Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dombrovskis: Rīgai jākļūst par iedvesmojošu piemēru visai Latvijai

Rīgai jākļūst par visas valsts attīstības dzinējspēku, par reformu līderi un iedvesmojošu piemēru visai Latvijai, sestdien partijas Vienotība kongresā sacīja Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks jautājumos par ekonomiku cilvēku labā Valdis Dombrovskis (JV).

Vienlaikus tai jākļūst par ietekmīgu metropoli un gravitācijas centru Ziemeļeiropā, uzsvēra Dombrovskis. Tomēr, lai to panāktu, Dombrovskis atzīmēja, ka ir jāizpildās virknei priekšnosacījumu. 

"Jaunajai Rīgas vadībai būs nepieciešama gan vīzija, gan spēja šo vīziju īstenot praksē. Tai būs jāspēj piesaistīt investīcijas un efektīvi izmantot Latvijai pieejamo Eiropas finansējumu. Visbeidzot, tai jāgūst rīdzinieku uzticība, bez kuras nebūs iespējams plašs galvaspilsētas iedzīvotāju atbalsts reformām galvaspilsētā," sacīja politiķis.

Viņš uzsvēra, ka liela daļa Eiropas Savienības (ES) finansējuma, īpaši ekonomikas atjaunošanas plāna ietvaros, būs pieejama, balstoties uz reformu un investīciju programmām. Lai šo finansējumu varētu sekmīgi izmantot, noteicoši būs divi faktori - profesionāli cilvēki un kvalitatīvi projekti. Šobrīd Rīgai trūkst gan vienu, gan otru.

"Rīgai būs nopietni jāpiestrādā gan pie savas administratīvās kapacitātes stiprināšanas, gan pie projektu bankas izveides, gan aktīvi jāiesaistās konkrētu reformu īstenošanā ne tikai pašvaldības, bet arī nacionālajā līmenī," uzsvēra Dombrovskis, atzīmējot, ka saskaņā ar Eiropas Padomē nolemto, vismaz 30% no pieejamā finansējuma būs jāvelta vides un cīņas ar klimata pārmaiņām mērķiem.

Pēc viņa teiktā, pārvaldības reforma, iespējams, būs starp steidzamākajām un svarīgākajām nākamā domes sasaukuma laikā. Viena no kritiskajām jomām, kuru iepriekšējā dome ir atstājusi novārtā, ir iepirkumu sistēmas reforma."Tā ir svarīga ne tikai no publisko tēriņu atklātības un efektivitātes viedokļa. Tā ir svarīga, lai rīdzinieki varētu uzticēties pilsētas jaunajai vadībai. Jo neviena reforma nav iespējam bez sabiedrības atbalsta," skaidroja politiķis.

Pilnveidojot Rīgas iepirkumu procedūras, kā norādīja Dombrovskis, sistēmiski svarīgākie uzdevumi ir darbinieku kompetences celšana, interešu konflikta novēršana un korupcijas risku mazināšana. 

Viņš uzsvēra, ka Rīgas pārvaldes reforma ir būtiska arī efektīvai ES finansējuma piesaistei. "Mēs nedrīkstam pieļaut iepriekšējās domes kļūdas un neizdarību, kuru dēļ ES fondu projekti tika izbeigti vai atsaukti vērtēšanas stadijā nekvalitatīvi sagatavotu projektu vai iepirkuma procedūru novilcināšanas dēļ. Atcerēsimies, ka iepriekšējās Domes neizdarības dēļ tikai bēdīgi slavenā "kapu tramvaja" projektā vien Rīga zaudēja 120 miljonus eiro, kas tika pārdalīti citiem mērķiem," atgādināja Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks jautājumos par ekonomiku cilvēku labā.

Dombrovskis piebilda, ka situācija Rīgā ietekmē reformas valsts mērogā. Rīgā dzīvo trešdaļa valsts iedzīvotāju, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropā. Likumsakarīgi, ka Rīgai jābūt arī reformu līderei, rādot piemēru citiem, nevis radot problēmas visiem, viņš sacīja.

Tāpat politiķis atzīmēja, ka liela daļa pasākumu, uz kuriem norāda Eiropas Komisijas dokumenti, jau ir iekļauti JV programmā Rīgai, daudzi no tiem ir saistīti ar vides aspektiem.

"Viens piemērs - zaļā mobilitāte. Trešdaļu CO2 izmešu Latvijā rada transports. Rīga un Rīgas reģions, savukārt, rada divas trešdaļas no transporta radītā piesārņojuma. Ne velti, runājot par gaisa kvalitāti, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) rekomendācijā Rīga ir atzīmēta īpaši. Tiek rekomendēts samazināt transporta, industriālo objektu un mājsaimniecību radīto gaisa piesārņojumu un domāt par zemo emisiju zonu izveidi,5 kādas šobrīd eksistē jau daudzās Eiropas pilsētās," atgādināja politiķis.

Tāpat Dombrovskis uzsvēra, ka pēc šī gada Eiropas Komisijas valsts ziņojuma Latvija ievērojami atpaliek atkritumu atkārtotas izmantošanas un pārstrādes mērķu īstenošanā. 2018.gadā Latvijas sadzīves atkritumu pārstrādes rādītājs bija 25%, salīdzinājumā ar 46% vidēji Eiropā, sacīja politiķis. "Cita starpā ziņojumā teikts, ka "dalītas savākšanas infrastruktūra ir īpaši vāja galvaspilsētā Rīgā, kur rodas aptuveni puse no valstī ģenerētajiem atkritumiem," viņš piebilda.

Kā sacīja Dombrovskis, liela iespējamā Eiropas finansējuma pozīcija ir saistīta ar māju siltināšanas programmu. Šajā jomā Rīgai līdz šim nav īpaši veicies, un valsts mērogā pēc nosiltināto māju skaita tā ir tikai ceturtajā vietā aiz Liepājas, Valmieras un Ventspils.

"Darāmā Rīgā tiešām ir ļoti daudz. Zaļa, sakārtota, labi pārvaldīta un pievilcīga Rīga ir nepieciešama gan rīdziniekiem, gan Latvijas valstij. Pēc daudziem stagnācijas gadiem, tai jākļūst par pilsētu, kurā labi jūtas ģimenes ar bērniem, kuras bieži šobrīd pie pirmās iespējas pārceļas uz Pierīgu. Tai jābūt pilsētai kurā labi jūtas ikviens, kas grib dzīvot un strādāt drošā, ērtā un mūsdienīgā vidē," pauda amatpersona.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas