Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Askolds Rodins: Depolitizēt ierēdņus

Sen vajadzēja. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) devis rīkojumu mēneša laikā izstrādāt grozījumus normatīvajos aktos, lai panāktu augstākās ierēdniecības politisko neitralitāti. Tā ir reakcija uz Valsts prezidenta Valda Zatlera vēstuli, kurā viņš lūdz panākt, lai civildienests pārstātu būt politizēts.

Prezidenta nostādne nav radikāla: viņaprāt, pietiktu, ja augstākie ierēdņi neieņemtu amatus politiskajās partijās. Taču derētu apsvērt, vai tomēr nebūtu jānosaka, ka, sasniedzot noteikta līmeņa ierēdņa (departamenta direktora, direktora vietnieka?) amatu, ierēdnis aptur dalību partijā. Tā savulaik izdarīja Guntis Ulmanis — pirmais atjaunotās neatkarīgās Latvijas Valsts prezidents.

Civildienesta pirmsākumos iecere bija pareiza — politisks ministrs vada politiski neitrālu ierēdņu darbu. Dzīve to koriģējusi un ne tajā labākajā virzienā. Ierēdniecība politizējusies.

Partiju sāncensība palaikam visai neglīti izlaužas uz āru: atcerēsimies vien neseno izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS) publisko saķeršanos ar ministrijas valsts sekretāru Mareku Gruškevicu (TP).

Ierēdņu depolitizēšana nav vienas dienas darbs. Ja augsts ierēdnis pārstās būt partijas biedrs, tas vēl nenozīmē, ka zudīs personiskie kontakti. Taču viņu vairs nevarēs ietekmēt, apelējot pie partijas disciplīnas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas