Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Trīs valstu policijas operācijā aiztur Latvijas valstspiederīgo par vērienīgu dokumentu viltošanu

Sadarbojoties Spānijas, Latvijas un Polijas tiesībsargājošām iestādēm, aizturēts kāds Latvijas valstspiederīgais par vērienīgu dokumentu viltošanu, aģentūru LETA informēja Valsts policijā.

Aizturēšanas operācija notikusi novembra sākumā Spānijas pilsētā Malagā. Vīrietis divus gadus bija mērķtiecīgi slēpies no tiesībsargājošām iestādēm, tostarp slēpis savu identitāti, dzīvojot bez legāliem dokumentiem.

Pirmo reizi Valsts policija šo vīrieti aizturēja 2019.gada februārī saistībā ar dokumentu viltošanu personu grupā. Toreiz viltoto dokumentu ražotne tika uzieta vīrieša dzīvesvietā Rīgā. Tika aizturēti arī citi organizētās grupas dalībnieki.

Pēc apcietinājuma termiņa beigām 2020.gada jūnijā vīrietis nonāca policijas redzeslokā atkāroti. Toreiz policisti nelegālu dokumentu ražotni uzgāja citviet Rīgā, tā bija izveidota slēptās telpās. Arī toreiz policija noskaidroja pārējos organizētās noziedzīgās grupas dalībniekus, taču grupas līderim izdevās aizbēgt.

Vīrietis viltojis Latvijas, Igaunijas, Nīderlandes, Beļģijas, Šveices, Spānijas, Vācijas, Itālijas un Zviedrijas ID kartes. Tās pārdotas un sūtītas iedzīvotājiem Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Beļģijā, Nīderlandē, Šveicē, Spānijā, Itālijā, Zviedrijā, Luksemburgā, Izraēlā, Marokā, Austrijā, Turcijā un Etiopijā. Tāpat viņš nodarbojies ar transportlīdzekļu vadīšanas tiesību, izglītību apliecinošu dokumentu, invalīdu apliecību un citu dokumentu viltošanu.

Dokumentu viltošanas laboratorijā iegūtās pēdas liecina, ka tur varētu būt viltoti ap 300 dokumentu, kas pārdoti iedzīvotājiem daudzās pasaules valstīs.

Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes 3. nodaļas priekšnieks Māris Priednieks norādījis, ka viltotajiem dokumentiem bija ļoti augsta kvalitāte.

"Aizdomās turētais vīrietis ar katru gadu savas prasmes pilnveidoja. Dokumentu viltošanā tika izmantoti čipi un luminiscējoši aizsardzības elementi, un bez ekspertīzes šos viltojumus nebija iespējams atšķirt no oriģināliem," atzīst Priednieks.

Valsts policija noskaidroja, ka aizdomās turētais maina dzīvesvietu, pārvietojoties no vienas valsts uz otru. Viņš arī mēģināja aizbraukt uz Ķīnu, bet policijas aktivitātes dēļ viņam tas neizdevās. 

Vēlāk Latvijas policija noskaidroja, ka vīrietis ir devies uz Spāniju, kur atkal organizēja dokumentu viltošanu. Policisti sazinājās ar kolēģiem Spānijā, kas noskaidroja precīzu vīrieša atrašanās vietu un viņu aizturēja.

Arī vīrieša aizturēšanas vietā Malagā tika konstatēta dokumentu viltošanas vieta. Turpat arī atrasta un atsavināta, iespējams, identitātes slēpšanai paredzēta sejas maska.

Paralēli vīrieša meklēšanas pasākumiem Latvijas policija noskaidrojusi, ka viņš ir saistīts ar kādu noziedzīgu grupu, kas uzturas Polijā, un informēja par to Polijas robežsardzi. Īsi pirms vīrieša aizturēšanas Malagā, Polijas robežsardze aizturēja viņa līdzdalībnieku.

Izmeklēšanas laikā, lai apmainītos ar operatīvo informāciju un plānotu aizturēšanu, rīkotas vairākas operatīvās sanāksmes, kurās piedalījās Latvijas, Spānijas un Polijas policija.

Likumsargi turpina noskaidrot personas, kas saņēmušas viltotos dokumentus, lai arī viņus sauktu pie kriminālatbidības.

Oktobrī policija Latvijā sākto kriminālprocesu par dokumentu viltošanu personu grupā nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas