Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Daugavā pie Pļaviņām par metru kāpis ūdens līmenis, applūdušas vairākas mājas

Ūdens līmenis Daugavā pie Pļaviņām vakarā kāpis par aptuveni metru, ledus pie Pļaviņām iestrēdzis un applūdušas vairākas mājas, informēja Pļaviņu novada domes priekšsēdētājas vietnieks Ainārs Arnītis.

Viņš informēja, ka atbildīgie speciālisti un operatīvie dienesti apseko Pļaviņu apdraudētākās vietas, starp kurām ir Gostiņu apkaime, kur jau applūduši vairāki mājokļi un apdraudēti citi, taču iedzīvotāju evakuācija pagaidām nav nepieciešama.

Ledus Daugavā ir iestrēdzis iepretī Pļaviņu stacijai, kas iespaido ne tikai Daugavas līmeni, bet arī tās pietekas - Aiviekstes - līmeni. Tā rezultātā Gostiņos sākušies plūdi. Gostiņi ir Pļaviņu pilsētas daļa pie Aiviekstes ietekas Daugavā.

"Esam jau sazinājušies ar Madonas reģionālo vides pārvaldi, kas ir gatavībā piešķirt mums laivas evakuācijai," informēja Arnītis.

Vakarpusē notikušajā Pļaviņu novada pašvaldības Civilās aizsardzības komisijas sēdē stratēģiski lēmumi pagaidām nav pieņemti, dažādu jomu speciālisti apmainījās ar informāciju un pārrunāja dažādus iespējamos risinājumus un rīcības modeļus, attīstoties plūdiem, informēja Pļaviņu novada domes priekšsēdētājas vietnieks.

Vakarā ūdens līmenis pie Pļaviņām kāpis no 71,56 metriem līdz 72,64 metriem virs jūras līmeņa.

Pļaviņu novadā palu situācijai seko zemessargi, Pašvaldības policija un Valsts policijas darbinieki, kā arī pašvaldības speciālisti.

Plkst.17 ūdens līmenis pie Zeļķiem Daugavā bija 75,49 metri virs Baltijas jūras līmeņa, bet pie Pļaviņu pilsētas - 72,71 metrs virs Baltijas jūras līmeņa.

Jau ziņots, ka Daugavā Nīcgales pagasta teritorijā izveidojies iespaidīgs ledus sastrēgums, palu situācija Daugavpils novadā pasliktinās, atzina Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts, brīdinot Līvānu un Jēkabpils iedzīvotājus sagatavoties pamatīgam ūdens līmeņa pieaugumam Daugavā pēc tam, kad ledus sastrēgums tiks pārrauts un milzīgās ūdens un ledus masas dosies lejup pa upi.

Ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils sasniedzis 7,31 metra atzīmi, kas par 31 centimetru pārsniedz pilsētai kritisko septiņu metru atzīmi. Daugavpilī zemākajās vietās sākušas applūst ielas un teritorijas.

Aizvien plašākas teritorijas applūst arī Daugavpils novadā. Pēc sākotnējām aplēsēm, Daugavpils novadā varētu būt applūduši ap 5000 hektāru zemes Sventes, Kalkūnes, Nīcgales, Līksnas, Tabores un Lauceses pagastā.

No ārpasaules patlaban ir nošķirti Mazie un Lielie Ribaki, kuros dzīvo 30 līdz 40 cilvēki, Aizupes ciems, kurā mīt 12-15 cilvēki, un Nīcgales ciems, kur atrodas vairākas mājas, kuras to īpašnieki izmanto galvenokārt kā vasarnīcas.

Palu ūdeņi Daugavpils novadā appludinājuši arī aptuveni 150 vasarnīcas dārzkopības kooperatīvā Ļubaste, vairākus vecā Ilūkstes ceļa un ceļa Daugavpils-Rubanišķi posmus, kā arī vairākus pagastu ceļus.

Trešdien no palu apdraudētajām teritorijām Sventes pagasta Nīcgales ciemā un Kalkūnu pagastā evakuētas divas ģimenes ar bērniem. Pārējo no ārpasaules nošķirto ciemu iedzīvotāji, līdz kuru mājām patlaban var nokļūt vienīgi ar laivu, no evakuācijas pagaidām atteikušies.

Kopumā apdraudētajās teritorijās Daugavpils novadā dzīvo aptuveni 160 cilvēku.

Saistībā ar izveidojušos situāciju šodien tiks sasaukta apvienotās ārkārtas situāciju komisijas sēde, kurā tiks lemts par turpmāko rīcību.

Pļaviņu novadā zemessargi, Pašvaldības policija un Valsts policijas darbinieki, kā arī pašvaldības speciālisti ir gatavībā un seko situācijai, iepriekš informēja Pļaviņu novada domes priekšsēdētājas vietnieks.

Viņš pastāstīja, ka uzņēmums Latvenergo pie Daugavas uzstādījis divas novērošanas kameras, ar kuru palīdzību Pļaviņās visi seko pārmaiņām upē.

(ziņa papildināta ar jaunāko informāciju)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas