Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Uzdodoties par policijas darbiniekiem, no iedzīvotājiem izkrāpj 3400 eiro

Krāpnieki, uzdodoties par policijas darbiniekiem, no iedzīvotājiem Kurzemē izkrāpuši 3400 eiro, informēja Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Madara Šeršņova.

VP iecirkņos visā Latvijā aizvien tiek saņemta informācija no iedzīvotājiem par krāpniekiem, kuri uzdodas par policijas darbiniekiem, cenšas izkrāpt personu un bankas datus un naudu. Iedzīvotāji lielākoties ir vērīgi un informēti par telefonkrāpšanas riskiem, neatklājot zvanītājiem prasītos datus un pārtraukuši sarunu, tomēr VP Kurzemes reģiona pārvaldē ir fiksēti arī divi gadījumi, kad krāpnieki izkrāpuši iedzīvotājiem naudu.

Šā gada 19.augustā Ventspils iecirknī vērsās kāds ventspilnieks, kuram no naudas konta krāpniece, kura uzdevusies par policijas darbinieci, izkrāpusi 3000 eiro.

Savukārt 22.augustā Liepājas iecirknī vērsies kāds liepājnieks, kuram tādā pašā veidā izkrāpti 400 eiro. Abos gadījumos VP Kurzemes reģiona pārvaldē par notikušo ir sākti kriminālprocesi.

Šeršņova norāda, ka abos gadījumos zvanītāji ir uzdevušies par policijas darbiniekiem un informējuši zvana saņēmējus par it kā pretlikumīgām darbībām personu banku kontos - kāds vēloties noformēt kredītu uz personas vārda. Liepājniekam sacīts, ka krāpnieki centušies noformēt aizdevumu 10 000 eiro apmērā. Lai šīs darbības it kā novērstu, krāpniece telefoniski savienoja cietušo ar it kā viņa bankas drošības dienesta darbinieku, kurš pieprasīja bankas datus - kartes numuru, CVV kodu, derīguma termiņu un internetbankas datus, tādējādi pretlikumīgi pārskaitot bankas kontos esošos naudas līdzekļus.

VP atkārtoti vēršas pie iedzīvotājiem ar aicinājumu būt vērīgiem un nesniegt nevienam savus personas datus vai piekļuves datus bankas kontiem.

Ne policijas, ne citu valsts iestāžu darbinieki nezvanīs, lai noskaidrotu sensitīvu informāciju, un nekad neprasīs atklāt piekļuves datus bankas kontiem.

Tāpat VP vērš uzmanību gadījumiem, kad Latvijas iedzīvotāji mēdz saņemt krāpnieciskas e-pasta vēstules, kas it kā izsūtītas VP vai citu sadarbības institūciju vārdā, izmantojot arī šo iestāžu simboliku.

Policija aicina kritiski izvērtēt ikvienu kā telefoniski, tā rakstiski saņemto informāciju, īpaši, ja tā ir saistīta ar finanšu jautājumiem. Vislabāk šāda veida saziņu uzreiz pārtraukt, nekādā gadījumā nevērt vaļā pielikumus un būtiskākais - nevienam svešiniekam nesniegt informāciju par sevi.

Policija aicina būt atbildīgiem un par šāda veida krāpšanas riskiem informēt arī savus gados vecākos tuviniekus, kaimiņus un draugus.

Gadījumā, ja ir izkrāpta nauda, par to sākotnēji jāinformē sava banka un pēc tam jāvēršas ar iesniegumu tuvākajā VP iecirknī. Savukārt riska informāciju par aizdomīgām darbībām interneta vidē ir iespējams nosūtīt VP mobilajā lietotnē "Mana drošība".

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas