Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rēzeknē sākta padomju pieminekļa nojaukšana

Rēzeknē šorīt sākta padomju pieminekļa Rēzeknes atbrīvotājiem jeb tautā sauktā Aļošas demontāža.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Valsts policijā, demontāžas darbi sākti agri no rīta. Notikuma vietā dežūrē policijas pārstāvji, un patlaban viss norit mierīgi.

Teritorija ap pieminekli, kas atrodas blakus Rēzeknes upei, ir nožogota, taču gājēju kustība pa blakus esošo Latgales ielu nav ierobežota.

Pavērot notiekošo no rīta ir sanācis pavisam neliels interesentu pulciņš, turklāt daļa notiekošo vēro, gaidot sabiedrisko transportu, kas pienāk pieturā un autoostā, kas atrodas blakus pieminekļa skvēram.

Rēzeknes pilsētas mērs Aleksandrs Bartaševičs (S) videoierakstā portāla "Gorod.lv" krievu valodā otrdien, 8.novembrī, bija vērsies pie Rēzeknes iedzīvotājiem un paudis savus uzskatus par pieminekļiem, karu Ukrainā.

Vispirms Rēzeknes mērs, stāvot pie demontējamā pieminekļa, pauda, ka stāv pie pieminekļa "Rēzeknes atbrīvotājiem no fašistiskās okupācijas". Krievi pašlaik Latvijā tiekot pakļauti ļoti stipram spiedienam tikai tāpēc, ka "viņi ir krievi".

Daži dara visu, lai mūsu bērni aizmirstu savu dzimto valodu, atņemot viņiem iespēju to mācīties skolā, pauda Bartaševičs. "Runāju krieviski, jo krieviem Latvijā vajadzīga reabilitācija. Mēs, Latvijas krievi, neesam vainīgi pie tā, kas notiek Ukrainā un dziļi pārdzīvojam par šī kara upuriem, kur abās [frontes] pusēs iet bojā slāvi. Tā mums visiem ir traģēdija, mēs gribam mieru gan Ukrainai, gan Krievijai pēc iespējas ātrāk," viņš teica.

Bartaševičs videoierakstā nosauca pieminekļu demontāžu par "barbarismu" un teica, ka meklējis kompromisu ar valdību - pārvietot "Aļošu" uz kapiem, bet valdība šo risinājumus noraidījusi, tāpat kā priekšlikumus nenojaukt pieminekli Rēzeknē vai arī atlikt tā nojaukšanu.

Viņš izteica bažas par "plaisu sabiedrībā", kas viņaprāt augot ļoti strauji, un teica, ka nespēj apturēt pieminekļu "zaimošanu", bet viņa sirdī esot pateicība vectēviem par viņu varoņdarbiem cīņā pret fašismu. Bartaševičs aicināja nodot šīs jūtas bērniem.

Rēzeknes mērs izteica arī aicinājumu saviem atbalstītājiem - neprovocēt policiju un uzvesties ar pašcieņu. 

Kā jau rakstīts, ka saskaņā ar šī gada 16.jūnijā Saeimā pieņemto likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" un "Latvijas Republikas teritorijā esošo padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu sarakstu, kuri ir demontējami līdz šī gada 15.novembrim", Rēzeknes piemiņas vieta Sarkanās armijas karavīriem ir iekļauta minētajā sarakstā, līdz ar to pašvaldībai līdz 15.novembrim ir jāveic pieminekļa "Rēzeknes atbrīvotājiem" jeb tautā sauktā "Aļošas" demontāža.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas