Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vai zobu implanti ir estētiski labākais risinājums skaista smaida iegūšanai?

Diemžēl zobi nav mati un zaudēšanas gadījumā tie neataug atpakaļ vietā. Taču mūsdienu tehnoloģijas sniedz plašas iespējas, kas ļauj īsā laikā atgūt vai uzlabot smaidu. Te gan būtisks ir jautājums par izvēlētās metodes ilgtspējību un tās cenu - cik daudz klients ir gatavs ieguldīt un kādas ir viņa ekspektācijas. Rakstā apskatīsim dažādas zobu aizstāšanas iespējas un to atšķirības ievietošanā un uzturēšanā.

Implanti - estētikas vai veselības jautājums?

Zaudējot vienu vai vairākus zobus, nereti tiek zaudēta arī daļa no pievilcīgā smaida. Lai arī tas sākotnēji var šķist kā tikai estētiskas dabas jautājums, tomēr zoba iztrūkums var radīt virkni citu veselības problēmu. Bieži vien cilvēki, zaudējot skatienam nemanāmus zobus, atstāj šo problēmu novārtā, jo skatam taču netraucē un ikdienas gaitās arī it kā nē.

Tomēr jāatzīmē, ka zobiem ir ne tikai košļāšanas funkcija, bet tie kalpo arī kā slogojums žokļa kaulam - zobi stiprina to ar pastāvīgu mijiedarbību. Līdz ar zaudētu zobu pazūd arī noslogojums žokļa kaulam, kā rezultātā rodas atrofija jeb progresējošs kaula apjoma samazinājums. Šo procesu var pielīdzināt muskulim, kas ilgu laiku netiek nodarbināts.

Kaula atrofjas ātrums ir individuāls - viens pacients zobu sakņu atsegšanos sāks pamanīt jau neilgi pēc zoba zaudējuma, bet citam tādi paši simptomi var parādīties tikai pēc vairākiem gadiem. Rezultātā stabilitāti zaudē citi zobi mutē – sašķiebjas, atsedzas to saknes, kļūst kustīgi. Taču iesakām nepaļauties uz likteni un ātrāk atrisināt iztrūkstošā zoba jautājumu, lai tas vēlāk nekļūtu par milzīgu un daudz grūtāk atrisināmu problēmu.

Zaudēts viens vai vairāki zobi - kuru metodi izvēlēties?

To, kura metode būs piemērotākā, visprecīzāk noteiks jūsu zobārsts. Taču starp pieprasītākajām manipulācijām ir zobu protezēšana un zobu implanti. Kāda starp tām ir atšķirība? Implants pēc savas būtības ir zoba saknes imitācija - tas tiek integrēts jeb ieskrūvēts žokļa kaulā zoba saknes vietā. Tāpēc iepriekš uzsvērām nepieciešamību pēc iespējas ātrāk veikt zoba implantēšanas procedūru, kamēr nav sākusies kaula atrofija un kaula apjoma samazināšanās. Biežāk izmantotie implantu materiāli ir titāns, titāna un cirkonija sakausējums vai keramika.

Implantu plusi:

  • nebojā blakus esošos zobus, lai balstītu protezēšanas risinājumu;
  • nerada svešķermeņa sajūtu mutē;
  • nodrošina visdabiskāko un ilgtspējīgāko risinājumu.
  • noslogo žokļa kaulu – neveidojas atrofija un nav vajadzības mainīt protezēšanas risinājumu un maksāt par jauna izveidi.

Implantu mīnusi:

  • ilgāks dzīšanas process;

Taču šis nu gan ir jautājums, kurā taupībai vietas nav, jo cena patiesi atbilst kvalitātei. Proti, dārgākie implanti ir maksimāli pielīdzināti dabīgajam cilvēka kaulam, tāpēc stimulē ātrāku kaula reģenerāciju un implanta integrāciju.

Zobu protēzes var būt gan izņemamas, gan neizņemamas. Neizņemamās protēzes ietver metālkeramikas un cirkonija kroņus, tiltus un citas fiksētās konstrukcijas, kas vizuāli un funkcionāli ne ar ko neatšķiras no dabīgiem zobiem. Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, protēzes var nodrošināt maksimāli dabisku izskatu un lielisku funkcionalitāti. Lai ievietotu protēzi, ir nepieciešami savi zobi, lai tie kalpotu kā protēzes balsts. Protēžu plusi - dabisks izskats un lētākas izmaksas. Mīnuss – veselu zobu slīpēšana, lai balstītu protēzi mutē.

Implantu ievietošana un dzīšanas process

Kā iepriekš noskaidrojām, implants ir zoba saknes aizstājējs, un tā ievietošana neprasa blakus zobu bojāšanu. Procedūras laikā zobārsts žokļa kaulā integrēs jeb ievietos implantu, kas būs jaunā zoba mākslīgā sakne. No sāpēm nav jābaidās - to nodrošina vietējā anestēzija, kas pilnībā novērš jebkādas sāpes vai diskomfortu. Kad tas tiks izdarīts, zobārsts iztrūkstošā zoba vai zobu redzamo daļu aizstās ar pagaidu zoba kroni. Ja pacients ir īpaši satraucies, tad procedūru iespējams veikt arī vispārējā narkozē vai sedācijā.

Jāatceras, ka implantu dzīšanas process nav ātrs un pilnīga implanta integrācija žokļa kaulā parasti ir novērojama pēc 4-8 mēnešiem. Apakšžokļa dzīšana notiek ātrāk, 2-6 mēnešu laikā. Taču šajā laikā Jums mutē – zobu rindā nebūs tukšums, jo dzīšanas laikā to aizvietos pagaidu zoba kronītis. Precīzu integrācijas laiku varēs noteikt tikai jūsu zobārsts.

 

Zobārstniecības klīnika “SIROWA Rīga”

Kontaktinformācija:

T.: 67098260

[email protected]

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti