Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Trīs soļi, kam sekot, izvēloties velosipēdu

Velosipēds ir ne tikai sportam, bet arī aktīvai atpūtai un arī ikdienas transportam lietderīgs un ērts līdzeklis. Protams, ar jebkuru velosipēdu var braukt, bet, lai velobraucieni būtu patīkami, ir vērts pievērst uzmanību attiecīgajām detaļām, iegādājoties sev piemērotāko.

Pamatā var iedalīt trīs soļus, kuriem ieteicams sekot, izvēloties sev velosipēdu.

Izlemiet, kāda tipa velosipēds Jums būs piemērotākais

Tas, kāds velosipēds Jums būs piemērotākais, ir atkarīgs no tā, kur un kā plānojat to lietot. Velosipēdus var iedalīt vairākās kategorijās. Ir pieejams plašs sporta, hibrīda un kalnu velosipēdu piedāvājums, bet tāpat, atkarībā no Jūsu vajadzībām, Jums piemērots var izrādīties arī pilsētas kruīza jeb pludmales velosipēds vai saliekamais velosipēds.

Piemēram, šosejas sporta velosipēdi lielākoties paredzēti sportam un sacensībām, tiem parasti ir izliekts stūres stienis, kas ļauj ieņemt aerodinamiskāku braukšanas pozu, lai samazinātu vēja pretestību. Šosejas velosipēdu rāmji parasti ir ļoti viegli, bet riepas šauras, tādējādi ļaujot sasniegt maksimāli lielu braukšanas ātrumu.

Kalnu velosipēdu piedāvājums pārsteigs ar visdažādākajām virsmām, pa kurām ar šo velosipēdu var droši pārvietoties. Kalnu velosipēdu pārnesumi ir mazāki, ļaujot pielāgot velosipēdu braukšanai kalnā.

 Kalnu velosipēdi bieži vien aprīkoti ar triecienu absorbējošiem amortizatoriem, kas īpaši lietderīgi tiem, kas kalnu velosipēdus plāno izmantot ekstrēmiem nobraucieniem, kuros paredzēti arī lēcieni. Šai kategorijai tiek pieskaitīti arī fatbikes, kas izceļas ar īpaši lielām riepām, kas ļauj ar velosipēdu pārvietoties arī pa sniegu, smiltīm un dubļiem.

Aizvien populārāki kļūst arī hibrīda velosipēdi, kas apvieno šosejas sporta un kalnu velosipēdu īpašības. Tiem ir lielāki diski un šaurākas riepas nekā kalnu velosipēdiem, kas ļaus bez liekas pretestības pārvietoties pilsētvidē, bet vienlaicīgi šo braukšanas poza ir ērtāka un riepu saķere labāka nekā šosejas riteņiem, ļaujot tos izmantot arī braucot pa zemes ceļiem un meža takām.

Īpaša velosipēdu kategorija ir elektriskie velosipēdi. Jebkurš velosipēdu tips, tajā skaitā pilsētas vai salokāmais velosipēds, ir aprīkojams ar elektromotoru, kas būtiski atvieglos pārvietošanos ar šādu velosipēdu. Elektriskie velosipēdi ir labākā izvēle tiem, kas vēlas velosipēdu izmantot ne tikai izklaidēm vai sportam, bet arī kā ikdienas transportlīdzekli. Vairāk par šo velosipēdu veidu varat uzzināt šeit.

 Apsveriet, kāds ir Jums nepieciešamais kvalitātes un cenas līdzsvars

 Jebkura tipa velosipēdiem noteiktā cenu kategorijā parasti ir līdzīgas komponentes, bet, ja vēlēsieties, velosipēdu ar augstākās snieguma spējas komponentēm vai, piemēram, oglekļa šķiedras rāmi, disku bremzes vai augstākās kvalitātes ātrumpārslēgus, Jums jārēķinās, ka izmaksas nozīmīgi pieaugs.

Atkarībā no Jūsu vajadzībām, pievērsiet uzmanību tam, vai un kāda ir velosipēda amortizācija, no kāda materiāla veidots velosipēda rāmis. Tāpat noteicošs faktors var būt arī pārnesumu skaits, riepu izmērs un bremžu tips, piemēram, klasiskas rāmja bremzes vai mehāniskas vai hidrauliskas disku bremzes.

 Pārliecinieties, ka velosipēds Jums der

 Kad esat izlēmis, kāda tipa velosipēdu vēlaties, Jums jāsaprot, kāda izmēra rāmis derēs tieši Jūsu augumam. Parasti velosipēdu izmēru nosaka pēc auguma garuma, taču nozīmīgākie parametri ir attālums starp Jums un velosipēda rāmi, kad Jūs stāvat uz riteņa, un attālums starp sēdekli un stūres stieni.

Atsevišķas nianses, kā piemēram, sēdekļa augstums, stūres leņķis un augstums, kā arī sēdekļa attālums no stūres parasti ir pielāgojami, tāpat īpašos gadījumos var apsvērt atsevišķu velosipēda detaļu nomaiņu, aprīkojot velosipēdu ar ērtāku sēdekli vai Jums piemērotāku stūres stieni.

Piemērot velosipēdu gan jāatceras, ka, ja iepriekš braucāt ar cita tipa velosipēdu, var paiet pat vairākas nedēļas, kamēr pieradīsiet pie jaunās pozas, jo tas, kādā pozā brauc ar šosejas, kalnu, hibrīda vai pilsētas velosipēdu viennozīmīgi atšķiras.

Neatkarīgi no tā, kādā leņķī braukšanas laikā atradīsies Jūsu ķermeņa augšdaļa, piemērot un pielāgojot velosipēdu, atcerieties, ka, lai velo braukšana būtu droša, Jūsu kājas un rokas nedrīkst būt pilnīgi taisnas. Ar taisnām kājām un rokām Jūsu ķermenis nespēs absorbēt pēkšņus triecienus, nozīmīgi paaugstinot traumu risku, tāpēc pielāgojiet sēdekļa augstumu un stūres attālumu tā, lai elkoņi būtu viegli ieliekti, bet kājas 80-90% iztaisnotas.

 Interneta veikals 220.lv piedāvā plašu velosipēdu klāstu visām gaumēm - ieskatieties un izvēlieties sev labāko!

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Gaisa kondicionieris palīdzēs sagatavoties vasarai

Tuvākajās dienās Latvijā varētu tikt pārsniegti kārtējie siltuma rekordi un arī vasarā, visticamāk, būs līdzīgi. Ja vēlaties vasaru pavadīt komfortablā temperatūrā ofisā vai mājās ir vērts jau l...

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti