Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vai Jūsu imunitāte ir darba kārtībā?

Nez kādēļ tieši rudenī un ziemā cilvēki aizdomājas par to, vai viņu imunitāte ir pietiekoši spēcīga un kā vispār tai iet? Ideālākais laiks rūpēm par imūnsistēmu mums ir tieši vasara – kad atgūstam spēku atpūšoties atvaļinājumā un ikdienas uzturā patērējam vairāk svaigu augļu, dārzeņu un ogu. Taču nekas nav zaudēts arī gada aukstajos mēnešos – kā saka – labāk vēlāk, nekā nekad! Kas īsti ir imunitāte, vai tās sistēmas darbība ir atkarīga no iedzimtības, kā to stiprināt un kur meklējami vitamīni imunitātes stiprināšanai – par to lasiet šī raksta turpinājumā.

Imunitāte – sargs ar atmiņu

Mūsdienās gandrīz katrs zina, ka imunitāte ir organisma aizsargspējas, taču tikai retais varētu paskaidrot, ka tā ir sarežģīts orgānu, šūnu un vielu tīkls, kas aizsargā organismu pret infekcijām, baktērijām, indēm u.c. Vēl vairāk – vesela imūnsistēma pamana, reģistrē un atceras katru mikrobu, ko jebkad satikusi, lai citā reizē to atpazītu un iznīcinātu. Mūsu labākajās interesēs ir tas, lai organismā būtu gudra un veselīga imūnsistēma, bet kā pie tādas tikt?

Vai imunitāti iedzimst vai to veidojam mēs paši?

Atbilde ir – abi varianti ir pareizi. Imunitāte ir komplicēta sistēma, daļu no tās organisms iegūst iedzimtības ceļā, bet daļu – dzīves laikā. Iegūtā imunitāte iedalās:

  • dabiskā aktīvā – šī tipa imunitāte rodas pēc kādas lipīgas slimības izslimošanas;
  • dabiskā pasīvā – šī aizsardzība piemīt zīdaiņiem pirmajos dzīves mēnešos;
  • mākslīgā aktīvā – tiek iegūta pēc potēšanās vai vakcinēšanās;
  • mākslīgā pasīvā – ja nepieciešams tūlītējs, īslaicīgs aizsargefekts.

Kā stiprināt imunitāti paša spēkiem

Labākie vitamīni imunitātei ir – veselīgs dzīvesveids un pilnvērtīgs, sabalansēts ēdiens ikdienā. Ko tas nozīmē? Tas nozīmē tikai to, ka imunitātes stiprināšana dabiskā veidā notiek, ja cilvēks:

  • ir fiziski aktīvs;
  • ikdienā pietiekoši daudz laika velta veselīgam miegam;
  • ikdienā ar pārtiku uzņem vitamīnus un minerālvielas un visas nepieciešamās uzturvielas;
  • norūdās;
  • veic veselības pārbaudes un seko līdzi vispārējam veselības stāvoklim.

Protams, ne katrs no mums ikdienas skrējienā spēj atrast laiku siltai maltītei, kur nu vēl fiziskajām aktivitātēm un veselīgam miegam, tāpēc reizi pa reizei jāpārliecinās par kopējo veselības un imunitātes stāvokli un, ja ir pamats aizdomām – jāvēršas pie ārsta vai farmaceita, kopīgi rodot veidus, kā tai palīdzēt. Ļoti iespējams, ka dzīves periodos, kad imunitāte ir novājināta, kopā ar ārstu vai farmaceitu jāizvēlas piemērotākie preparāti imunitātes stiprināšanai.

Kā zināt, ka imunitātei nepieciešama palīdzība?

Stresa pilns dzīvesveids ar noslieci uz pārslodzi, nepietiekams miegs, smēķēšana – tie ir tikai daži no parametriem, kas vājina imūnsistēmu un tērē organisma vitamīnu un uzturvielu rezerves. To, vai imunitātei nepieciešama palīdzība, ir jāsecina kopā ar ārstu, taču ir pazīmes, kas var par to liecināt:

  • bieža saaukstēšanās;
  • nespēks, slikta pašsajūta;
  • nesen lietotas antibiotikas;
  • un citas pazīmes.

Labākie palīgi, kas organismā veicina normālu imūnsistēmas darbību ir A, B6, B12, C, D vitamīni, kā arī cinks, dzelzs, folāti, selēns un varš. C vitamīns dara vēl daudz vairāk – tas palīdz uzturēt normālu imūnsistēmas darbību arī intensīvas fiziskas slodzes laikā un pēc tās. Vitamīnu un minerālvielu rezerves vēlams uzņemt ar pārtiku, bet nepieciešamības gadījumā kopā ar ārstu vai farmaceitu jāizvēlas vecumam un dzīvesveidam atbilstošs vitamīnu komplekss.

Kāpēc preparāti imunitātes stiprināšanai jāmeklē tieši InternetAptieka.lv?

Atbilde ir ļoti vienkārša – papildus plašam piedāvājumam un labām cenām, interneta aptieka ir pieejama divdesmit četras stundas diennaktī, septiņas dienas nedēļā! Darba dienās darba laikā tā nodrošina arī iespēju telefoniski, Whatsapp vai online čatā konsultēties ar atsaucīgiem farmaceitiem – ja gadījumā rodas papildu jautājumi par to, kādi būs tieši Jums piemērotākie preparāti imunitātes stiprināšanai. Patīkams bonuss ir ātra bezmaksas piegāde visā Latvijā – neatkarīgi no pasūtījuma summas, bet, ja ir vēlēšanās pasūtījumu paņemt pašam, to var izdarīt Rīgā, Pulkveža Brieža ielā 8 vai Dzelzavas ielā 120M.

InternetAptieka.lv atgādina – imunitāte ir veselības pamats, rūpējieties par to, tad tā rūpēsies arī par Jums!

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti