Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Veterinārā klīnika – kādas obligātās vakcīnas jāsaņem mājdzīvniekam?

Mājdzīvnieki mūsu ikdienā ienes patiesa prieka un pieķeršanās pilnus mirkļus, tie kļūst par daļu no mūsu ģimenes, un par to veselību un kaitēm satraucamies un pārdzīvojam gluži kā par jebkuru ģimenes locekli.

Rūpes par mājas mīluli ietver gan piemērotu uzturu un kopšanu, gan dzīvniekam atbilstošas aktivitātes un rotaļas, taču pats svarīgākais ir rūpes par dzīvnieka veselību. Tieši tāpēc jau no pirmajiem dzīves mēnešiem dzīvniekiem jāsaņem atbilstoša veterinārā aprūpe un visas ieteicamās potes.

Mājdzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu ir obligāta Eiropas Savienībā, taču arī citas vīrusu izraisītas saslimšanas ir drauds Jūsu dzīvnieka veselībai. Tāpēc veterinārārsti iesaka veikt profilaktiskās vakcinācijas atbilstoši dzīvnieka sugai un vecumam.

Vakcinācija 100% neizslēdz saslimšanas riskus, taču ar visaptverošas vakcinācijas praksi tiek mazināta dažādu slimību izplatība, kā arī dzīvniekam veidojas antivielas, kas mazina šo slimību smagu gaitu.

Tieši tāpēc profesionāla veterinārā klīnika, kā arī zinošs veterinārārsts ir tas posms mājdzīvnieka veselības aprūpē, kas rūpēsies par to, lai Jūsu mīlulis vienmēr saņemtu visus nepieciešamos veterināros pakalpojumus operatīvi un efektīvi, turklāt drošā, patīkamā un, pēc iespējas, dzīvnieku saudzējošā atmosfērā.

Obligātās un ieteicamās potes
Kad tiek uzsākta vakcinācija?

Vakcināciju gan kucēniem, gan kaķēniem uzsāk aptuveni 2 mēnešu vecumā. Līdz tam laikam gan kucēni, gan kaķēni saņem antivielas no mātes piena, taču aptuveni 2 mēnešu vecumā šīs antivielas strauji samazinās, līdz ar to tiek uzsākta vakcinācija.

Veterinārā klīnika nākošo reizi jāapmeklē veicot obligāto revakcināciju, kas tiek veikta 12 nedēļu vecumā, savukārt tālāko revakcināciju veic aptuveni reizi gadā, vai pēc veterinārās klīnikas sastādīta, ieteicamā vakcinācijas plāna, un par visām dzīvniekam veiktajām vakcīnām tiek veikts ieraksts vakcinācijas pasē vai apliecībā. 

Vakcinācija ir jāveic arī pieaugušiem suņiem un kaķiem, tad ja dzīvnieks pieņemts jau pieaugušā vecumā.

Kādas vakcīnas mājdzīvnieks saņems?

Suņiem, kaķiem un mājas seskiem ir jāveic obligāta, likumā noteikta vakcinācija pret trakumsērgu, kas tiek veikta 12 nedēļu vecumā un ne ātrāk.

Par to, cik bieži mīlulim būs nepieciešams veikt atkārtotu trakumsērgas vakcīnu, konsultēs veterinārārsts, jo tas atkarīgs gan no dzīvniekam iepriekš veiktajām vakcīnām, gan konkrētās vakcīnas ražotāja norādītās informācijas. Dažām vakcīnām tas ir reizi gadā, citām reizi divos vai trīs gados.

  • Jāatceras, ka trakumsērga ir neārstējama slimība, un ir bīstama ne tikai dzīvniekam, no kuras tas iet bojā, bet arī cilvēkiem.

Pirmreizējā vakcinācijas reizē kucēni saņems vakcīnas pret suņa mēra vīrusu, infekciozo hepatītu, leptospirozi, parovīrusu un paragripas vīrusu. Otrreizējā vakcinācijas reizē papildu šo saslimšanu revakcinācijai, tiek veikta arī vakcinācija pret trakumsērgu.

Savukārt kaķēni saņem vakcīnas pret Kalci vīrusu, herpes vīrusu un panleikopēniju. Savukārt 12 nedēļu vecumā kaķēni saņem jau nosaukto saslimšanu revakcināciju, kā arī poti pret trakumsērgu.

Arī trušiem tiek veikta vakcinācija, un tā notiek trusītim sasniedzot 10 nedēļu vecumu, kad tas saņem potes pret trušu hemorāģisko slimību un miksomatozi. Trušiem, atšķirībā no kaķiem vai suņiem, vakcinācija tiek veikta 2 reizes gadā.

Pirmās pastaigas pirms apmeklēta vet klīnika, – vai drīkst?

Saimnieks par pastaigām ar savu mīluli brīvā dabā var sākt domāt tikai tad, kad ir noslēgta otrreizējā dzīvnieka vakcinācija 12 nedēļu vecumā. Pēc pošu saņemšanas aptuveni 3 nedēļu laikā dzīvnieka organismā ir izstrādājušās antivielas, un tas ir laiks, kad ar savu mīluli varēsiet droši doties iepazīt pasauli.

Taču vēl pirms pirmās pastaigas brīvā dabā, īpaši kucēnus, kam veidojas izpratne par apkārtējo pasauli, var ļoti uzmanīgi iznest kaut uz neilgu brīdi ārā uz rokām, neļaujot tam saskarties ar zemi vai citiem dzīvniekiem.

Tas palīdzēs tālākajā kucēna audzināšanā, pieradinot to pie dažādām skaņām un smaržām, lai kucēnam neveidotos izteiktas bailes, no kurām tālākajā apmācību periodā var būt grūti tikt vaļā.

Par to, kā veikt pirmo dzīvnieka socializēšanos, kad un kādos apstākļos doties pirmajās pastaigās, kā arī par to, vai nav nepieciešama cita vakcinācijas plāna izstrāde, visatbilstošāko konsultāciju sniegs zoo veterinārā klīnika.

  • Svarīga nianse, kas ir obligāti jāievēro pirms jauna mīluļa ienākšanas ģimenē, – ja mājās jau ir mājdzīvnieks, tam ir jābūt saņēmušam visas nepieciešamās vakcīnas atbilstoši vakcinācijas kalendāram.

 

Svarīgi!

Svarīgi ievērot, ka vēl pirms dzīvnieka vakcinācijas tam ir jāveic attārpošana, kā arī vakcināciju nevajadzētu veikt, ja dzīvnieciņam novērota slikta pašsajūta.

Ja māc šaubas par sava mīluļa veselības stāvokli pirms vakcīnu veikšanas (gan pirmreizējās, gan revakcinācijas), tad šī ir situācija, kad veterinārās klīnikas apmeklējums ir stingri ieteicams, jo bez veterinārārsta konsultācijas, vakcinācijas reizes nav vēlams izlaist.

Tāpat arī vēlams ievērot dzīvniekam saudzīgu režīmu pēc katras pošu saņemšanas, ļaujot dzīvniekam atpūsties. Taču, ja pēc vakcīnu veikšanas konstatējat, ka dzīvnieks ilgstoši jūtas slikti, kļūst apātisks, atsakās ēst vai pamanāt jebkādas citas novirzes no dzīvnieka normālas uzvedības, obligāti nepieciešams ar mīluli doties uz veterināro klīniku!

Arī istabas mājdzīvniekiem!

Vakcināciju ir nepieciešams veikt arī tad, ja dzīvnieks uzturās tikai iekštelpās. Dažādus vīrusus un baktērijas mēs atnesam mājās ar apaviem, tāpēc dzīvniekam iespēja saslimt ar dažādām kaitēm ir pietiekami augsta.

  • Ir ļoti bīstamas slimības, kas tiek pārnestas arī uz cilvēku, piemēram, leptospiroze. Tāpēc ar dzīvnieka vakcināciju pasargājat ne tikai mīluli, bet arī sevi un ģimenes locekļus.

Rūpēs par Jūsu mīluļa veselību: Dino Zoo Pasaule veterinārās klīnikas!

Dino Zoo veterinārā klīnika Rīgā, Krasta ielā 52, kā arī Stirnu ielā 26 piedāvā plašu veterināro pakalpojumu klāstu, nodrošina visas Jūsu mīlulim nepieciešamās vakcīnas, slimību diagnostiku, ārstēšanu un ķirurģiju, kā arī zinošu un augsti kvalificētu veterinārārstu konsultācijas par dzīvnieku kopšanu un ar veselību saistītos jautājumos.

Ja vēlies uzzināt sīkāku informāciju par to kādus pakalpojumus piedāvā Dino Zoo veterinārā klīnika, pakalpojumu cenrādi, kā arī papildu informatīvus un izglītojošus rakstus par dzīvnieku kopšanu, veselību, barošanu un citām tēmā, ienāc dinozoopasaule.lv!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti