Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

papildināta (17:12) - Pļaviņās pēc ledus sakustēšanās strauji krītas ūdens līmenis

Piektdien ap plkst.15.30 pie Pļaviņām sākusies ledus iešana, līdz ar to sācis arī strauji krist ūdens līmenis, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Plkst.16 ūdens līmenis pie Pļaviņām bija nokrities jau līdz 73,15 metriem virs Baltijas jūras līmeņa.

Pēcpusdienā Daugavā pie Pļaviņām sakustējās ledus sastrēgums Bebrulejās, kura dēļ notika pilsētas teritoriju aplūšana. Pārtrūkstot ledus sablīvējumam, ūdens līmenis Daugavā nedaudz kritās. Pļaviņās applūduši vairāk nekā 100 mājokļu.

Pļaviņu novada domes priekšsēdētājas vietnieks Ainārs Arnītis informēja, ka ledus sastrēguma pārāvuma rezultātā ūdens līmenis nedaudz kritās, taču kopumā situācija no tā nav mainījusies un joprojām ir kritiska.

"Tāpat joprojām pastāv arī draudi no tām ledus masām, kas vēl tikai peld no Baltkrievijas, un tāpēc situācija ir ļoti sarežģīta," pauda Arnītis.

Pļaviņu novadā patlaban ir applūduši vairāk nekā 100 mājokļu, bet teritoriju apzināšana turpinās.

Viņš skaidroja, ka pašvaldība ar tās rīcībā esošajiem līdzšinējiem spēkiem ilgāku laiku var netikt galā ar situāciju un ir nepieciešama palīdzība no valdības, tāpēc joprojām ir spēkā pašvaldības lūgums izsludināt ārkārtas situāciju.

Pļaviņu novada domes priekšsēdētājas vietnieks informēja, ka šodien Pļaviņās ar situāciju iepazinās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP), bet nesen ieradās arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Kā ziņots, piektdien Pļaviņu novada pašvaldības Civilās aizsardzības komisijas ārkārtas sēdē pašvaldības un operatīvo dienestu pārstāvji nolēmuši aicināt Ministru kabinetu (MK) izsludināt ārkārtas situāciju Pļaviņu pilsētā un Aiviekstes pagastā.

"Patlaban Daugavas plūdi pilsētu ir pārdalījuši divās daļās, un ar automašīnu nav iespējams šķērsot Pļaviņas, jo noplūdušajā Upes ielā ūdens līmenis virs brauktuves jau ir aptuveni 70 centimetru. Pa šo laiku applūdusi arī Raiņa iela, pa kuru vēl no rīta varēja apbraukt naktī applūdušo Daugavas ielu," iepriekš skaidroja Arnītis.

Autotransportam ieteicams neiebraukt Pļaviņās vispār, bet braukt tikai par apvedceļu garām pilsētai, pauda Arnītis.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki no applūdušajām mājām Pļaviņās līdz šim izglābuši jau astoņus cilvēkus, piecus suņus un trīs kaķus, informēja VUGD preses pārstāve Viktorija Šembele.

Viņa pastāstīja, ka viena sieviete izglābta sadarbībā ar Zemessardzes 55.bataljonu.

Daugavas ielā glābēji ir sākuši apsekot visas applūdušās mājas, lai pārliecinātos, ka cilvēki, kuri tajās palikuši, saņem visu nepieciešamo palīdzību, un lai aicinātu viņus evakuēties.

Jau ziņots, ka piektdien Daugavā pie Pļaviņām ūdens līmenis pārsniedza vēsturiski maksimālo novēroto ūdens līmeni. Līdz plkst.12 pie Pļaviņām ūdens bija paaugstinājies līdz 75,50 metriem.

Ministru prezidenta pienākumu izpildītājs Artis Pabriks (V) piektdien plkst.20 izsludinājis valdības ārkārtas sēdi saistībā ar plūdu radīto apdraudējumu, sacīja ministra preses sekretāre Inga Saleniece.

Sēde izsludināta saistībā ar Pļaviņu novada domes iesniegto pieprasījumu izsludināt ārkārtējo situāciju saistībā ar plūdu radītajiem apdraudējumiem. Pabriks valdībā lūgs Iekšlietu ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvjus ziņot par situāciju valstī, lai ministri var pieņemt lēmumu par tālāko rīcību.

Sēdi rosināja sasaukt arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP), kurš piektdien devās apraudzīt situāciju plūdu skartajās pašvaldībās. Tāpat šādu lūgumu izteica arī Latvijas Pašvaldību savienība.

Pēc ministra domām, ārkārtas situācijas izsludināšana ļaus daudz operatīvāk organizēt glābšanas darbus un iesaistīt plašākus resursus, izmantot valsts materiālās rezerves un piesaistīt Nacionālos bruņotos spēkus, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekus no citiem reģioniem, transporta vienības un citu nepieciešamo ekipējumu.

(papildināta ziņa un pievienoti foto)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas