Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Daugavpilī naktī sākta pieminekļa padomju karavīriem demontāža

Svētdien Daugavpilī, bijušajā Slavas skvērā, pie demontējamā pieminekļa padomju karavīriem kopumā aizturētas 37 personas, no kurām vairums nepakļāvās policijas darbinieku likumīgajām prasībām vai arī atradās publiskā vietā alkohola reibumā, informē Valsts policija (VP).

Svētdien pa dienu situācija pie pieminekļa bija mēreni mierīga - sanākušie nolika ziedus, sveces, vienkopus sanākot vairākiem desmitiem cilvēku, kuru plūsma dienas laikā bija mainīga. Savukārt vakarā, kad tika sākta pie pieminekļa novietoto ziedu un svecīšu savākšana to pārvešanai uz kapiem, kā arī teritorijas norobežošana, atsevišķas personu grupas izrādīja nepatiku pret pieminekļa nojaukšanu un centās konfliktēt ar policiju.

Turpmākajā vakara gaitā aiz norobežotās teritorijas uzkavējās ap 200 cilvēku. Tie dažādos veidos pauda neapmierinātību, tostarp svilpjot, izsaucot rupjus saukļus. VP izklīdināja savākušos pūli, kas, vērojot notikušo aiz nožogojuma, ik pa laikam vienojās kopīgās lamās un svilpienos, kā arī dažbrīd mēģināja tuvoties norobežotajai teritorijai. Personas, kuras nepakļāvās policijas likumīgajām prasībām un nepārtrauca likumpārkāpums, tika aizturētas, informē VP.

Kopumā dienas laikā tika aizturētas 37 personas, no kurām absolūti lielākā daļa veica likumpārkāpumus vakarā. Par nodarījumiem sākti 37 administratīvā pārkāpuma procesi - 15 par nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgajām prasībām, 13 par atrašanos alkohola reibuma stāvoklī publiskā vietā, trīs par sīko huligānismu, trīs par militārās agresijas slavinošu kara dziesmu atskaņošanu un dziedāšanu publiskā vietā, viens par militārās agresijas slavinošu un kara attaisnojošu izteicienu krievu valodā publiskā vietā, viens par bezpilota gaisa kuģu lidojumu noteikumu pārkāpšanu un vēl viens par alkohola lietošanu publiskā vietā.

Tāpat sākts viens kriminālprocess par mantas bojāšanu.

Līdz ar personu izklīdināšanu turpmākā pieminekļa demontāža noritēja bez incidentiem, informē VP.

LETA jau ziņoja, ka Naktī uz pirmdienu Daugavpilī sākta bijušajā Slavas skvērā esošā pieminekļa padomju karavīriem demontāža, liecina aculiecinieku publiskotā informācija dažādos interneta sociālajos tīklos.

Daugavpils portāls "Gorod.lv" vēsta, ka ziedi un sveces, kas nedēļas izskaņā bija noliktas pie pieminekļa, pirms demontāžas darbiem pārvestas uz netālu esošajiem Brāļu kapiem 18.novembra ielā.

Latvijas Televīzija vēsta, ka naktī pēc vairāku stundu darba vispirms demontēts pieminekļa bareljefs, kuru nodos Latvijas Okupācijas muzejam kā māksliniecisko vērtību, bet vēlāk nogāzta arī pieminekļa smaile.

Atlikušās pieminekļa daļas demontāža turpinās. Notikuma vietu norobežojusi VP.

LETA jau ziņoja, ka aizvadītās nedēļas nogalē pie pieminekļa pulcējās cilvēki, kuri tur nolika ziedus un svecītes.

Svētdienas vakarā pieminekli sāka norobežot, par ko policija jau iepriekš bija informējusi. Norobežošana saistīta ar vasarā pieņemto likumu, kas paredz, ka totalitāros režīmus slavinoši objekti valstī jādemontē līdz 15.novembrim.

Valdības apstiprinātajā sarakstā ir iekļauti divi demontējami objekti, kas atrodas Daugavpilī. Viena ir piemiņas vieta Sarkanās armijas karavīriem, kas atrodas 18.novembra ielā, bijušajā Slavas skvērā, bet otrs ir piemineklis Sarkanās armijas 360.strēlnieku divīzijas karavīriem.

Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš (S) ilgstoši centies panākt, lai pieminekļi netiek nojaukti. Pašvaldība nebija publiski izpaudusi sīkākas detaļas par to, kad un kā tiks nojaukti šie pieminekļi.

Savukārt viens no plašāk pazīstamajiem Daugavpils centrā esošajiem padomju okupācijas režīmu slavinošajiem objektiem Dubrovina parkā šajā sarakstā nav iekļauts, jo memoriāla pakājē ir apglabāti padomju armijas virsnieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas