Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Dažu deputātu kandidātu aģitācijas avīzēs piepušķota patiesība

Vēlētāju pārliecināšanai balsot par sevi vairāki deputātu kandidāti no dažādām partijām organizēja savas atsevišķās kampaņas. Daži drukāja kalendārus, bukletus, Mārtiņam Bondaram no Latvijas Reģionu apvienības bija pat šprotu bundžas, tomēr izplatītākais aģitācijas veids bija avīžu formātā. Tieši tur parādījās arī informācija, kas vēlāk izrādījās strīdīga vai pat klaji nepatiesa, otrdien apkopojis laikraksts Diena.

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāta kandidāts Valdis Kalnozols bija sagatavojis reklāmas avīzi, kurā vienas lappuses augšpusē redzams uzraksts "Viņi balsos par Valdi Kalnozolu", kur parādās arī ekspremjers Māris Gailis, kurš iepriekš publiski solīja atbalstīt partiju Vienoti Latvijai. Viņš Dienai apliecināja, ka tikai rakstiski paslavējis Kalnozolu, nesakot, par ko balsos. Par to, ka šis teksts parādīsies kā solījums balsot par konkrēto politiķi, nav bijis runāts. Diena noskaidroja, ka arī Egils Baldzēns piekritis raksturot Kalnozolu, bet nav solījis par viņu balsot un nav arī to darījis. Rojas novada domes priekšsēdētājai Evai Kārkliņai, kura ir Zaļās partijas biedre, Kalnozols Draugiem.lv lūdzis par viņu kaut ko uzrakstīt, un viņa atļāvusi tekstu redakcionāli labot. Tomēr arī viņai nebija zināms, ka šis teksts tiks pasniegts kā solījums balsot par šo kandidātu, un arī viņa to nav darījusi. Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars atzina, ka šī reklāma partijā nav saskaņota, bet it kā saskaņota ZZS.

Valdis Kalnozols Dienai skaidroja, ka ""Viņi balsos par Valdi Kalnozolu" ir lapas nosaukums, tāpat kā laikraksta DienaNeatkarīgās Rīta AvīzesLatvijas Avīzes vai arī šo avīžu lapu utt. nosaukumi. Lapā ir gan aicinājumi balsot, gan tikai izteikts viedoklis par mani. Lapas un avīzes nosaukums - "Latvijai vajag stiprus vīrus"- kā izdevuma nosaukums netika saskaņots ar publicētajām personām, tāpat kā tas nenotiek arī citos augstāk minētos izdevumos".

Sociālajos tīklos pagājušajā nedēļā uzvirmoja diskusijas par vairāku Vienotības deputātu kandidātu individuālajām kampaņām, piemēram, Smiltenē, kur sevi ar atsevišķu avīzi pieteica Vilnis Ķirsis, Jānis Upenieks un Valmieras mērs Inesis Boķis, taču nebija ne ar vārdu minēta smilteniete Ilze Vergina. Individuāla kampaņa Kurzemē bija arī Jānim Junkuram, kurš tika ievēlēts Saeimā, apsteidzot līdzšinējo Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu. Iepriekšējās vēlēšanās šie kandidāti, izņemot Boķi, startēja no Reformu partijas. Individuālā kampaņa bijusi arī Viktoram Valainim un Madaram Lasmanim, un šīs kampaņas vieno tas, ka tajās izmantoti Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas citāti, kuru autentiskums tiek apšaubīts. Portāls Pietiek.com citē premjeres preses sekretāri Džeinu Tamuļeviču, ka "Ministru prezidente nav bijusi informēta par šīs reklāmas tapšanu un saturu". Arī pati premjere apliecinājusi, ka norobežojas no šīm individuālajām kampaņām.

Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars Dienai solīja partijā vērtēt, kuri partijas biedri ir ievērojuši iekšējo kārtību, kuri balansē uz likumpārkāpuma robežas. "Mēs to uztveram ļoti nopietni un asi reaģēsim, ja būs kāds pārkāpums," teica Kampars.

Visu rakstu par dīvainībām priekšvēlēšanu aģitācijā lasiet otrdienas, 7.oktobra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas