Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Daudze: nevienam savs balsojums nav jāatklāj

Saeimas spīkers Gundars Daudze (ZZS) neuzskata, ka ir cietis Saeimas prestižs pēc negatīvā balsojuma par Jāņa Maizīša apstiprināšanu ģenerālprokurora amatā uz trešo pilnvaru termiņu. Cietis esot to politisko spēku tēls, kas solīja atbalstu J.Maizītim, tomēr nobalsoja pret.

"Tikai divi Saeimā pārstāvēti spēki atklāti pauda, ka negarantē atbalstu Maizītim – ZZS un LPP/LC, kam kopā ir tikai 27 balsis. Domāju, ka šeit varam runāt nevis par Saeimas prestižu, bet Saeimā pārstāvēto politisko spēku prestižu, kas solīja viennozīmīgu atbalstu Maizīša kungam, bet to nepildīja," LNT šodien sacīja Saeimas priekšsēdis.

Viņš uzsvēra, ka nevienam savs balsojuma nav jāatklāj, jo "būtība aizklātajā balsojumā ir tāda, ka deputāts ir absolūti neatkarīgs savā izvēlē". Saeima neesot tā iestāde, kur viens ir direktors un pārējie pakļaujoties rīkojumam.

Viņaprāt, šī bijusi stipri "savādāka" ģenerālprokurora apstiprināšanas reize, jo bijis milzīgs mediju spiediens, milzīgs spiediens uz Augstākās tiesas priekšsēdētāju un beigās paša Maizīša paziņojums, ka ir gatavs darīt šo darbu. "Daudzu politiķu atbildes bija pirms šī te balsojuma, nevis tādas, kā viņi patiesībā domāja, bet tās, ko jautājuma uzdevēji gaidīja. Viss jāskatās kopsakarā. Diez vai Maizīša kunga apstiprināšanai palīdzēja Jāņa Dombura raidījums, kur viņš izskatījās ļoti nepārliecinošs," teica G.Daudze.

Nevienam neesot tiesību deputātu piespiest balsot tā un ne citādi, klāstīja Saeimas spīkers.

"Laimīgi 20 gadi ir pagājuši kopš draudzīgi, paceļot rokas, vienbalsīgi balsojām par visiem piedāvātajiem kandidātiem, kas parasti bija tieši viens. Jebkurā gadījumā šādu amatpersonu apstiprināšanai amatā balsojumam ir jābūt aizklātam. Tie, kas grib panākt pretējo, vienkārši nodarbojas ar populismu."

Portāls Diena.lv jau rakstīja, ka ir ļoti iespējams, ka piecu Vienotības deputātu atkārtoti rosinātajiem grozījumiem Saeimas Kārtības rullī, ka ģenerālprokuroru ievēl atklātā Saeimas balsojumā, šoreiz tiks savākts parlamenta vairākums. Kā liecina opozīcijā esošo Saskaņas centra un PCTVL līderu Dienai atzītais, abas šīs frakcijas varētu balsot par rosinātajiem grozījumiem. Līdz ar to Vienotības, PCTVL un SC frakcijas kopā varētu nodrošināt 50 balsis.

Pēc SC līdera Jāņa Urbanoviča teiktā, viņš aicinās frakciju šoreiz atbalstīt grozījumus, jo "tas ir vienīgais veids, kā saglabāt šīs Saeimas goda atlikumu". Apstiprinājumu tam, ka aicinās PCTVL deputātus atbalstīt atklātu balsojumu, Dienai pauda arī PCTVL Saeimas frakcijas vadītājs Jakovs Pliners. Arī viņš sacīja, ka tas ir Saeimas goda jautājums, panākt šādas izmaiņas likumdošanā. Viņš cer, ka frakcija atbalstīs viņa aicinājumu balsot "par".

Atgādinām, ka Saeimā 15.aprīlī aizklātā balsojumā J.Maizītis netika apstiprināts ģenerālprokurora amatā, jo "par" balsoja 45 deputāti, bet "pret" 47. Šāds balsojuma rezultāts bija negaidīts, jo iepriekš tautas kalpu vairākums bija apliecinājis atbalstu J.Maizīša apstiprināšanai amatā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas