Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Nosiltinot ēkas, Liepājā izdevies ietaupīt vairāk nekā 140 000 latu

Nosiltinot 26 izglītības un citas pašvaldības iestāžu ēkas, pagājušā gadā Liepājā izdevies ietaupīt vairāk nekā 140 000 latu. Līdz ar to izdevies atgūt jau 30 % no pašvaldības ieguldītajiem līdzekļiem šajos projektos, ziņo Latvijas Radio.

Samazinājies arī CO2 daudzums, kas nonāk apkārtējā vidē. Lai sekotu līdz gaisa temperatūrai un citiem rādījumiem, nosiltinātajās ēkās ir izvietotas iekštelpu klimata kontroles ierīces. Energoefektivitātes projekti paredz, ka piecu gadu laikā jāsasniedz konkrēti rezultāti.

Pagājušā gada decembrī Liepājā pabeidza pēdējos ēku energoefektivitātes projektus. Liepājas domes izpilddirektora vietnieks Mārtiņš Tīdens skaidro, ka viena lieta ir renovēt ēkas, bet otra, tās efektīvi apsaimniekot pēc projektu īstenošanas. Tieši tas šobrīd arī notiek. Viens no uzdevumiem - kontrolēt CO2 izmešu daudzumu un panākt konkrētu samazinājumu. Mērījumi notiek ar speciālām klimata kontroles ierīcēm, kas atrodas visās nosiltinātajās ēkās. Tās pašvaldība iegādājās par saviem līdzekļiem. Šo mērītāju ikdienā izmanto arī Liepājas pirmskolas izglītības iestādes Kriksītis darbinieces. Klimata kontroles ierīce parāda kāds telpā ir mitruma līmenis, gaisa temperatūra un cilvēku izelpotais CO2 daudzums. Gaisa kvalitātei seko līdz saimniecības vadītāja Ramona Ūpe.

Apkures sistēmas projektā nebija paredzēts modernizēt, bet radiatori ir aprīkoti ar regulēšanas iespējām. Kaut arī laukā stindzinošs aukstums un radiatori ir mēreni silti, telpā, kurā rotaļājas bērni, gaisa temperatūra ir par augstu.

Ēkas siltināšanas efekts ir ļoti jūtams, stāsta skolotāja Diāna Lejiņa. Bērni var droši spēlēties pie zemes. Pirmskolas izglītības iestādē Kriksītis pēc ēkas nosiltināšanas ievērojami ietaupījušies līdzekļi, kas tiek tērēti par apkuri, rādot pieejamos grafikus, stāsta pašvaldības pārstāvis Mārtiņš Tīdens.

Liepājā sākusi darboties arī programma interneta vidē, kurā tiek ievadīti nepieciešamie dati, kas ir papildus pienākums apsaimniekotājiem, bet ļoti būtisks, norāda pašvaldības pārstāvis. Vienā grafikā var uzskatāmi pārliecināties par patēriņu kvadrātmetros. Iepriekšējo gadu rādījumi ir reāls piemērs, cik neefektīvi patērēts dārgais siltums. Savukārt 2011. gada rādītāji, pēc ēku siltināšanas, apliecina, ka Liepājā apkures patēriņš ēkās katru mēnesi ir ļoti vienmērīgs, taču, lai sasniegtu pilnību, vēl daudz jāmācās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdienas rītā Latvijā ir saulains laiks, vietām sauli brīžiem aizsedz mākoņi, liecina meteoroloģiskā informācija. Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinopti...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas