Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. jūlijs
Marta, Dita, Dite

Zobu implanti un to vēsture

Ilgtspējīgam un dabiskam rezultātam zobu implanti jeb mākslīgās zobu saknes ir revolucionārs risinājums zaudētu zobu atjaunošanai. Lai gan zobu implantu tehnoloģija ir salīdzinoši jauna, zobu aizvietošanas risinājumi ir meklēti jau senā vēsturē. Šajā rakstā noskaidrosim, kas īsti ir zobu implanti un kāda ir to vēsture.

 

Kas ir zobu implanti?

Zobam ir divas daļas - redzamā daļa jeb saucamais kronis un  neredzamā daļa, kas ir zoba sakne. Sakne ir tā, kas nostiprina zobu žokļa kaulā un to balsta. Zobu implanti jeb mākslīgās zobu saknes ir veidoti no ķirurģiskā titāna un ir skrūves tipa, kas tiek ievietotas žoklī. Pēc šīs procedūras tie kļūst par žokļa sastāvdaļu, jo veido ciešu saiti ar kaulu. Savukārt uz šis skrūves piestiprina kroni, tiltu vai protēzi un tas netraumē blakus zobus. Un tikai ļoti retos gadījumos pastāv iespējamība, ka implants tiek atgrūsts, jo mūsdienu zobārstniecībā tiek izmantoti labākie zobu implanti. Minētais ķirurģiskais titāns ir bioloģiski saderīgs, kas nozīmē, ka tas lieliski pielāgojas kaulu audiem un nodrošina pietiekamu izturību, lai to sajustu kā sava ķermeņa sastāvdaļu un izskatītos dabīgi.

Ankylos zobu implantu uzbūve

  1. Progresīvā vītne - Ankylos implanta vītne ir izveidota tā, lai tas tiktu precīzi ievietots tam paredzētajā vietā, nofiksētos un ieaugtu kaula audos. Tādējādi implants nodrošina slodzi žoklī, novērš kaula atrofijas procesus, sekmē stabilus, veselīgus cietos un mīkstos audus.
  2. Koniskais savienojums – Tikai Ankylos implants ir veidots tā, lai smaganas, starp zoba kroni un implantu, perfekti ieņemtu dabīgu formu, būtu veselas un nodrošinātu estētisku rezultātu. Šī ir būtiska nianse, kas nav citām implantu sistēmām. Tā nodrošina kaulaudu un mīksto audu (smaganas) stabilitāti ilgtermiņā. Šis savienojums palīdz saglabāt smaganu apjomu.
  3. Individuāli veidots zoba kronis - Jaunais zobs būs izveidots tieši Jums, lai būtu identisks jūsu dabīgajiem zobiem – ērts un funkcionāls risinājums.

Kopumā zobu implanta uzbūve sastāv tikai no trīs elementiem, tomēr visiem šiem elementiem ir būtiska nozīme, progresīvā vītne veido drošu un stabilu pamatni “jaunā” zoba kronim, kā arī tas paredzēts ievietošanai vienu reizi, jo kalpo visu mūžu. Savukārt koniskais savienojums savieno neredzamo daļu ar redzamo un dod praktiski neierobežotas iespējas ēšanā, piemēram, grauzt riekstus, ēst steiku un neuztraukties, ka jāatsakās no sev iemīļotiem citiem ēdieniem. Toties kronis garantēs skaistu un veselu smaidu.

Zobu implantu vēsture

Pēc arheoloģiskajiem atradumiem tiek secināts, ka cilvēki jau tūkstošiem gadu atpakaļ ir mēģinājuši ar sakņu formas implantiem aizstāt trūkstošos zobus.

Senajā Ķīnā (4000 gadus atpakaļ) ir atrastas atliekas no izcirstām bambusa naglām, kas ieurbtas kaulā, lai aizvietotu zaudētos zobus. Taču senās Ēģiptes senkapos ir atrastas līdzīgas formas naglas, tikai veidotas no dārgmetāliem. Vēl Ēģiptē mūmijām tika atrasti zobi, kas veidoti no ziloņkaula.

Savukārt 600 gadus pirms mūsu ēras Vilsons Popeno un viņa sieva Hondurasā atrada jaunas sievietes apakšžokli, žoklī ir bijuši trīs priekšzobi, kuri tikušī aizstāti ar jūras gliemežvāku gabaliņiem.

20. gadsimta sākumā jau tika ieviesti dažādu materiālu izgatavoti implanti. Viens no pirmajiem veiksmes stāstiem bija Greenfield implantu sistēma.

Titānu kā materiālu implantēšanai sāka izskatīt 1940. gadā, jo tika novērots, cik tuvu titāna skrūvēm ir pieaudzis kauls un cik grūti tās ir izņemt ārā.  Gotlībs Leventāls (Gottlieb Leventhal) 1951. gadā titāna stieņus implantēja trušiem. Tas rezultējās ar pozitīvu iznākumu, kas veicināja domāt, ka titāns ir lielisks metāls, ko izmantot ķirurģijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti