Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ventspils Zinātnes un inovāciju centrs – vieta, kur ikviens var satikties ar zinātni, inovācijām un to iespējām

Šoruden, 21.septembrī, Būvniecības valsts kontroles birojs parakstīja aktu par iespaidīgā objekta, kura celtniecību pasūtīja Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestāde Komunālā pārvalde, pieņemšanu ekspluatācijā.

VIZIUM ēkas būvprojektu izstrādāja PS AMBRASAS PB, kuras komandā bija arhitekts Audrius Ambrasas no Lietuvas un Latvijas projektēšanas uzņēmumi, kuru koordinēšanu veica SIA ARHITEKTA J. POGAS BIROJS. Ēkas būvniecības būvuzraudzību veica SIA Firma L4, savukārt pašus būvdarbus – pilnsabiedrība LNK Industries Group.

Daudzfunkcionālā Zinātnes un inovāciju centra būvniecība Ventspilī, Rūpniecības ielā 2, tika uzsākta 2019. gada 14. oktobrī. Jāatzīmē, ka saskaņā ar līgumu zinātnes centra ēka bija jānodod ekspluatācijā tikai decembrī, taču, ņemot vērā būvnieka izpildes tempus un kvalitatīvo darba plānošanu no visām iesaistītajām pusēm, Komunālās pārvaldes pasūtītais projekts tika nodots ekspluatācijā gandrīz trīs mēnešus ātrāk, turklāt tika uzbūvēts gandrīz ar 200 tūkstošu eiro ekonomiju salīdzinājumā ar sākotnēji noslēgto līguma summu.

Objekts veidots divās daļās - zinātnes centrs un inovāciju centrs. Zinātnes centrā būs pieejami dažādi eksponāti, kas būs sasaistīti ar 20 izglītojošām mācību programmām STEM jomas apguvei. 16 programmas būs veltītas bērniem un jauniešiem, tās pielāgojot 4 vecuma grupām – pirmsskolas vecuma bērniem, sākumskolai, pamatskolai, vidusskolai un studentiem. Katrai vecuma grupai būs 4 dažādas programmas šādās jomās: zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes un matemātika. Savukārt, 4 programmas būs veltītas pedagogu zināšanu pilnveidei un kompetences paaugstināšanai darbā ar jauniešiem, pasniedzot STEM mācību priekšmetus. Tāpat zinātnes centrs piedāvās 12 dažādas tehniski radošās darbnīcas un zinātnes šovus. Jau šobrīd Zinātnes centrs ir sagaidījis savus pirmos 8 eksponātus. Eksponātu mērķis ir iepazīstināt Zinātnes centra apmeklētājus ar tehnoloģijām, praktiskā veidā izglītojot par tādām tēmām kā fizika, modernās tehnoloģijas un programmēšana, sports, visums, zemestrīces u.c. Kopumā centrā paredzēti vairāk nekā 80 eksponāti. Savukārt Inovāciju centrs ir paredzēts uzņēmējdarbības atbalstam. Tajā izveidotas universālas biroja telpas jauno uzņēmēju piesaistei un atbalstam, vairāk nekā 120 jaunu darbavietu radīšanai. Nomas tiesības uz telpām ieguvuši: SIA Galantus, SIA Azeron, un SIA Sandri. Tā piemēram, SIA Azeron ir Ventspilī bāzēts tehnoloģiju uzņēmums, kas nodarbojas ar pasaulē inovatīvu videospēļu kontrolieru ražošanu un 75% produkcijas eksportē uz ASV, Austrāliju, Kanādu un Japānu. Savukārt SIA Galantus ir uzņēmums, kas nodarbojas ar ainavu veidošanas un uzturēšanas darbiem.

Der zināt:

  • Būvniekam tika izvirzīti arī augsti energoefektivitātes mērķi, kuri tika pat pārspēti, piemēram: ēkas siltumenerģijas patēriņam apkures periodā bija jāatbilst A klasei, tomēr, saskaņā ar izsniegto pagaidu energosertifikātu, sasniegta A+ klase.
  • Ēkas gaiscaurlaidības rādītāji ievērojami pārsniedz normatīvus, kurus nosaka Latvijas būvnormatīvs. Līdz ar to sasniegtais rezultāts pretendē uz Latvijā līdz šim labāko ēkas gaiscaurlaidības rādītāju. Energoauditors Andris Vulāns atzīmējis, ka augstvērtīga ēku energoefektivitāte vienmēr ir saistīta ar kopīgu un līdzatbildīgu vairāku pušu darbību. Izcils piemērs šādai sadarbībai ir Ventspils Zinātnes un inovāciju centra būvprojekts.
  • Ēkas gaiscaurlaidības tests ir process, kas palīdz izmērīt ēkas hermētiskuma pakāpi. Ar tā palīdzību var atrast iespējas samazināt ēkas ekspluatācijas izmaksas, t.i. izmaksas par enerģiju.

Apmeklētājiem elpu aizraujošu pieredzi sniegs arī 26 m augstā skatu platforma, kas būs pieejama ikvienam. No tās paveras skaists un ainavisks skats uz Ventspils pilsētu, Baltijas jūru un ostu. Ēkas kopējais augstākais punkts ir 30 metru augsts. Zinātnes un inovāciju centra būvniecība tika īstenota ar Ventspils pilsētas pašvaldības, Latvijas valsts un Eiropas Savienības Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu.

Ēkai kopumā ir seši stāvi, un tās kopējā platība ir 10 000 m2.  Viens no Zinātnes centra ievērojamākajiem grīdas segumiem ir pasaules karte 365 m2 platībā, kura veidota no vairāk nekā 600 000 Murano stikla flīžu gabaliņiem.Šādi grīdas segumi ir pazīstami visā pasaulē jau vairāk nekā 500 gadu. Karte grīdas segumā veidota kā viens no Zinātnes centra eksponātiem un zinātnes izzināšanas veidiem – ģeogrāfija, kontinenti un valstis. Uz valstīm tiks izvietoti QR kodi, sniedzot zināšanas par pasaules valstu populāciju, valodām un citu nozīmīgu informāciju, ko ikviens centra apmeklētājs varēs apskatīt un izzināt ar viedierīču starpniecību.

Vēl viens būtisks ieguvums pilsētai un tās iedzīvotājiem: Zinātnes un inovāciju centra būvniecības projekta laikā tika atjaunota degradētā teritorija 3,083 ha platībā, tajā skaitā izveidotas 153 autostāvvietas, no kurām astoņas paredzētas ģimenēm ar maziem bērniem, deviņas – invalīdiem, astoņas – autobusiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti