Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Policija pārsteigta par iedzīvotāju aktivitāti, izmantojot točku karti

Trīs nedēļu laikā iedzīvotāji policijas interaktīvajā ”točku” kartē izdarījuši 482 atzīmes. Policija atzīst, ka informācija ir noderīga gan jaunu vietu identificēšanā, gan papildus nianšu noskaidrošanā saistībā ar jau policijai zināmām tirdzniecības vietām.

Jau gandrīz mēnesi, no 21. jūnija, Valsts policija iedzīvotājiem piedāvā iespēju savā mājas lapā interaktīvā kartē sniegt policijai informāciju par nelegālā alkohola, cigarešu vai narkotisko vielu tirdzniecības vietām. Cilvēki var atzīmēt konkrētu vietu kartē, kā arī sniegt papildus informāciju par to.

No 21. jūnija līdz 13. jūlijam iedzīvotāji šajā kartē izdarījuši 482 atzīmes par dažādām nelegālo preču tirdzniecības vietām. Lielākā aktivitāte bijusi Rīgas reģionā (311 atzīmes), Zemgales reģionā (52) un Latgales reģionā (48). Taču šie skaitļi nav pielīdzināmi nelegālo tirdzniecības vietu skaitam, jo nereti vairāki cilvēki atzīmējuši vienu un to pašu vietu, tāpat ir gadījumi, kad pēc policijas pārbaudēm sniegtā informācija neapstiprinās. Lielākajā daļā cilvēku atzīmēto vietu, policija savu darbu jau bija uzsākusi vai plānojusi sākt. 

Interaktīvās kartes darbību pirmajās tās ieviešanas nedēļās policija vērtē atzinīgi, rezultāti un iedzīvotāju attieksme ir pozitīva un korekta. Valsts policijas (VP) Galvenās Kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Guntars Marķitāns saka lielu paldies visiem, kas iesaistās kartes papildināšanā un līdz ar to arī sadarbībā ar policiju. ”Aicinām arī citus nestāvēt malā un informēt, jo policijai jebkura informācija var būt svarīga”. Tāpat viņš norāda, ka ”šis interaktīvais instruments ir vēl viens veids, kādā nodot informāciju policijai un palīdzēt darbā ar nelikumīgajām akcizēto preču tirdzniecības vietām. Jāteic, ka iedzīvotāju sniegtā informācija patiesi bijusi vērtīga – gan atzīmēto vietu, gan komentāru ziņā. Nereti tieši papildus informācija bijusi ļoti noderīga – piemēram, ja cilvēks uzraksta, ar kādas markas un krāsas automašīnu nelegālās akcīzes preces tiek piegādātas realizācijas vietā, kad un kā tas notiek – visas šīs nianses palīdz policijai strādāt,” atzīst G. Marķitāns.

Pavisam kopā šī gada pirmajos sešos mēnešos policija nelegālo akcīzes preču aprites apkarošanas jomā veikusi 1921 reidus, sastādīti 1949 administratīvā pārkāpuma protokoli (par 48 mazāk kā pērn). APK ietvaros izņemtais alkohola daudzums šogad, salīdzinot ar 2011. gada pirmo pusgadu, ir dubultojies – no 5146 uz 10 846 litriem, divreiz lielāks ir arī izņemto naftas produktu tilpums – no 74 304 litri pērn, 151 554 litri šogad. Atsavināto cigarešu daudzums bijis līdzīgs kā 2011. gadā – 1 521 101 vienības.

Nelegālo akcīzes preču apkarošanas jomā šogad uzsākti 325 kriminālprocesi (par 16 vairāk kā pērn). Līdzīgi kā administratīvajā praksē, arī kriminālprocesu ietvaros izņemtais alkohola daudzums 2012. gada pirmajā pusgadā ir palielinājies divkārtīgi – no 24 065 līdz 46 092 litriem, tāpat arī ar izņemto cigarešu skaitu – pērn 5 238 277, šogad 11 218 675. Taču kriminālprocesos izņemto naftas produktu daudzums ir mazinājies – no 190 370 litriem uz 66 844 litriem.

Atgādinām, ka informāciju par nelegālajām alkohola, cigarešu un narkotiku tirdzniecības vietām, iespējams norādīt šajā interaktīvajā kartē- http://www.ic.iem.gov.lv/gis2/ Bez šīs iespējas, policijai informāciju par dažādu nelegālo preču tirdzniecības vietām var sniegt arī zvanot, rakstot vai vēršoties tuvākajā policijas iecirknī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas