Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Attaisno četras personas, kuras apsūdzētas par 10 kg mefedrona ievešanu

Rīgas apgabaltiesa šonedēļ pasludinājusi attaisnojošu spriedumu krimināllietā, kurā četras personas apsūdzētas par desmit kilogramu mefedrona ievešanu Latvijā 2010.gadā.

Kā aģentūra LETA uzzināja tiesā, pirmdien, 16.aprīlī, krimināllietā pasludināts saīsinātais spriedums, bet pilns tā teksts ar motīviem būs pieejams 2.maijā. Pēc tam minēto spriedumu varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā Augstākajā tiesā.

Šajā lietā uz apsūdzēto sola Rīgas apgabaltiesā sēdās Māris Rāviņš, Ilze Rāviņa, Ivans Karzubovs un Dmitrijs Ļisihins. Visiem četriem prokuratūra bija inkriminējusi Krimināllikuma 190.1 panta 3.daļā un 253.1 panta 3.daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu jeb psihotropo vielu nelikumīgu pārvietošanu pāri Latvijas robežai lielā apmērā organizētā grupā, kā arī par psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos, glabāšanu un pārvadāšanu lielā apmērā realizācijas nolūkā organizētā grupā.

Saskaņā ar apsūdzību Rāviņa desmit kilogramus mefedrona par 7365 eiro (5155 latiem) ar interneta starpniecību pasūtījusi kādā Indijas ķīmiskajā rūpnīcā. Kā preces saņēmēja noformēta Karzubova vadītā firma SIA AUS Group. 2010.gada 12.marta pusdienlaikā Rāviņa uzdevumā Karzubovs ieradies lidostas Rīga muitas kontroles punktā noformēt dokumentus par mefedrona sūtījumu.

Karzubovs pieteicis muitas procedūru - izlaišanu brīvam apgrozījumam - precei "heterocikliskie savienojumi", noformējot vienotu administratīvo dokumentu. Tomēr, pirms krava nodota Karzubovam, likumsargi sakarā ar aizdomām veikuši tās padziļinātu fizisko kontroli un konstatējuši, ka krava satur mefedronu.

2010.gada 9.aprīlī Karzubovs vēlreiz devās uz lidostu un saņēma tvertni ar mefedronu, turpat atdodot to Rāviņam un Ļisihinam, kuri sūtījumu aizveda tālāk uz SIA Euro Baltic Trade biroju. Rāviņš ar Ļisihinu jau bija atvēruši tvertni ar mefedronu un gatavojās to pārfasēt, lai pēc tam realizētu, kad viņus abus aizturēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes darbinieki, liecina apsūdzība.

Kā skaidroja Rāviņa advokāts Aivo Leimanis, laikā, kad minētās darbības tika veiktas, mefedrons nebija iekļauts Latvijas aizliegto vielu sarakstā. Normatīvais akts ar aizliegto vielu sarakstu, kurā iekļauts arī mefedrons, stājās spēkā tikai 2012.gada 1.janvārī, un, iespējams, tieši šis apstāklis bija par pamatu attaisnojoša sprieduma taisīšanai, tomēr viennozīmīgi par to spriest pagaidām nevar, jo apgabaltiesas sprieduma motīvu daļa vēl nav pieejama, sacīja Leimanis.

Apsūdzētie savu vainu tiesā neatzina un pauda uzskatu, ka pret viņiem celtā apsūdzība ir nepamatota. Savukārt Narkotiku nelikumīgas aprites noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors Andrejs Meļņikovs valsts apsūdzību uzturēja un lūdza visas četras personas atzīt par vainīgām un notiesāt.

Ar Ģenerālprokuratūras preses sekretāres Lauras Pakalnes starpniecību šodien prokurors Meļņikovs norādīja, ka attaisnojošo spriedumu nekomentēs, iekams neiepazīsies ar tā motīvu daļu, kas būs pieejama tikai pēc divām nedēļām.

Kā ziņots, 2010.gada 13.aprīlī VID īpaši sasauktā preses konferencē paziņoja, ka lidostā Rīga kādā no Indijas ievestā kravas sūtījumā VID darbinieki atraduši gandrīz desmit kilogramus sevišķi bīstamas narkotiskās vielas - mefedrona, kas bija lielākais šīs vielas aizturēšanas gadījums Baltijas valstīs un pirmais atklātais mefedrona kontrabandas gadījums Latvijā.

VID skaidroja, ka šo vielu var lietot iešņaucot, iedzerot vai injicējot. 4-metilefedrons jeb mefedrons ir sevišķi bīstamām narkotiskām vielām pielīdzināma psihotropā viela ar stimulējošu iedarbību, kas līdzīga kokaīna vai ekstazī tablešu iedarbībai, toreiz informēja VID.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas