Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvija pirmajā vietā apņēmusies 14.Saeimā likvidēt Satversmes tiesu

Partija "Latvija pirmajā vietā" (LPV) savā 14.Saeimas vēlēšanu programmā iestājas par Satversmes tiesas (ST) likvidēšanu, pārmetot tiesai piesliešanos "politiskiem uzstādījumiem".

ST pastāvēšana ir noteikta Satversmē. Lai grozītu Satversmes attiecīgo pantu par ST darbību, Saeimas sēdē jāpiedalās vismaz divām trešdaļām parlamentāriešu un grozījumi jāpieņem ar ne mazāk kā divu trešdaļu klātesošo deputātu balsu vairākumu.

Kā aģentūru LETA informēja LPV pārstāvji, partija sola izbeigt ST darbību, jo "ST savos spriedumos pieslienas politiskiem uzstādījumiem, nevis vadās no valsts pamatlikuma".

Šāda partijas nostāja esot sekas ST 2020.gada spriedumam, kurā, kā uzskata opozīcijas politiķi, tiesa "rīkojās politiski, paplašinot "ģimenes" jēdzienu un padarot Satversmē rakstīto par "tukšu skaņu"".

Partijā norāda, ka, balstoties uz šo tiesas nolēmumu, Administratīvā tiesa lēmusi par konkrētu viendzimuma pāru partnerattiecību atzīšanu. LPV ieskatā Tieslietu ministrijas sagatavotajā Civilās savienības likumprojektā esot saskatāms līdzīgs regulējums "viendzimuma laulībām".

"Šāds ST spriedums izraisīja sašutumu sabiedrības konservatīvajā daļā. Jautājums ir par Satversmes 110.pantu, kas nosaka, ka "laulība ir starp vīrieti un sievieti" un tiesas voluntāro interpretāciju," teikts partijas paziņojumā.

Politiķu ieskatā notiekot "rotaļāšanās" ar ģimenes un laulības jēdzieniem kopā ar "pro-LGBT partijām" un "ultra liberālo" Valsts prezidentu Egilu Levitu, tomēr Civilās savienības likumprojekta pieņemšanas mēģinājums esot izgāzies.

LPV ieskatā ar minēto spriedumu ST esot pārkāpusi to robežu, aiz kuras sākas tiesībpolitiski apsvērumi, "kur likumdevējam ir ekskluzīvas tiesības lemt par jautājumiem, kas ir tā kompetencē".

"ST nedrīkst uzurpēt tautas varu. Tas ir rupjš varas dalīšanas principa pārkāpums. Demokrātiskas valsts pamati balstās uz minēto principu, jo tas aizsargā pilsoņus no varas ļaunprātīgas izmantošanas un varas patvaļas," pausts politiķu paziņojumā, norādot, ka par attiecīgajiem jautājumiem tiesīga lemt ir Saeima vai tauta.

14.Saeimas vēlēšanas paredzētas oktobra pirmajā dienā, sestdienā.

Kā ziņots, Civilās savienības likumprojekta pieņemšanai 13.Saeimā līdz šim pietrūcis balsu, oponentiem balsojumos "noraujot" kvorumu.

Likumprojekts tapa pēc ST sprieduma šajā jautājumā. ST priekšsēdētāja vietniece Irēna Kucina aģentūrai LETA skaidroja, ka līdz brīdim, kad būs īstenota regulējuma pilnveide par ST spriedumu saistībā ar viendzimuma pāru aizsardzību, tiesību normu piemērotāji - iestādes un administratīvās tiesas - Satversmi piemēros tieši un nepastarpināti.

Kucina norādīja, ka ar ST spriedumiem regulējums, ciktāl tas neparedz noteiktas tiesības viendzimuma pāriem, atzīts par spēkā neesošu no šī gada 1.jūnija.

Administratīvā rajona tiesa jau ir pieņēmusi vairākus spriedumus, ar kuriem apmierināti viena dzimuma pāru pieteikumi un konstatēta "publiski tiesisko attiecību pastāvēšana", proti, atzīts, ka starp pieteicējiem pastāv ģimenes attiecības Satversmes 110.panta izpratnē.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas