Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Demakova atklātā vēstulē aicina "meklējot politisko, nepazaudēt cilvēcisko"

Ikvienā kaujā ir iezīmēta vieta, zem kuras sist nozīmē zaudēt ko vairāk nekā tikai cīņu. Tur sist nozīmē pārkāpt trauslo robežu, kas mūs šķīrusi no džungļu likuma, tas nozīmē spert soli atpakaļ - no cilvēka uz pērtiķi. Jo ir lietas, kuras cilvēks kopš brīža, kad nokāpa no koka un pārstāja būt dzīvnieks, nespēj nodarīt ne sev tuvajiem, ne arī kvēlākajiem ienaidniekiem. Tieši šī spēja ievērot zināmas robežas arī tajās dzīves cīņās, "kurās visi līdzekļi ir labi", taču ļauj mums dēvēties tik lepnajā vārdā par "cilvēkiem", nevis zvēriem.

Tādēļ pēdējā pret Ainaru Šleseru vērstā politiskās reklāmas kampaņa ir kā spēlēšana pie tā zemiskā un dzīvnieciskā, kas reizēm mēdz slēpties katrā no mums. Mēģinājums pazemot, ņirgājoties par trauslāko un intīmāko, vairāk līdzinās pērtiķu, ne cilvēku sabiedrībai. Pavisam noteikti tas nelīdzinās tādai sabiedrībai, kādā mēs vēlētos dzīvot. Tā nav sabiedrība, kādā mēs gribam redzēt uzaugam savus bērnus. Bērnus, kuri nākotnē varētu izvēlēties politiķa karjeru, neriskējot piedzīvot, kā politisko intrigu dēļ tiek pazemoti viņu vecāki, publiski izņirgāts viņa tuvinieku veselības stāvoklis, nodarīts tas, ko cilvēki parasti viens otram nedara. Nekad un nekādos apstākļos vai cīņās, arī politiskajās ne.

Tādēļ šis nav aicinājums par kādu konkrētu politiķi, šis nav aicinājums par vienu vai otru politisko spēku, šis ir aicinājums mums pašiem. Šis ir aicinājums par to, kas kopīgs mums visiem - par vienkāršu cilvēcību.

Vēlēšanas paies, kaislības norims, vieni varoņi aizies, to vietā nāks jauni, un viss atkārtosies. Bet mēs būsim ļāvušies izaugt tādai sabiedrībai, kurā viens cilvēks pret otru izturas tā, kā to nedarītu pat primitīvāko ļaužu kopienās. Tā, kā rīkojušies politiskie konkurenti, izplatot Aināra Šlesera tēva slimības vēsturi. Kā rīkojušies dzeltenie preses žurnālisti, savos interneta portālos un avīžlapās kāri slienājot ap kāda līdzcilvēka ģimenes smagāko traģēdiju.

Lai kāda arī nebūtu mūsu katra pārliecība politiskajā sfērā, mums tomēr vajadzētu vienoties vismaz cilvēciskajā. Mēs aicinām visus nepārvērst politiskos procesus mūsu valstī par zemiskām un cilvēku necienīgām izpriecām. Bet galvenais - meklējot politisko, nepazaudēt cilvēcisko.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas