC, kas savukārt konkurē ar SC, Jaunais laiks ir TB/LNNK un Pilsoniskās savienības sāncensis. JL mēra kandidāta Edgara Jaunupa popularitāte joprojām nav augsta — 3,4%. Sabiedrības citai politikai pirmais numurs Aleksejs Loskutovs ir ceturtais populārākais ar 7% atbalstītāju, bet par SCP balsotu tikai 1,9%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas