Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

VIDEO: Aiztur Harkivā bāzētu starptautisku organizētu krāpnieku grupu, no kuras cietuši arī Latvijas pilsoņi

Valsts policija (VP) kopā ar Ukrainas tiesībsargājošām iestādēm atklājusi starptautiskas organizētas noziedzīgas grupas īstenotu krāpniecisku shēmu, kas realizēta Harkivas apgabalā, kuru kopējie nodarītie zaudējumi vēl tiek apzināti, jo grupa noziedzīgās darbības veica ilgstoši un apkrāpa dažādu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņus, tai skaitā Latvijas pilsoņus.

VP aģentūru LETA informē, ka patlaban identificēti vairāki no šīs noziedzīgās grupas cietušie, kas zaudējuši ne mazāk kā 250 000 eiro. Noziedzīgās grupas darbība tika pārtraukta šā gada 7.augustā.

VP Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas konstatēja, ka krāpnieki uzdevās par ekspertiem, kas piedāvāja ieguldīt naudu viltus investīciju platformās. Lai iegūtu iedzīvotāju uzticību, noziedzīgās organizētās grupas dalībnieki uzturēja mājaslapu saturu, imitējot, ka finanšu instrumentu tirdzniecība tiešām notiek.

Tomēr, kad Latvijas valstspiederīgie norādījuši, ka vēlas izņemt savus ieguldītos un nopelnītos līdzekļus, organizētās grupas dalībnieki teica, ka vēl esot jāpagaida, jo nopelnītā naudas summa drīzumā pieaugs vēl vairāk, kā arī jānodrošina pietiekams līdzekļu apjoms darījumu pabeigšanai. Faktiski personu ieskaitītie līdzekļi nekad nav tikuši ieguldīti finanšu instrumentos, bet uzreiz sadalīti organizētās grupas kontrolētos noziedzīgos makos.

Krāpniecisko shēmu organizējis 27 gadus vecs Harkivas iedzīvotājs, kurš noziedzīgās darbības veica ar vēl septiņiem līdzdalībniekiem.

Harkivas apgabalā veiktas kopumā 25 kratīšanas, aizturētas un apcietinātas piecas personas, kas atzītas par aizdomās turētajiem. Vēl divas personas ir atbalstījušas nozieguma izdarīšanu un šobrīd sadarbojas ar policiju, sniedzot liecības.

Veikto kratīšanu laikā tika izņemts ar zvanu centru darbību saistīts tehniskais aprīkojums, portatīvie datori, mobilie telefoni, dokumenti, maksājumu kartes, luksusa automašīnas un citi priekšmeti, kas apliecina grupas dalībnieku noziedzīgo darbību. Šobrīd tiek aktīvi veiktas izmeklēšanas darbības nolūkā identificēt visu personu loku, kas kļuvušas par cietušajiem šīs organizētās noziedzīgās grupas darbības dēļ.

Šajā kriminālprocesā ir apzinātas visas cietušās personas, un cietušajiem tiks izmaksāta kompensācija. Ar katru cietušo personu izmeklētājs sazināsies personīgi.

VP atgādina, ka iedzīvotājiem jāatceras, ka tādu personu, kas telefoniski stādās priekšā kā speciālisti, kas it kā darbojas likumīgi un tūlīt palīdzēs nopelnīt, teikto jāvērtē kritiski. Ir jāiegūst papildu informācija no citiem avotiem, vēlams - no valsts iestādes par zvanītāja teiktā patiesumu. Ir jādomā kritiski, jāmeklē informācija un - svarīgākais - jāspēj uzdod atbilstošus jautājumus par licencēm, atļauju strādāt Latvijas jurisdikcijā, reģistrētām pārstāvniecībām Latvijā utt. Pirms darījuma veikšanas jāiepazīstas ar informāciju par licencētiem finanšu pakalpojumu sniedzējiem Latvijā Bankas tīmekļa vietnē!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas